Hakukoneoptimointi, eli SEO (Search Engine Optimization), on tärkeä osa verkkosivustojen kehitystä ja markkinointia. Koska hakutuloksissa 1. – 3. sijat saavat sivustot rohmuavat suurimman osan kävijäliikenteestä, kannattaa hakukoneoptimointiin panostaa.
Tässä kirjoituksessa perehdytään hakukoneoptimoinnin perusteisiin ja käydään läpi yksittäisiä tärkeitä kohtia, joilla tuloksiin voidaan vaikuttaa. Toivon, että kirjoituksesta olisi hyötyä mahdollisimman monelle ja se olisi hyvä opas hakukoneoptimointiin aloittelijan näkökulmasta. Listaan kirjoituksessa myös useita tehtäviä, jotka olisi syytä suorittaa jokaisella sivustolla.
Koska kirjoitus aiheesta on poikkeuksellisen laaja, voit hyödyntää myös seuraavaa navigaatiota:
Mitä hakukoneoptimointi on?
Hakukoneoptimointi tarkoittaa sananmukaisesti optimointia, eli parannustoimia, joilla saadaan hakukoneista enemmän ja laadukkaampia kävijöitä sivustolle. Käytännössä usein puhutaan, että saadaan oma sivusto nousemaan hakukonesijoituksissa paremmille sijoituksille tärkeillä avainsanoilla sekä löytämään lisää avainsanoja, joilla saadaan sivustolle sen aihepiiristä kiinnostuneita kävijöitä.
Hakukoneoptimoinnin tavoitteina ja hakukoneoptimoijan tehtävinä voidaankin pitää muun muassa seuraavia kohtia:
- Selvittää minkälaista sisältöä kävijät etsivät
- Luoda sisältöä, jota kävijät etsivät ja seurata sen sijoituksia
- Optimoida jo luotua sisältöä vastaamaan paremmin kävijöiden hakuja
- Hankkia linkkejä ulkopuolisille sivustoille, jotka linkittävät luotuun sisältöön omalla sivustollaan
- Löytää ja korjata hakukonetuloksia heikentäviä kohtia sivustolla
Hakukoneoptimointi on nykyään ennen kaikkea sisällöntuotantoa
Hakukoneoptimointi on nykyään ennen kaikkea sisällöntuotantoa, jossa tulisi keskittyä kävijöille mahdollisimman hyödyllisen sisällön tuottamiseen. Sisällön täytyy olla myös sellaista, jota ihmiset aktiivisesti myös etsivät hakukoneista. Suurin virhe onkin tuottaa sellaista sisältöä, jota kukaan ei hae.
Luontaiset hakukonetulokset vs. maksetut mainokset
Kun puhutaan Googlen tuloksista, on tärkeä myös ymmärtää mitkä ovat niin sanottuja luontaisia hakukonetuloksia ja mitkä luokitellaan maksetuiksi mainoksiksi.
Ohessa on esimerkiksi hakukonetulos hakutermillä ”auton vuokraus”.
![google hakukonesijoitukset]()
Ennen luontaisia hakukonetuloksia, näyttää Google sivulla maksettuja mainoksia. Mainosten määrä vaihtelee yhdestä neljään, riippuen kuinka kilpailtu kyseinen hakusana mainostajien keskuudessa on. Tämän jälkeen Google esittää 10 luontaista hakukonetulosta, joiden jälkeen voi tulla myös lisää maksettuja mainoksia. Varsinkin kuvassa näkyvät kolme ensimmäistä luontaista hakukonesijoitusta ovat ne arvokkaimmat sijoitukset, jotka tuovat eniten kävijöitä Googlesta.
Kaikki tulokset eivät ole linkkejä kotisivuille
Kaikki Googlen hakukonetulokset eivät suinkaan ole linkkejä kotisivuille, vaan Google näyttää myös muunlaisia hakukonetuloksia.
Tässä esimerkkihaussa näkyy myös niin sanottuja paikallisia tuloksia, joita Google esittää, joko yritysten lisäämien My Business -paikkamerkintöjen, tai sivujen koodiin lisättyjen jäsenneltyjen tietojen perusteella. Google tulkitsee, että auton vuokraus on paikallinen haku ja koska haku tehtiin Vantaalla, näyttää se käyttäjää lähellä olevia yrityssijainteja.
Hakutuloksissa voidaan esittää myös monia muita laajennoksia, kuten esimerkiksi Googlen kuvahaun tuloksia, Youtube-videoita tai erilaisia inforuutuja.
Tehtävä:
Varmista sivustosi näkyminen myös paikallisissa hauissa, esimerkiksi luomalla yrityksellesi ainakin Google My Business -profiili.
Liikenteen jakautuminen kärkisijojen kesken
Kuinka kaikki liikenne sitten jakaantuu kärkisijojen kesken? Chitikan vuonna 2013 tekemän tutkimuksen mukaan, jakaantuma näyttää tältä:
Sijoitus Googlessa |
Liikenteen osuus |
1. |
32.5% |
2. |
17.6% |
3. |
11.4% |
4. |
8.1% |
5. |
6.1% |
6. |
4.4% |
7. |
3.5% |
8. |
3.1% |
9. |
2.6% |
10. |
2.4% |
11. |
1.0% |
12. |
0.8% |
13. |
0.7% |
14. |
0.6% |
15. |
0.4% |
Tuloksista silmiinpistävää on tietysti, että 1. sija vie ylivoimaisen leijonan osuuden kävijäliikenteestä ja top3-sijoitusten yhteenslaskettu osuus on jopa 61,5%. Hakukoneoptimoinnin tavoitteeksi tuleekin määrittää mahdollisimman monen avainsanan saanti top3-sijoituksille.
Huomionarvoista on myös todeta, että vain ensimmäinen Googlen hakukonetulosten sivu merkitsee, sillä sijalle 11., ja samalla toiselle sivulle, jäävä tulos kerää enää 1% kävijäliikenteestä.
Kuinka kauan sivulla kestää näkyä Googlessa?
Usein meillekin esitetään kysymyksiä, kuten: ”Kauanko kestää, että sivu löytyy Googlesta?”
Tämä on hyvä kysymys, johon ei ole suoraa yksiselitteistä vastausta. Sivun löytymiseen Googlesta vaikuttaa myös, onko kyseessä uusi alasivu jo tunnetulla sivustolla vai kokonaan täysin uusi verkkotunnus ja sivusto.
Vain 5,7% sivuista pääsi top 10 sijoitukselle vuoden sisällä julkaisusta
Tunnettu hakukonetyökaluyhtiö Ahrefs teki tutkimuksen kahdesta miljoonasta satunnaisesti valitusta sivusta, joka osoittaa, että luontaisten hakukonetulosten kärkeen pääsemiseen tarvitaan taitojen lisäksi myös aikaa.
Tutkimuksen mukaan:
- Keskimääräiset top 10-sijoitukset olivat yli 2 vuotta vanhoja sivuja
- 1. sijan sivut olivat keskimäärin 3 vuotta vanhoja
- Vain 5,7% sivuista pääsi top 10 sijoitukselle vuoden sisällä julkaisusta
- Näillä 5,7% sivuilla kesti top 10 sijoituksen saavuttamiseen 2 – 6 kuukautta.
Google selkeästi suosii vanhaa sisältöä juuri luodun sisällön sijasta, mutta luvuista ei kannata vielä masentua. Mitä todennäköisemmin nämä mainitut 5,7% sivuista nousivat hakutulosten kärkisivulle nopeammin juuri hyvin tehdyn hakukoneoptimoinnin ansiosta.
Miksi hakukonesijoitukset vaihtelevat?
Hakukonesijoitukset elävät jatkuvasti. Google haluaa tarjota käyttäjilleen mahdollisimman hyviä hakutuloksia, jolloin se jatkuvasti testaa ja vertailee, mitkä hakutulokset ovat sen käyttäjien kannalta parhaita.
Juuri hakusijoitusten vaihtelu mahdollistaa hakukoneoptimoinnin, eli uudet ja paremmat sisällöt voivat korvata vanhoja tuloksia ajan myötä kärkisijoilta.
Oheisessa esimerkissä on graafinen kuvaaja erään avainsanan top5-sijoitusten historiasta viimeisen kuuden kuukauden ajalta.
![hakukonesijoitukset]()
Kuten kuvaajasta nähdään, ovat muutamat tulokset pysyneet hyvin tasaisesti kärjesssä. Yksi tuloksista on melko hiljattain noussut uutena tulokkaana kärkeen ja erään tuloksen kohdalla ei Google selkeästi ole vielä osannut päättää, onko tulos hyvä vai ei.
Erityisesti avainsanat, joiden kärkisijoituksissa esiintyy suurta vaihtelua, ovat otollisia kohteita hakukoneoptimointia ajatellen. Näillä sanoilla on siis usein helpompaa ja nopeampaa päästä kärkisijoille, koska ne eivät ole vielä kovin vakiintuneita.
Personoidut hakukonetulokset
Kannattaa myös huomioida, että Googlessa näkemäsi hakukonetulokset perustuvat myös aina osin aiempaan käyttöhistoriaasi, kuten aiempiin hakuihin tai selainhistoriaasi. Google siis lähtökohtaisesti tarjoilee sinulle erilaisia tuloksia kuin jollekin toiselle käyttäjälle. Tästä syystä hakukonesijoitusten tarkka seuranta vaatii omia apuohjelmia.
Avainsanatutkimus
Kaikki hakukoneoptimointi lähtee liikkeelle huolellisesta avainsanatutkimuksesta. Avainsanatutkimuksessa selvitetään millä yksittäisillä hakutermeillä ihmiset ylipäänsä etsivät tietoa Googlesta, toimintaasi liittyen.
Avainsanatutkimuksella voidaan selvittää myös, onko ideoitua sivustoa tai yksittäistä alasivua / blogikirjoitusta kannattavaa toteuttaa sekä se voi helposti vaikuttaa myös sivustolla käytettävään verkkotunnukseen ja URL-osoitteisiin.
Lue lisää avainsanatutkimuksesta seuraavasta kirjoituksestamme:
https://www.zoner.fi/huolellinen-avainsanatutkimus-parantaa-sivuston-nakyvyytta-googlessa/
Verkkotunnus
Sivuston osoitteella, eli verkkotunnuksella, on iso merkitys hakukonetuloksiin. Mikäli verkkotunnus sisältää jo haettavan termin, saa sivusto, ja erityisesti sen etusivu, merkittävää etua hakutuloksissa haetulla sanalla.
Usein sivustot kuitenkin löytyvät Googlen hakukonetuloksista useilla kymmenillä tuhansilla eri avainsanoilla, joten kokonaisuuden kannalta voi hyviä tuloksia saavuttaa myös brändiin pohjautuvalla verkkotunnuksella.
Verkkotunnuksen ikä
Verkkotunnuksen ja sivuston iällä on myös vaikutusta hakukonetuloksiin. Mitä vanhempi verkkotunnus on kyseessä, sitä luotettavammalta se näyttää Googlen silmissä. Tästä syystä on erittäin tärkeä huolehtia, ettei verkkotunnus pääse vanhenemaan vahingossa välissä. Tämä on yksi syy, miksi meillä Zonerilla uusitaan asiakkaiden verkkotunnukset aina automaattisesti ilman asiakkaan erillisiä toimia.
Koska vanhemmat verkkotunnukset nauttivat jo olemassa olevaa arvostusta, voi sivustoa perustettaessa olla järkevää miettiä myös olemassa olevan sivuston / verkkotunnuksen ostamista, uuden verkkotunnuksen rekisteröinnin sijasta.
Uusien verkkotunnusten yhteydessä, myös verkkotunnuksen rekisteröintiajan pituudella voi olla merkitystä. Tämä perustuu teoriaan, jossa heti viideksi vuodeksi rekisteröity verkkotunnus olisi todennäköisesti luotettavampi ja vähemmän todennäköisesti huijaustarkoituksiin rekisteröity, kuin vain yhdeksi vuodeksi rekisteröity verkkotunnus.
Tehtävä:
Varmista, että kaikilla verkkotunnuksillasi on automaattinen uusinta käytössä, etteivät ne pääse vanhenemaan vahingossa.
Verkkotunnuksen pääte
Yllättävää kyllä, myös valitun verkkotunnuksen päätteellä voi olla merkitystä. Esimerkiksi Google on ilmoittanut, että se hyödyntää maakohtaisia päätteitä apuna, tunnistaakseen mille käyttäjäryhmälle sivusto on suunnattu.
Eli jos sivusto on puhtaasti tarkoitettu suomalaisille kävijöille, on suositeltavaa valita käyttöön kotimainen .fi pääte. Jos taas sivustoa rakennetaan ruotsalaisille kävijöille, olisi suositeltavaa valita .se pääte.
Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö myös .com tai .info päätteellä voisi saada erinomaisia hakukoneoptimointituloksia myös suomenkielisillä sivustoilla. Kyseessä on vain yksi työkalu Googlen pakissa kohdistusta selvittäessä. Kohdistusta voi ilmaista sivustolla myös muilla tavoilla, kuten hreflang -tageilla koodissa.
Vältä ilmaisia verkkotunnuksia!
Verkossa on myös paljon ilmaisia verkkotunnuspäätteitä, kuten tk, .ml, .ga, joiden käyttö ei ole suositeltavaa. Niiden ongelmana on siis, että kuka tahansa voi rekisteröidä niitä ilman kustannuksia, joten niitä käytetään yleisesti erilaisilla huijaussivustoilla.
Palvelintilan valinta
Palvelintilan valinnalla ja valitulla palveluntarjoajalla on suuri merkitys hakukoneoptimointiin ja sen tuloksiin. Heikolla palvelimella ei yksinkertaisesti ole mahdollista päästä samoihin sijoituksiin, kuin huippuunsa viritetyllä palvelinkokonaisuudella. Palvelintila kannattaakin nähdä ennemmin sijoituksena, kuin pakollisena kulueränä.
Palvelimen fyysinen sijainti
Sivuston käyttämän palvelimen sijainnilla on väliä. Pitkät fyysiset välimatkat todellisiin käyttäjiin, vaikuttavat suoraan sivuston latautumisnopeuteen ja sitä kautta käytettävyyteen ja hakukonesijoituksiin. Suomalaisille kävijöille suunnatun sivuston palvelimen tulisi sijaita aina Suomessa.
Suomalaisille kävijöille suunnatun sivuston palvelimen tulisi sijaita aina Suomessa
Fyysisen sijainnin merkitystä voidaan pienentää ottamalla käyttöön CDN (Content Delivery Network)-palveluita, jotka tarjoavat välimuistista staattista sisältöä kävijöille heitä lähellä sijaitsevilta palvelimilta.
Palvelimen luotettavuus / katkokset
Kotisivuilla käytettävän palvelimen tulee olla myös luotettava. Liian useat pitkät katkokset, johtavat auttamatta myös sijoitusten putoamiseen Googlessa. Esimerkiksi Zonerin webhotellipalvelimilla on n. 99,9% uptime, eli saavutettavuus.
Palvelimen suorituskyky
Palvelimen suorituskyvyllä on suuri merkitys kotisivujen latautumisnopeuteen, jolla puolestaan on huomattava merkitys myös sivuston hakukonetuloksiin sekä sivuston tuottavuuteen.
Palvelimen suorituskykyyn taas vaikuttavat muun muassa käytetyn palvelimen rauta, konfiguraatio sekä paljonko yksittäisellä palvelimella on eri asiakkaita ja sivustoja.
Meillä Zonerilla onkin jo pitkään panostettu palvelinten laatuun sekä rajoitettu käyttäjien määrää palvelimilla. Näin jo webhotellitkin pyörittävät sivustoja rivakasti, mutta nopeuksia voi tarvittaessa hakea lisää Teho-webhotellistamme tai oman palvelimen avulla.
SSL-salaus
SSL-salaus suojaa kävijän selaimen ja palvelimen välisen liikenteen siten, ettei ulkopuoliset tahot pääse dataan käsiksi. Tämä vaikuttaa positiivisesti hakukoneoptimoinnin kannalta kahdellakin tavalla.
1. Kävijäkokemus sivustolla paranee, kun selaimet eivät varoita suojaamattomasta yhteydestä.
2. Myös Google on myöntänyt, että se antaa hakukonetuloksissaan plussaa niille sivustoille, jotka käyttävät SSL-salausta.
Kaikissa Zonerin tarjoamissa webhotelleissa ja palvelimissa on mahdollisuus hyödyntää SSL-salausta ilman eri kulua. SSL-salauksen hyödyistä ja käyttöönotosta voit lukea lisää seuraavasta kirjoituksestamme:
https://www.zoner.fi/ssl-salaus-3-syyta-miksi-jokaisen-sivuston-tulisi-kayttaa-salausta/
Tehtävä:
Varmista, että sivusto ja sen kaikki alasivut käyttävät SSL-salausta.
Sisältö on aina tärkein
![Mies suunnittelee kotisivujen sisältöä]()
Luonnollisesti tärkein asia kotisivuilla ja hakukoneoptimoinnissa on itse sisältö. Tämä tulee aina olemaan tärkein yksittäinen tekijä, joka määrää sijoituksen hakukoneissa, mutta myös sisältöön liittyy paljon optimoitavaa. Hyvä hakukoneoptimoija on aina samalla myös sisällöntuottaja.
Sisällön määrä ja laatu
Kotisivujen sisällön määrällä ja laadulla on suuri merkitys hakukoneoptimoinnin kannalta. Hakukoneet pyrkivät luokittelemaan yksittäisiä sivuja merkityksellisiin ja vähemmän merkityksellisiin. Puhtaan sisällön määrän helppona nyrkkisääntönä voidaan pitää, että yksittäisen sisältösivun tulisi sisältää vähintään 300 sanaa.
yksittäisen sisältösivun tulisi sisältää vähintään 300 sanaa.
Jokaisella yksittäisellä sivulla olisi siis tärkeää olla runsaasti luonnollista tekstisisältöä. Yksi yleisimmistä virheistä liittyykin siihen, että sivustolta löytyy useita suppeita sisältösivuja, jotka voivat heikentää myös kattavien alasivujen näkyvyyttä. Erityisesti verkkokauppojen haasteena ovat usein aivan liian lyhyet tuotekuvaukset yhdistettynä tuotesivujen suureen määrään.
Sisällön määrä ei kuitenkaan korvaa laatua, eli sisällön tulee myös oleellisesti liittyä siihen aihepiiriin, jonka hakusanoilla halutaan löytyä hakukoneista, sekä olla ennen kaikkea kävijän mielestä arvokasta.
Varmista, että tärkeät avainsanat löytyvät sivulta
Mikäli teit huolellisen avainsanatutkimuksen, löysit varmaankin useita sanoja ja hakutermejä aihealueeseen liittyen.
Hakukonesijoitusten kannalta on tärkeää, että avainsanat löytyvät ja myös toistuvat sivulla. Älä kuitenkaan toista yksittäistä avainsanaa liiallisuuksiin, vaan pidä maltti mukana. Google osaa myös yhdistää synonyymejä sekä saman aihepiirin sanoja keskenään, joten sivu voi löytyä myös sellaisilla hakusanoilla, joita tekstissä ei suoraan esiinny.
Tehtävä:
Varmista, että jokaiselta sivulta löytyy vähintään 300 sanaa yksilöllistä tekstiä.
Tuplasisältö
Tuplasisällöllä tarkoitetaan sellaista sisältöä, joka esiintyy identtisenä useampaan kertaan. Tuplasisältöä on sekä samalla sivustolla, kahteen kertaan eri sivuilla oleva tekstikappale, kuin myös kahdella täysin erillisellä sivulla oleva identtinen kappale.
Google arvostaa yksilöllistä sisältöä, jolloin se antaa vähemmän merkitystä sellaisille sisällöille, jotka esiintyvät moneen kertaan eri paikoissa. Tämä esiintyy varsinkin siten, että arvostusta saatetaan jakaa vain ensimmäisenä julkaistulle versiolle ja muut myöhemmin kopioidut tekstit muilla sivustoilla jäävät ilman huomiota.
Vältä tuplasisältöä!
Koska sisällön tulee olla uniikkia, tulee tuplasisältöä välttää. Tämä tarkoittaa käytännössä ettei valmistajan tai tavarantoimittajan antamia valmiita kuvaustekstejä kannata suoraan lisätä sellaisenaan omille sivuille. Myöskään omia kopioituja vakiokappaleita ei kannata kierrättää jokaisen alasivun tai tuote-esittelysivun yhteydessä.
Kirjoita siis valmiiksi annetut tekstit vähintään omin sanoin uusiksi sekä lisää sekaan myös itse tuottamaasi sisältöä. Pyri välttämään saman sisällön kierrätystä sivustolla.
Tehtävä:
Varmista, ettei sivustolla esiinny kopioituja sisältökokonaisuuksia.
Sisällön hyödyllisyys
Hakukoneoptimoinnin kannalta on erittäin tärkeää, että sisältö on myös kävijöille hyödyllistä. Tähän Google myös on viime vuosina enemmissä määrin panostanut, eli se myös tutkii ja tekee havaintoja, mitkä hakutulokset käyttäjät löytävät hyödyllisimmiksi hakiessaan tietoa.
Google arvostelee sivustoja siis myös kävijöiden kokemuksien mukaisesti, jolloin hakutulosten mittareina toimivat esimerkiksi sivustolla vietetty aika, välitön poistumisprosentti ja uudelleenkäynnit. Mikäli kävijöiden mielestä muut sivut ovat tehtyihin hakuihin nähden hyödyllisempiä, menetät arvokkaita sijoituksia nopeasti. Tähän voidaan parhaiten vaikuttaa juuri sisällön laadulla ja hyödyllisyydellä.
Sisältöjä voi ja kannattaa parantaa käyttäjäkokemuksen kannalta erilaisin ohjein, videoin, asiakastarinoin, eli monin tavoin, jotka sivuston kävijä voisi kokea hyödylliseksi hakemastaan aiheesta.
Sisältösivujen rakenne
Laadukas sisältö tulee osata myös hyödyntää oikein. Oikeanlainen rakenne helpottaa ennen kaikkea sisältötekstien lukemista ja auttaa kävijää hahmottamaan sisällöstä oleellisimmat kohdat nopeasti.
Kun sivustolla hyödynnetään otsikointeja, lihavointeja, ranskalaisia listoja, kuvituskuvia ja muita sisällön elävöittämisen keinoja runsaan leipätekstin ohella, palkitsee Google todennäköisesti sivuston myös paremmilla hakukonesijoituksilla. Tämä perustuu siihen, että oikeiden avainsanojen löytyminen myös otsikoista ja muista korostetuista elementeistä on arvokkaampaa kuin pelkässä leipätekstissä esiintyminen.
Otsikointi on tärkeää!
Käytä leipätekstin lisäksi myös eritasoisia otsikointeja (h2, h3, h4) sivustolla selkeyttämään tekstiä. Pääotsikkoa h1 tulee käyttää vain kerran per yksittäinen sivu ja sen tulisi olla jokaisella sivulla yksilöllinen. Muistathan hyödyntää aina avainsanatutkimusta apunasi, jolloin löydät parhaimmat termit otsikoihin sekä leipätekstin sekaan.
Tehtävä:
Varmista, että jokaiselta sivulta löytyy vain yksi h1-tason pääotsikko ja myös alemman tason otsikoita (h2, h3). Varmista, että jokaisen sivun h1-tason pääotsikko on yksilöllinen.
Kuvat hakukoneoptimoinnissa
Kuvat ovat luonnollisesti tärkeä osa sisältöä, mutta niihin liittyy useita erilaisia huomioon otettavia asioita, jonka takia kuvat on eriytetty aivan omaksi tarkastelun aiheekseen.
Kuvat auttavat itse sivua nousemaan hakukonetuloksissa sekä mahdollistavat sivuston löytymisen myös Googlen kuvahaun puolelta. Kuvahaun tulokset nousevat monesti myös perinteisen haun tulosten kärkeen, jolloin omalla kuvalla on mahdollista saada paljon näkyvyyttä aihetta käsittelevien hakujen yhteydessä.
Muista siis hyödyntää myös kuvia sivustolla ja jokaisella yksittäisellä sisältösivulla. Nimeä aina kuvat, kuvien otsikoinnit ja alt-tekstit tärkeiden avainsanojen mukaan.
Kuvien nimeäminen
Pieni, mutta helposti ohitettu yksityiskohta liittyy kuvatiedostoihin ja kuvatiedostojen nimeämiseen. Kuvien tiedostonimet tulisi olla myös määritetty tärkeiden avainsanojen mukaan.
![kuvien tiedostonimet]()
Kuvien toimivuuden varmistamiseksi, vältä tiedostojen nimeämisessä ääkkösiä ja muita erikoismerkkejä, isoja kirjaimia sekä välilyöntejä. Välilyönnit kannattaa korvata ensisijaisesti väliviivalla, eli – merkillä.
Kuvien ALT-tekstit
Jokaiselle sivulla olevalle kuvalle on tärkeää määrittää myös vaihtoehtoinen ALT-teksti (Alternative text). Sitä kutsutaan toisinaan myös nimellä Alt attribuutti tai selaimissa usein nimellä liittyvä teksti.
![esimerkki, jossa rinnakkain kuva sekä kuvan alt-teksti]()
Alt-tekstejä käytetään kolmessa eri tarkoituksessa:
- Kuvien vaihtoehtoista tekstiä käytetään erilaisissa lukulaitteissa, jotka lukevat sivuston tekstejä, esimerkiksi visuaalisesti rajoittuneiden kävijöiden avuksi ääneen.
- Alt-teksti näytetään kävijälle, jos kuva ei jostain syystä lataudu oikein.
- Vaihtoehtoisella tekstillä on myös suuri merkitys hakukoneille, jotka hyödyntävät sitä kuvia indeksoidessaan.
Mitä vaihtoehtoiseksi tekstiksi kannattaa laittaa?
Alt-teksti ei ole oikea paikka lisätä kaikkia sivuston avainsanoja listaksi, vaan sitä tulisi käyttää kuvaamaan mahdollisimman hyödyllisesti itse kyseistä kuvaa.
Yksinkertainen tapa on käyttää kuvan alt-tekstinä, kuvan pääasiallista termiä. Esimerkiksi, jos kuvassa on pala juustokakkua, voisi vaihtoehtoinen teksti olla ”juustokakku”, mutta vielä parempi teksti voisi esimerkiksi olla ”pala juustokakkua, tarjoiltuna kahvin kera”.
Tehtävä:
Varmista, että kaikille sivuston kuville on määriteltynä myös vaihtoehtoinen ALT-teksti.
Kuvien koko ja optimointi
Huomioi, että kuvien fyysisellä tiedostokoolla on myös suuri merkitys sivuston latautumisnopeuteen, jonka takia ne tulee optimoida mahdollisimman tehokkaasti. Ylisuuret tiedostot kasvattavat turhaan latausaikoja, jolloin ne tulee käsitellä mahdollisimman fiksuun kokoon jo ennen sivustolle lataamista.
Lue kuvien optimoinnista lisää seuraavasta kirjoituksestamme:
https://www.zoner.fi/kuvien-optimointi-kaksi-napparaa-tyokalua-optimointia-varten/
Tehtävä:
Varmista, että kaikki sivustolle tarkoitetut kuvat optimoidaan ja kompressoidaan ennen sivustolle lataamista.
Sivuston toteutus ja rakenne
Kotisivujen teknisellä toteutuksella on myös suuri merkitys hakukoneoptimoinnin kannalta. Nykyaikana yleistyneet julkaisujärjestelmät, kuten WordPress, helpottavat huomattavasti sisällöntuotantoa ja ylläpidettävyyttä, mutta tekniikka voi helposti luoda myös turhia pullonkauloja, kuten hidastaa sivuston latautumisnopeutta heikoilla koodausratkaisuilla.
Kotisivujen latautumisnopeus
Kotisivujen nopea latautuminen on hyvin tärkeää. Tärkeys korostuu erityisesti käytettävyyden puolella, koska hidas latautuminen tutkitusti myös karkottaa kävijöitä ja vähentää esimerkiksi verkkokaupan ostotapahtumia.
Google on myös avoimesti kertonut latausnopeuden vaikuttavan myös hakukonesijoituksiin, jonka takia kotisivujen optimointiin ja nopeuden parantamiseen kannattaa panostaa. Lisää tietoa kotisivujen nopeuden vaikutuksista voit lukea seuraavasta kirjoituksesta:
https://www.zoner.fi/kotisivujen-nopeuden-merkitys/
Kotisivujen nopeuteen voidaan vaikuttaa monilla tavoilla, kuten:
- Kotisivujen koodin optimoiminen
Koodin optimointi tarkoittaa, että sivuston rakenteen muodostava koodi käydään kammalla läpi ja niiden latautumisjärjestystä optimoidaan. Turhat elementit ja koodinpätkät kannattaa myös poistaa kokonaan käytöstä, kuormittamasta latausnopeutta.
- Palveluntarjoajan valinta
Palvelinten nopeuksissa on suuria eroja. Palveluntarjoajia vertailemalla ja vaihtamalla voidaan saavuttaa suuriakin muutoksia latausnopeuksiin, jotka näkyvät heti myös sivuston tuloksissa positiivisesti.
- Välimuistin hyödyntäminen
Välimuisti muodostaa dynaamisista kotisivuista staattisia HTML-sivuja, jotka latautuvat huomattavasti nopeammin suoraan välimuistista ladattuna.
Selkokieliset URL-osoitteet
Pääosoitteen, eli domainin, lisäksi myös sivuston alasivujen lopullisilla osoitteilla on samankaltainen merkitys. Tästä syystä on erittäin tärkeää hakukonetulosten kannalta, että kotisivujen alasivujen osoitteisto on fiksusti nimetty ja selkokielinen.
Mitä tarkoittaa selkokielinen URL-osoite?
URL-osoite tarkoittaa selaimen osoiteriville kirjoitettavaa osoitetta, jolla päästään suoraan yksittäiselle sivulle sivustolla. Selkokielisyydellä tarkoitetaan, että epämääräisen kirjainnumeroyhdistelmän sijasta, osoitteessa lukee usein selvää suomea ja sisältää avainsanoja, joilla halutaan myös löytyä Googlesta. Esimerkiksi Zonerin webhotelleista kertova sivu löytyy osoitteella: https://www.zoner.fi/webhotellit/
Kuinka selkokieliset URL-osoitteet saa otettua käyttöön?
Tämä riippuu ohjelmistosta, jolla sivusto on toteutettu. Useimmat nykyaikaiset julkaisujärjestelmät sisältävät toiminnon jo valmiiksi, jolloin se todennäköisesti vain täytyy aktivoida käyttöön sivuston hallintajärjestelmästä. Jos sivusto taas on toteutettu yksinkertaisista HTML-sivuista, voi ne nimetä haluttujen avainsanojen mukaisesti jo ennen palvelimelle vientiä.
Esimerkiksi WordPress-sivustoilla selkokieliset URL-osoitteet saa käyttöön suoraan yleisistä asetuksista vaihtamalla oletuksena tarjottavan Riisuttu -vaihtoehdon vaikkapa vaihtoehtoon artikkelin nimi.
Sivukartta, eli sitemap
Oletko koskaan miettinyt, kuinka Google löytää kaiken tiedon ja sivustot verkosta? Tai miksi juuri luotu kotisivu ei näy heti millään hakusanalla?
Googlen hakutulokset perustuvat hakurobotteihin, jotka penkovat ja indeksoivat Internetiä läpi. Hakurobottien työtä on myös mahdollista helpottaa, ilmoittamalla niille sivuston rakenteesta sitemapin eli sivukartan avulla. Näin hakurobotit löytävät varmasti kaiken sisällön ja osaavat indeksoida sivuston hakutuloksiin.
Tämän takia on sivustolla hyvä olla erillinen sitemap.xml tiedosto, joka muuttuu automaattisesti, kun sivustolle liitetään tai sivustolta poistetaan yksittäisiä sivuja.
Ilmoita sivukartta Googlelle
Sitemap kannattaa myös ilmoittaa Googlelle. Helpoiten tämä onnistuu lisäämällä se omasta Google Search Consolesta käsin. Mikäli Google Search Console ei ole tuttu, tutustu alkuun tähän kirjoitukseen: https://www.zoner.fi/verkkosivuston-kytkeminen-google-search-console-tyokaluun/
Toimintoa voi myös viedä eteenpäin ja sivuston voi myös automatisoida ilmoittamaan hakuroboteille, aina kun sivustolla tehdään muutoksia rakenteeseen.
Tehtävä:
Varmista, että sivustollasi on olemassa sitemap ja se on myös lisätty Google Search Consoleen.
Sivujen metatiedot
Metatiedoilla tarkoitetaan eräänlaisia piilossa olevia tietueita, joita käytetään hakukonetuloksen yhteydessä kertomaan sivustosta Googlen käyttäjille.
![metatiedot]()
Metatiedot määritetään jokaiselle yksittäiselle alasivulle erikseen ja ne voidaan karkeasti jakaa kolmeen elementtiin:
- Meta Title, eli metaotsake
Meta title on yksi tärkeimmistä elementeistä hakukoneiden silmissä. Useimmiten otsikko on muotoa Sivun nimi | sivuston nimi, mutta sitä voi hyvin elävoittaa myös erilaisin tekstein.
Meta Titlen suositeltu pituus on 40 – 70 merkkiä. Title kenttään kannattaa määrittää aina vähintään yksi tärkein hakusana tai muutama tärkeintä hakutermiä kyseisellä sivulla. Otsakkeen tulisi myös olla houkutteleva, että käyttäjä valitsee juuri oman hakutuloksesi.
- Meta Description, eli metakuvaus
Metakuvauksen tarkoitus on esittää haluttu ote sivuston sisältötekstistä jo hakutuloksen yhteydessä. Sen avulla voi ennen kaikkea saada hakutulosten lukijan klikkaamaan omaa linkkiä ennen kilpailijan tulosta.
Suositeltu metakuvaustekstin pituus on noin 160 merkkiä. Muista käyttää yksilöllisiä metakuvaustekstejä jokaisella sivullasi!
- Meta Keywords, eli avainsanat
Meta avainsanat ovat menettäneet suuremmilta osin merkityksensä hakukoneissa. Google ei käytä niitä enää mihinkään ja ne ovat marginaaliosiossa myös muiden hakukoneiden hakukriteereissä.
Käytännössä voit siis turvallisesti olla määrittämättä lainkaan meta-avainsanoja sivustollesi.
Kuinka metatiedot asetetaan?
Metatietojen hallinnointi riippuu tietysti käytetystä sivustosta, mutta WordPress-sivuilla helpoin tapa on ottaa käyttöön erillinen lisäosa:
https://www.zoner.fi/paranna-wordpress-sivuston-hakukonenakyvyytta-seo-lisaosan-avulla/
Tehtävä:
Käy läpi sivustosi kaikki alasivut sekä etusivu ja varmista, että niille on jokaiselle määritetty yksilölliset meta title- ja meta description arvot.
Sivuston mobiilikäytettävyys
Jo sivuston toteutusvaiheessa kannattaa huomioida myös sivuston käytettävyys mobiililaitteilla. Usein puhutaan responsiivisuudesta, eli ominaisuudesta, jolla sivusto osaa mukauttaa näkymäänsä käytetyn laitteen näytönleveyden mukaan. Sama sisältö siis esitetään aina käyttäjän laitteen koon mukaan optimoituna. Jos sivusto ei tue mobiilikäyttöä, pudottaa Google sen sijoituksia huomattavasti mobiililaitteilla tehtyjen hakujen hakutuloksissa.
Voit tarkistaa täältä, ovatko omat kotisivusi Googlen mielestä mobiiliystävälliset:
https://search.google.com/test/mobile-friendly?hl=fi
Tehtävä:
Tarkista, että sivustosi läpäisee Googlen mobiilikäytettävyystestin.
Hakukonerobotit
![hakukonerobotit]()
Hakukoneoptimoinnista puhuttaessa on myös hyvä ymmärtää hieman hakukoneiden toimintaa ja erityisesti niiden käyttämien hakukonerobottien asemaa. Hakukonerobotit ovat siis ohjelmia, joiden tarkoitus on kerätä niille määritettyjä tietoja eri sivustoilta. Tämä osio koskee erityisesti Googlen hakukonerobotteja, joiden tehtävänä on käydä sivustoja läpi ja indeksoida ne osaksi Googlen hakukonetuloksia.
Hakukonerobottien toiminta muistuttaa monin tavoin tavallisten kävijöiden selailua, joten ne usein yrittävät päästä aina eteenpäin klikkailemalla erilaisia linkkejä sivustolla. Verkkokaupoissa tämä saattaa näkyä myös haamuostoskoreina, kun botit keräävät ostoskoriin paljon tavaroita, mutta eivät jostain kumman syystä ikinä vie tilausta loppuun asti. Juuri tämän klikkailun vuoksi, on sivuston sisäisellä linkityksellä myös oma arvonsa osana hakukoneoptimointia.
Hakukonerobotteja voi myös ohjeistaa olemaan seuraamatta tai indeksoimasta sivustoa tai joitain sen osa-alueita, kuten yksittäisiä alasivuja. Tämä onnistuu vaikkapa erillisen Robots.txt -tiedoston avulla tai määrittämällä noindex tai nofollow -määrityksiä halutun sivun metatietoihin. On kuitenkin aina hakukonerobotista itsestään kiinni, noudattaako se tätä ohjetta vai ei.
<meta name="robots" content="noindex,follow">
Esimerkin määritys sivulla kertoo hakukoneroboteille, ettei sitä tule indeksoida, mutta sen linkkejä olisi hyvä seurata eteenpäin. Index ja follow -määritykset ovat aina oletuksia, joten niitä ei välttämättä tarvitse koskaan edes mainita roboteille.
Noindex
Noindex määritys tarkoittaa, ettei hakukonerobotin ole tarkoitus indeksoida kyseistä sivua lainkaan. Näin ollen se ilmaisee myös Googlelle, ettei kyseistä sivua myöskään saisi löytyä hakukonetuloksista. Määrittämällä jo Googlen löytämä sivu Noindex -tilaan, ei kuitenkaan automaattisesti tai välittömästi poista sivua tuloksista.
Nofollow
Nofollow määritys tarkoittaa, ettei hakukonerobotin ole tarkoitus seurata linkkejä kyseiseltä sivulta eteenpäin. Mikäli sivu on pitkään yhtäjaksoisesti määritetty Nofollow -tilaan, muuttuu se Googlen hakukonerobottien silmissä myös samalla Noindex -tilaan.
Miksi sivuja olisi hyvä estää hakukoneroboteilta?
On monia hyviä syitä kuitenkin myös rajoittaa hakukonerobottien toimintaa. Esimerkiksi vasta rakenteilla olevilla uusilla sivuilla on tapana estää hakukonerobotit, etteivät ne indeksoi keskeneräisiä sisältöjä.
Sivustolla voi myös olla monia erilaisia sivuja, joiden sisältö on hyvin suppea ja joita ei ole varsinaisesti edes tarkoitettu löytymään hakukoneista. Voi olla usein kannattavaa määrittää erilaiset sisäänkirjautumisruudut, kassa- ja tilausvaiheet ja sisäisen haun tulossivut kokonaan pois indeksoinnista, jolloin hakukonerobotit keskittyvät enemmän merkitseviin sisältöihin sivustolla. Mahdollisesti hakukoneiden olisi hyvä kuitenkin seurata linkkejä muiden merkitsevien sisältösivujen toivossa, joten yleisesti tällöin suositaan noindex, follow -määritystä.
Linkit ja hakukoneoptimointi
![Kuva solmusta, joka kuvastaa linkkiä sivustolta toiselle]()
Linkkien rakennus on edelleen erittäin tärkeä osa hyvää hakukoneoptimointia. Google näkee linkit eräänlaisina suosituksina sivustolta toiselle ja niiden avulla myös hakukonerobotit liikkuvat sulavasti sivustojen välillä.
Sivustolle johtavat ulkoiset linkit
Sivustollesi muilta verkkosivustoilta johtavat linkit ovat yksi tärkeimmistä hakukoneoptimoinnin osa-alueista. Hakukoneoptimoinnin näkökulmasta yksittäisen sivun nousemista auttaa sekä suorat linkit kyseiselle sivulle että myös kaikki muut sivustolle ohjautuvat linkit.
Linkeissä on kuitenkin useita eroja sekä linkin voi toteuttaa hyvin monella eri tapaa aina siinä käytettyjä termejä ja määrityksiä myöten. Tutkitaan hieman tarkemmin linkkien anatomiaa hakukoneoptimoinnin näkökulmasta.
Dofollow ja Nofollow
Linkit jaetaan aluksi kahteen kategoriaan sen perusteella, miten linkin asettaja on päättänyt ohjeistaa hakukoneita linkin suhteen.
Linkille voidaan siis erikseen antaa määritys: rel=”nofollow”, jolloin Googlea ohjeistetaan olemaan huomioimatta linkkiä suosituksena. Tämä on hyvin tyypillistä monille vieraskirjoille, kommenttiosioille ja muille ihmisten itse täyttämille kentille, joita usein spämmätään erilaisin linkkimainoksin.
Mikäli linkille ei anneta erikseen kyseistä määritystä, on se automaattisesti dofollow-muotoa, jolloin se jakaa niin sanotusti rakkautta eteenpäin ja toimii arvokkaana suosituksena sivustolta toiselle.
Linkin ankkuriteksti
Linkin ankkuriteksti on siis varsinaisen linkin tekstiosa, jota klikkaamalla päästään toiselle sivulle.
Hakukoneoptimoinnissa usein ajatellaan, että mikäli linkki sisältää tietyn avainsanan ankkuritekstinä, nostaa se myös sivun näkyvyyttä kyseisellä avainsanalla. Tätä ajattelua kannattaakin hyödyntää, mutta välttää ylioptimointia. Linkkien tulisi olla aina mahdollisimman luonnollisia, joten liian usein toistuvat samat ankkuritekstit voivat johtaa ongelmiin.
Linkin ympäröivä teksti
Google osaa lukea ja tulkita myös linkin ympäröivää tekstiä, jolloin linkin ankkuritekstin ei tarvitse aina sisältää määriteltyjä avainsanoja, ollakseen hyödyllinen kyseisillä avainsanoilla. Näin ollen myös linkin sijainnilla on merkitystä ja sisältötekstien sisältä löytyvä toimituksellinen linkki on arvokkaampi, kuin vaikkapa sivun alapalkkiin liitetty mainoslinkki.
Tavoitteena laadukas linkkiprofiili
Linkkiprofiili termillä tarkoitetaan kaikkia sivustollesi ohjautuvia linkkejä kokonaisuutena.
Hyvä linkkiprofiili sisältää paljon linkkejä erilaisista lähteistä, painottuen laadukkaisiin sivustoihin, läheltä omaa aihealuettasi. Hyvä linkkiprofiili on usein luonnollisesti rakennettu ja ansaittu, sisältäen hyviä toimituksellisia sisältöön sidottuja linkkejä.
Huono linkkiprofiili taas käsittää usein pääosin keinotekoisia linkkejä heikoilta sivustoilta, joissa myös mahdollisesti toistuvat samat linkin ankkuritekstit ja ympäröivät tekstit. Yksittäiset heikompiarvoiset linkit eivät vielä suinkaan tarkoita huonoa linkkiprofiilia, vaan kokonaisuus ratkaisee aina.
Linkkien hankinta
Ongelmana on usein, että laadukkaiden linkkien saanti ja keruu on vaikeaa ja työlästä. Mitä arvostetumpi sivusto on kyseessä, sen vaikeampaa on saada linkkejä sen kautta.
Linkkien hankintaan on pääsääntöisesti kaksi tapaa:
- Luo niin hyvää sisältöä, että ihmiset haluavat linkittää omilta sivuiltaan sivuillesi.
- Pyydä ihmisiä linkittämään sivuillesi.
Useimmiten joudut käyttämään näitä molempia keinoja yhdistettynä. Kun olet luonut riittävän hyvää sisältöä, voit lähestyä hyväksi havaittujen sivustojen omistajia ja kertoa heille sisällöstäsi. Sopivien ja arvokkaiden sivustojen löytämiseen taas usein tarvitaan erilaisia apuohjelmia, kuten vaikkapa Ahrefs.
Oheisesta artikkelista löydät myös muutamia vinkkejä, joilla saat kalasteltua linkkejä omalle sivustollesi:
https://www.zoner.fi/10-tutkitusti-toimivaa-tapaa-saada-lisaa-linkkeja-ohjautumaan-sivustollesi/
Sivuston sisäiset linkit
Myös sivuston sisäisillä linkeillä on merkitystä hakukonetulosten kannalta. Niiden avulla Google tulkitsee muun muassa sivuston sisäistä arvojärjestystä.
Navigoinnin merkitys
Sivuston navigaatiolla on suuri merkitys siihen, miten kävijät löytävät sisältösi. Haluat yleisemmin ohjata kävijöitä aina tärkeimpiin sivuihisi. Samaa ajattelutapaa käyttää myös Google indeksoidessaan sivustoasi. Tämän takia sivustosi pääsivut arvostetaan yleisemmin korkeammalle, kuin yksittäisten laskeutumissivujen, jotka eivät löydy navigaatiosi kautta.
Arvokas linkkimehu
Usein puhutaan terminä myös linkkimehusta. Linkkimehulla tarkoitetaan arvostusta, joka saadaan ulkoisten linkkien kautta omalle sivustollesi. Eli kun hakukonerobotti saapuu ulkoisen linkin kautta sivustollesi, saa sivu, jolle robotti saapuu linkkimehua. Tämä linkkimehu valuu myös osittain sisäisten linkkien kautta muille alasivuille.
Kaikkia sivuja ei toki kannata tämän takia yrittää änkeä päävalikkoon, mutta sivustossa on muitakin rakenteita, joihin voidaan lisätä linkkejä alasivuille. Esimerkiksi sivuston alkapalkki, eli footer sekä sivupalkki, eli sidebar, ovat tämänkaltaisia potentiaalisia paikkoja linkeille.
Meillä Zonerilla löytyy esimerkiksi tästä syystä alapalkista myös uusimmat blogikirjoitukset, jonka yhtenä tarkoituksena on myös saada uudet blogikirjoitukset mahdollisimman nopeasti näkymään Googlessa.
Toimitukselliset linkit sisällön sisällä
Kävijöiden pitäminen sivulla ja ohjaaminen sivuston muihin sisältöihin on kullan arvoista. Esimerkiksi välitön poistumisprosentti ja sivustolla käytetty aika ovat signaaleja myös Googlelle tulkittaessa sisällön osuvuutta tarjottuihin hakukonetuloksiin nähden.
Tätä kannattaa toteuttaa muun muassa hyvillä toimituksellisilla linkeillä, eli linkeillä, jotka ohjaavat kävijää yhdestä sisällöstä tutustumaan toiseen. Myös tässä artikkelissa on viitattu moniin tärkeisiin osa-alueisiin, joista löytyy oma kirjoituksensa.
Sosiaalisen median jaot
Myös linkkien jako sosiaalisen median kanavissa vaikuttavat sivuston, ja sen alasivujen, hakukonesijoituksiin. Siksi hyvään hakukoneoptimointiin liittyy myös osana ihmisten aktivointi jakamaan omaa sisältöäsi sosiaalisessa mediassa.
Merkityksellisiä jakoja hakukoneoptimoinnin kannalta ovat ainakin linkit Facebookissa, Twitterissä, Google+ palvelussa, Pinterestissä ja todennäköisesti myös monessa muussa sosiaalisen median alustassa.
Osallistu myös itse sosiaaliseen mediaan
Hyvä keino sisällön jakamiseen on osallistua myös itse kyseiseen sosiaaliseen mediaan ja sitä kautta jakaa omaa sisältöä omille seuraajilleen.
Ota käyttöön jako-painikkeet sivuillasi
Jakamista helpottaa huomattavasti, mikäli tarjoat sivuston kävijälle valmiit jakopainikkeet sivuillasi. Erityisesti verkkokaupoille tämä on kullanarvoinen tapa saada myös välitöntä myyntiä.
SEO-työkalut
Markkinoilla on useita erilaisia SEO-työkaluja, joiden avulla oman sivuston ja sen hakukonesijoitusten analysointi helpottuu. Tässä kappaleessa esittelen omasta mielestäni parhaat SEO-työkalut.
Kannattaa kuitenkin huomioida, että useimpien SEO-työkalujen kuukausihinnat lähtevät jo sadan dollarin tuntumasta ja ne ovat usein suunniteltu erityisesti hakukoneoptimointiin erikoistuneiden ammattilaisten käyttöön. Ilahduttavasti moni ohjelmisto kuitenkin tarjoaa ilmaisen kokeilujakson tai rajoitettuja ilmaisia toimintoja pysyvästi.
Ahrefs
Ahrefs on erinomainen työkalu erityisesti avainsanojen sijoitusten seuraamista sekä linkkien ja linkitysmahdollisuuksien löytämistä varten. Se sisältää myös runsaasti muita hyödyllisiä toimintoja aina sivuston auditoinnista kilpailijoiden vakoilemiseen asti.
![Ahrefs näkymä avainsanalle hakukoneoptimointi]()
Ahrefin yksi vahvuuksista on sen laaja indeksointi. Ahrefs käy siis läpi kaikkia maailman sivustoja osatakseen tarjota niistä käyttäjilleen tarkkoja tietoja. Ahrefsin hakukonerobotit ovatkin heti Googlen jälkeen maailman toisiksi ahkerimpia hakukonerobotteja. Tämän ansiosta on muun muassa kilpailijoiden sivustojen analysointi huomattavasti helpompaa.
Ahrefs tarjoaa uusille käyttäjille 7 päivän kokeilujakson 7 dollarin hintaan, joka edellyttää luottokorttia. Kuukausijäsenyyden normaalihinta lähtee käyntiin heti kokeilujakson päätyttyä.
Ahrefsin kotisivut löydät osoitteesta:
https://ahrefs.com
Moz
Kuten Ahrefs, myös Moz on hyvin suosittu ja toimiva työkalu hakukoneoptimoinnin avuksi. Moz sisältää myös runsaasti toimintoja, erityisesti sivuston ongelmakohtien analysointiin sekä hakukonenäkyvyyden seurantaan oman ja kilpailijoidesi sivustojen välillä.
![moz]()
Moz tarjoaa ilmaisen 30pv kokeilujakson, joskin kuten Ahrefsin osalta, Moz vaatii heti luottokortin rekisteröintiä varten ja laskutus lähtee välittömästi käyntiin kokeilujakson päätyttyä.
Mozin kotisivut löytyvät osoitteesta:
https://moz.com
SEMrush
SEMrush markkinoi itseään erityisesti sivuston auditointiin tarkoitettuna työkaluna. Sivuston auditointi auttaa löytämään erilaisia ongelmakohtia, kuten puuttuvia metatietoja, tuplasisältöjä tai teknisempiä ongelmia, kuten puutteita salauksissa tai vääriä konfiguraatioita. SEMrushin ilmaisella kokeiluversiolla saa tehtyä 100-alasivun auditoinnin kuukaudessa, joten se usein riittää hyvin pienempien sivustojen tutkimiseen.
![semrush]()
Sivuston auditoinnin raportti listaa selkeitä ongelmakohtia sekä myös ohjeistaa kevyesti miten ongelman saa korjattua.
Ohjelmistosta löytyy toki kattavasti muitakin ominaisuuksia, joten sitä ei kannata pitää puhtaasti auditointiin tarkoitettuna työkaluna. SEMrush sisältää myös linkkien sekä avainsanojen löytämiseen ja seuraamiseen tarkoitettuja toimintoja sekä
SEMrushin kotisivut löytyvät osoitteesta:
https://www.semrush.com
Pingdom nopeustesti
Sivuston latausnopeuden tarkistamiseen löytyy useitakin työkaluja, joista yksi hyvä on Pingdom. Se mahdollistaa sivuston latausnopeuden tarkistamisen neljästä eri maantieteellisestä sijainnista. Suomea lähin testisijainti löytyy Tukholmasta.
![Pingdom nopeustestin tulosten yhteenvedon näkymä]()
Nopeustesti myös osaa näyttää sivuston koodit lataamat elementit yksitellen, joista voi nähdä mahdollisia pullonkauloja, kuten ylisuuria kuvia tai koodin lataamia tiedostoja, joita ei enää kohdepalvelimelta löydy (404-virhe).
Pingdom tarjoaa myös maksullisia palveluita, joiden avulla sivuston saavutettavuutta sekä latausnopeuksia voi tarkastella säännöllisesti jatkuvana palveluna.
Pingdomin nopeustestin löydät osoitteesta:
https://tools.pingdom.com/
WordPress SEO-lisäosat
Jokaisen WordPress-sivuston omistajan kannattaa ladata käyttöön myös WordPress SEO-lisäosa. Niiden avulla saa saa runsaasti ohjeistuksia sisällön jäsentelemiseksi haluttujen avainsanojen ympärille. Lisäosat ovat pääsääntöisesti täysin ilmaisia ja niistä voi ostaa myös maksullisen Premium-version, joka sisältää vielä enemmän toiminnallisuuksia.
WordPressille suosituimmat SEO-lisäosat ovat Yoast ja All in One SEO. Löydät ohjeen Yoastin asentamiseksi seuraavasta blogikirjoituksestamme:
https://www.zoner.fi/paranna-wordpress-sivuston-hakukonenakyvyytta-seo-lisaosan-avulla/
The post Hakukoneoptimointi, eli SEO appeared first on Zoner Web Hosting.