Quantcast
Channel: Ohjeet ja vinkit – Zoner.fi
Viewing all 97 articles
Browse latest View live

Näin tarkistat verkkotunnuksen omistajan tiedot

$
0
0

Tässä kirjoituksessa käymme läpi, kuinka verkkotunnuksen omistajan tiedot saa helposti tarkistettua ja mitä tietoja verkkotunnuksen osalta on mahdollista nähdä.

Verkkotunnuksen omistajan tiedot on hyvä tarkistaa välillä, sekä tietysti päivittää ne aina niiden muuttuessa. Koska olet muuten itse tarkistanut verkkotunnustesi tiedot?

.fi verkkotunnuksen omistajan tiedot

Kotimaisen .fi verkkotunnuksen omistajan tiedot saa tarkistettua parhaiten Viestintäviraston kotisivuilta, osoitteesta:
https://www.viestintavirasto.fi/fiverkkotunnus.html

fi verkkotunnuksen omistajan tiedot

Toiminto ensisijaisesti tarkistaa, onko kyseinen verkkotunnus vapaana, vai onko se jo rekisteröitynä jollekin taholle. Mikäli verkkotunnus on jo rekisteröity, saat tarkistettua, kuka omistaa domainin painamalla linkkiä: Katso tarkemmat tiedot.

katso verkkotunnuksen omistajan tiedot

Ohessa on esimerkiksi listattuna Zoner.fi verkkotunnuksen tiedot:

kuka omistaa domainin

  • Tila

    Verkkotunnuksen tila kertoo verkkotunnuksen statuksen. Rekisteröity -status tarkoittaa esimerkiksi, että verkkotunnus on aktiivinen ja voimassa.

  • Verkkotunnus rekisteröity

    Tämä kenttä on verkkotunnuksen ensirekisteröinnin ajankohta. Vanhemmissa .fi verkkotunnuksissa tämä merkintä voi helposti olla hieman virheellinen.

  • Voimassaoloaika päättyy

    Voimassaoloajan päättymisaika tarkoittaa ajankohtaa, jolloin nykyinen rekisteröinti päättyy. Mikäli verkkotunnuksen rekisteröintiä jatketaan, päivittyy tämä ajankohta myös eteenpäin.

  • Vapautuu rekisteröitäväksi

    Tämä sarake tarkoittaa ajankohtaa, jolloin verkkotunnus vapautuu yleiseen hakuun, mikäli sitä ei jatkorekisteröidä. Suomalaisilla .fi verkkotunnuksilla on kuukauden suoja-aika rekisteröinnin päätyttyä, jonka aikana nykyinen haltija voi edelleen uusia verkkotunnuksen itselleen.

  • Registry Lock

    Registry Lock mahdollistaa verkkotunnuksen lukitsemisen siten, ettei verkkotunnuksen välittäjä pysty muuttamaan sen yhteystietoja ja nimipalvelimia ilman verkkotunnuksen haltijan hyväksyntää. Verkkotunnuksen haltija voi tarvittaessa toimittaa GSM-numeroonsa saamansa koodin, jolla lukituksen saa purettua. Oletuksena lukitus on pois päältä eli muotoa false.

  • DNSSEC käytössä
    DNSSEC on nimipalvelinjärjestelmän laajennus, jonka tarkoituksena on parantaa nimipalvelun tietoturvaa. Lähtökohtaisesti tämä ei ole käytössä.

Verkkotunnuksen käyttäjän tiedot

Verkkotunnuksen käyttäjän tiedot kertovat, kuka omistaa verkkotunnuksen. Käyttäjän tietoihin listataan myös yleisimmät yhteystiedot sekä nimetty yhteyshenkilö tai osasto verkkotunnuksen omistajan osalta.

Toisin kuin esimerkiksi .com verkkotunnuksessa, ei .fi verkkotunnuksen käyttäjän tietoja voi piilottaa whois suojauksella.

Yksityishenkilön omistama verkkotunnus

Mikäli .fi verkkotunnus on rekisteröity yksityishenkilölle, näytetään omistajan yhteystiedoista vain etunimi ja sukunimi. Muut yhteystiedot ovat oletuksena piilotettu, joskin ne saa halutessaan myös julkisiksi tiedoiksi.
fi verkkotunnus yksityinen omistaja

Verkkotunnuksen välittäjä

Kaikilla .fi verkkotunnuksilla tulee olla 5.9.2016 voimaan tulleen lakimuutoksen jälkeen olla verkkotunnusvälittäjä. Välittäjä hoitaa siis jatkossa .fi verkkotunnuksiin liittyvät toimet, kuten rekisteröinnit ja tietojen päivitykset.

Välittäjä -kenttä kertoo, kenen välityksessä kyseinen verkkotunnus on. Mikäli välittäjä -kenttä on tyhjä (ilmaistaan – merkillä), tulee verkkotunnus siirtää jonkin välittäjän palveluun. Verkkotunnuksen siirtäminen onnistuu puolestaan välittäjän vaihtoavaimella, jonka lähtökohtaisesti saa siis omalta välittäjältään. Tässä tapauksessa, jos välittäjää ei ole, saa välittäjän vaihtoavaimen Viestintäviraston asiakaspalvelusta.

Verkkotunnuksen nimipalvelintiedot

Nimipalvelimet kertovat, minkä palvelun nimipalvelimia verkkotunnukselle sovelletaan. Näiltä nimipalvelimilta sitten suoritetaan DNS tason ohjauksia, joilla muun muassa verkkotunnuksen kävijä- ja sähköpostiliikennettä ohjataan haluttuihin palveluihin.

Muut kuin .fi verkkotunnukset

Viestintäviraston sivuilta löytyy myös whois palvelu, joka näyttää kaikkien verkkotunnusten omistajan, eli whois -tiedot:
https://www.viestintavirasto.fi/fiverkkotunnus/ohjeitajavinkkejakayttajalle/muutkuinfi-verkkotunnukset/whois-palvelu.html

Whois tiedoista löytyvät pääosin samat informaatiot verkkotunnuksen rekisteröinnin ja päättymisajan osalta, sekä verkkotunnuksen haltijan yhteystiedot.

Kaikki verkkotunnuspäätteet eivät välttämättä löydy whois -haulla, vaan joidenkin verkkotunnusten tietoja joutuu hakemaan kyseisen verkkotunnuspäätteen omasta whois rekisteröistä.

Useimpien yleisten päätason verkkotunnusten (gTLD), kuten .com tai .net verkkotunnusten osalta, on mahdollisuus myös piilottaa verkkotunnuksen omistajan tiedot whois -suojauksella. Lisätietoja whois-suojauksesta löydät seuraavalta sivulta:
https://www.zoner.fi/domain-whois-suojaus/

Koska whois tiedot eivät aina ole niin helppolukuisia, kannattaa .fi verkkotunnusten osalta käyttää ensisijaisesti ylempänä mainittua palvelua.

The post Näin tarkistat verkkotunnuksen omistajan tiedot appeared first on Zoner Web Hosting.


Bounce rate, eli välitön poistumisprosentti kotisivuilla

$
0
0

Kotisivujen kävijäliikenteestä saa irti monia mielenkiintoisia ja hyödyllisiä tilastoja. Yksi mielenkiintoinen ja usein ammattilaisten parissa kiivastakin keskustelua herättävä lukema on välitön poistumisprosentti.

Tässä kirjoituksessa avaamme, mitä välitön poistuminen sivuilta tarkoittaa ja kuinka lukemaa tulkitaan.

Mitä bounce rate tarkoittaa?

Bounce rate, eli välitön poistumisprosentti, tarkoittaa osuutta kävijöistä, jotka saapuvat yksittäiselle sivulle ja poistuvat ilman, että he avaisivat saman sivuston muita alasivuja. Eli kuten Google ilmaisee kyseessä ovat, yhden sivun mittaiset käynnit.

Miten välitöntä poistumisprosenttia seurataan?

Helpoin tapa seurata välitöntä poistumisprosenttia sivustolla ja sen yksittäisillä sivuilla, on hyödyntää Google Analytics seurantaa. Kun seurantakoodin on asentanut jokaiselle sivulle, pystyy Google Analyticsin hallinnasta tarkastelemaan monipuolisesti kyseisiä tietoja.

välitön poistumisprosentti

Erään verkkokaupan välitön poistumisprosentti yleiskatsauksena koko sivuston osalta


Poistumisprosenttia kuvataan Analyticsin sisällä termillä: välitön poistuminen prosenteissa

Mikäli et vielä ole ottanut Google Analytics -seurantaa käyttöösi, saat sen tehtyä seuraavan ohjeemme avulla:
https://www.zoner.fi/google-analytics-seurantatilin-perustaminen/

Kuinka välitöntä poistumisprosenttia tulisi tulkita?

Välitöntä poistumista tulkitaan usein siten, ettei sivuston aihe tai sisältö kiinnosta kävijää tarpeeksi lisätietojen hakemiseksi, tai ostopäätöksen tekemiseksi.
Liian yleinen tulkinta sivuston toiminnasta, pelkästään välittömän poistumisprosentin perusteella, on kuitenkin vaarallista, koska kävijä on voinut saada sivulta kaiken tarvitsemansa tiedon ja esimerkiksi saapua kivijalkamyymälään hakemaan kyseistä tuotetta. Tai kävijä halusi vain löytää yrityksen puhelinnumeron.

Välitöntä poistumista tulkitaan usein siten, ettei sivuston aihe tai sisältö kiinnosta kävijää

bounce rate

Välitön poistuminen sivustolta, eri liikenteen lähteiden mukaan jaoteltuna.


Korkea poistumisprosentti kuitenkin usein viittaa vahvasti siihen, että sivuston sisältö ei ole laadukasta tai muuten vain sitä, mitä kävijä haki kyseisellä hetkellä.

Tulkintaa ja statistiikkaa kannattaa kuitenkin aina jakaa pienempiin osakokonaisuuksiin ja tarkastella kokonaisuutena myös muiden mittareiden, kuten tulostavoiteseurannan ja sivustolla vietetyn ajan kanssa. Erityisesti poistumisprosenttia kannattaa tarkastella eri kävijäliikenteiden ja laitteiden (desktop / tablet / mobile) osalta.

Välitöntä poistumisprosenttia kannattaa tarkastella myös yksittäinen sivu kerrallaan. Jollain tietyllä alasivulla voi olla hyvin korkea poistumisprosentti, joka viittaa mahdollisesti, että kyseinen sivu kaipaa parannuksia.

Bounce rate on aina myös hyvin sivustokohtaista. Sen pohjalta ei siis voida vielä vetää suoria johtopäätöksiä, että sivusto, tai osa sen sisällöstä ei toimisi verrattuna esimerkiksi toisiin sivustoihin. Sivuston toimivuutta kuvastaa huomattavasti paremmin konversioiden, eli täyttyneiden tulostavoitteiden osuus.

Mikäli tulostavoitteet ovat vieraita, pääset aiheessa alkuun seuraavan kirjoituksemme avulla:
https://www.zoner.fi/google-analytics-tavoiteseurannan-luominen/

Välitön poistumisprosentti optimoinnin apuna

Välitöntä poistumisprosenttia voi kuitenkin hyödyntää osana sivuston optimoinnin mittareita. Mikäli poistumisprosenttia saadaan laskettua esimerkiksi sisällöllisin muutoksin, voidaan hyvin olettaa muutosten parantaneen kävijöiden ohjaamista eteenpäin, kohti haluttuja tavoitteita.

Välitön poistumisprosentti ja hakukonesijoitukset

Ammattilaisten parissa väitellään myös ahkerasti, vaikuttavatko välittömät poistumisprosentit sivuston hakukonesijoituksiin? Vastaus on todennäköisesti hieman kyllä ja ei -vaihtoehtojen välimaastossa, sillä Googlekaan ei pysty lukemaan ja hyödyntämään kaikkien sivustojen bounce rate -tietoja.

Google on kuitenkin aina ilmaissut vahvasti haluavansa näyttää ihmisille mahdollisimman tarkkoja hakukonetuloksia – eli luontaista sisältöä, jota kävijä oikeasti etsi ja koki hyödylliseksi. Tämän todentamiseksi Google hyödyntää hakukonetuloksissaan monia muuttujia, kuten sivustolla vietettyä aikaa ja siellä tehtyjä asioita. Googlen hakutulosten kautta sivustolle päätyneiden kävijöiden lyhyet visiitit ja korkea poistumisprosentti siis hyvin suurella todennäköisyydellä vaikuttavat negatiivisesti myös kyseisen sivun hakukonetuloksiin.

Kuinka välitöntä poistumisprosenttia saadaan pienennettyä

Välitön sivuilta poistuminen voi johtua useista asioista, joista tärkeimpiä avainkohtia olen pyrkinyt avaamaan:

  • Sisällön selkeys ja laatu

    Huolehdi, että sivuston sisältö on selkeää ja laadukasta. Fiksun otsikoinnin ja kuvien avulla, saadaan kävijälle hyvä yleiskuva siitä, mikä sivun ja sivuston aihealue on. Sekavat sivut ja liian pitkät tekstipalkit, eivät houkuta tutustumaan sivun tarjontaan.

  • Sivuston metatiedot

    Varmista, että sivuston metatiedot ja erityisesti sivuston metakuvaus vastaavat sivuston aihealuetta. Lisätietoja metatiedoista ja niiden määrityksistä, löydät hakukoneoptimointia käsittelevästä kirjoituksestamme:
    https://www.zoner.fi/kuinka-kotisivujen-hakukonenakyvyytta-voi-parantaa-osa-1/

  • Kotisivujen mobiilikäytettävyys

    Varmista sivuston mobiilikäytettävyys. Mikäli sivusto ei toimi sulavasti mobiililaitteilla, aiheuttaa se todennäköisesti nopeaa joukkopakoa mobiilikävijöiden toimesta.

  • Selkeät Call to Actionit

    Ohjaa kävijöitä eteenpäin selkein toimintakehotuksin. Isot erottuvat painikkeet ja selkeät toimintakehoitukset, saavat kävijän herkemmin klikkaamaan itsensä seuraavaan vaiheeseen.

    Lue lisää Call to Actionin käytöstä aiemmasta kirjoituksestamme:
    https://www.zoner.fi/call-to-action-lisaa-tuloksia-kotisivuilla-selkein-kehotuksin/

  • Fiksut tuotenostot verkkokaupassa

    Verkkokauppojen tuotesivuilla, kannattaa tuoda tuotenostoina esille myös muita, mahdollisimman fiksuja saman aihepiirin tuotteita, jolloin kävijällä on enemmän parempia mahdollisuuksia löytää etsimänsä.

  • Sivuston latautumisnopeus

    Välittömään poistumiseen vaikuttaa oleellisesti myös sivuston latautumisnopeus. Mikäli jo ensimmäisen sivun lataus kestää liian kauan, on kävijällä suuri houkutus poistua sivustolta.

    Lue lisää kotisivujen nopeuksien merkityksestä aiemmasta kirjoituksestamme:
    https://www.zoner.fi/kotisivujen-nopeuden-merkitys/

The post Bounce rate, eli välitön poistumisprosentti kotisivuilla appeared first on Zoner Web Hosting.

WordPress sivun suojaaminen salasanalla

$
0
0

Onko sinulla sisältöjä, joita haluaisit näyttää kotisivuillasi, mutta vain rajatuille henkilöille?

Tässä kirjoituksessa käymme läpi, kuinka yksittäisiä WordPress sivuja (tai artikkeleita) on mahdollista suojata salasanalla.

Mikäli haluat suojata koko WordPress sivuston salasanalla, esim. kehityksen ajaksi. Katso tämä aiempi kirjoituksemme.

Yksinkertainen WP-sivun suojaus salasanalla

WordPress sisältää yksinkertaisia salasanatoimintoja jo sisäänrakennettuna. Helpoimmillaan saat suojattua yksittäisen sivun tai artikkelin seuraavan ohjeen avulla:

1. Kirjaudu WordPress hallintaan

Kirjaudu aluksi WordPress hallintaan ja valitse sivu tai artikkeli, jonka haluat suojata salasanalla.
WordPress sivun suojaaminen salasanalla

2. Muokkaa sivun näkyvyyttä

Valitse sivunäkymän oikeasta yläkulmasta, laatikon Julkaise sisältä kohta Näkyvyys ja valitse muokkaa. Saat eteesi kolme vaihtoehtoa, joista kohdan Salasanasuojattu valittuasi, pääse antamaan sivulle haluamasi salasanan. Paina vielä OK sekä muista myös päivittää työstämäsi sivu tai artikkeli.
wordpress sivun salasanasuojaus

3. Vieraile sivulla

Vieraile kyseisellä sivulla, niin huomaat sen kysyvän jatkossa salasanaa, ennen varsinaisen sisällön esittämistä. Salasanakyselyn näkymä voi vaihdella käytetyn ulkoasuteeman mukaisesti.WordPress sivu salasanasuojattu

Salasanasuojatun extranet -toiminnallisuuden rakentaminen WordPressiin

Mikäli tarve on suojata kerralla useampia eri alasivuja, voidaan WordPress sivustolle helposti rakentaa oma kevyt extranet -osio. Tähän voidaan hyödyntää monenlaisia valmiita lisäosia, mutta toteutus onnistuu myös ilman erillisiä moduuleita sivupohjia hyödyntämällä.

Seuraavassa ohjeessa käymme läpi, kuinka luomme oman sivupohjan käytettäväksi salasanasuojatuilla sivuilla. Tämän jälkeen nämä sisällöt näkyvät vain sisään kirjautuneille WordPress -käyttäjille, eli voit omat tunnukset jokaiselle halutulle henkilölle sivujen käyttöä varten.

1. Sivupohjan luominen

Luo tarvittava sivupohja, esimerkiksi kopioimalla käyttämästäsi ulkoasuteemasta valmis rakenne. Tässä esimerkissä käytän teemaa Twenty Seventeen, jolloin käytän sivupohjan luomiseksi teeman kansiosta löytyvää page.php tiedostoa.

Kopioi tiedosto ja tallenna muokattava kopio esimerkiksi nimellä page-extranet.php

2. Sivupohjan muokkaaminen

Avaa muokattava page-extranet.php tiedosto. Alkuperäisen koodin pitäisi näyttää seuraavanlaiselta

<?php
/**
 * The template for displaying all pages
 *
 * This is the template that displays all pages by default.
 * Please note that this is the WordPress construct of pages
 * and that other 'pages' on your WordPress site may use a
 * different template.
 *
 * @link https://codex.wordpress.org/Template_Hierarchy
 *
 * @package WordPress
 * @subpackage Twenty_Seventeen
 * @since 1.0
 * @version 1.0
 */

get_header(); ?>

<div class="wrap">
	<div id="primary" class="content-area">
		<main id="main" class="site-main" role="main">

			<?php
			while ( have_posts() ) : the_post();

				get_template_part( 'template-parts/page/content', 'page' );

				// If comments are open or we have at least one comment, load up the comment template.
				if ( comments_open() || get_comments_number() ) :
					comments_template();
				endif;

			endwhile; // End of the loop.
			?>

		</main><!-- #main -->
	</div><!-- #primary -->
</div><!-- .wrap -->

<?php get_footer();

3. Muokkaa sivupohjan koodia

Sivupohjan muokkaaminen vaatii hieman ymmärrystä PHP koodista. Seuraavaksi teemme kaksi muutosta tiedostoon, joiden avulla WordPress tunnistaa tiedoston uudeksi sivupohjaksi sekä osaa piilottaa sisällön kirjautumattomilta kävijöiltä.

Alkuun vaihdamme kommentoidun info-osuuden muotoon:

/**
* Template Name: Extranet
*/

Tämä muutos kertoo WordPressille, että kyseessä on Extranet niminen sivupohja. Nimen voi päättää toki vapaasti haluamakseen ja sitä käytetään lähinnä WordPressin sisällä.

Lopuksi lisäämme koodin toiminnallisuuden, joka näyttää sisällön vain kirjautuneille kävijöille. Tämä tapahtuu hyödyntämällä WordPressin sisäänrakennettua is_user_logged_in() funktiota. Teemme varsinaisen editorilla tuotetun sisällön kutsun eteen tarkistuksen, joka katsoo onko kävijä kirjautunut sisään vai ei. Mikäli käyttäjä on kirjautunut, hänelle esitetään sisältö normaalisti, mutta sisään kirjautumattomille käyttäjille esitetään erilaista sisältöä, kuten esimerkissä informatiivista tekstiä ja linkkiä kirjautumissivulle.

Muokattu koodi koko tiedoston osalta voisi näyttää esimerkiksi tältä:

<?php
/**
* Template Name: Extranet
*/

get_header(); ?>

<div class="wrap">
	<div id="primary" class="content-area">
		<main id="main" class="site-main" role="main">

			<?php if ( is_user_logged_in() ) {
			while ( have_posts() ) : the_post();

				get_template_part( 'template-parts/page/content', 'page' );

				// If comments are open or we have at least one comment, load up the comment template.
				if ( comments_open() || get_comments_number() ) :
					comments_template();
				endif;

			endwhile; // End of the loop.
			}else{  ?>

	<p>Nähdäksesi sivun sisällön, ole hyvä ja <?php wp_loginout( get_permalink() ); ?> </p>

<?php } ?>


		</main><!-- #main -->
	</div><!-- #primary -->
</div><!-- .wrap -->

<?php get_footer();

4. Vie sivupohjan tiedosto palvelimelle

Vie seuraavaksi sivupohjan tiedosto palvelimelle, ulkoasuteeman kansioon. Tämän jälkeen voit valita hallintapaneelista luomasi sivupohjan haluamillesi sisältösivuille, sisältösivun muokkausnäkymästä kohdasta Sivun ominaisuudet: Sivupohja.
WordPress sivupohja

Mikäli kyseistä pudotusvalikko ei näy, varmistathan alkuun, että veit tiedoston oikeaan kansioon palvelimella ja olet myös aktivoinut muokkausnäkymässä Näyttöasetukset kohdasta valinnan Sivun ominaisuudet.

The post WordPress sivun suojaaminen salasanalla appeared first on Zoner Web Hosting.

Hyödynnä Campaign URL builder -työkalua mainonnan tulosten kohdentamisessa

$
0
0

Haluatko tarkempaa tietoa yksittäisten markkinointitoimiesi vaikutuksista?

Tässä kirjoituksessa käymme läpi, kuinka mainoskampanjoiden tuloksia on mahdollista kohdentaa ja yksilöidä analytiikassa, hyödyntäen UTM koodeja kampanjoiden linkeissä.

Miksi eri kampanjat kannattaa yksilöidä?

kampanjalinkit, utm-koodit
Markkinointikampanjat vievät aina resursseja, kuten aikaa ja rahaa. On siis tärkeää myös mitata kampanjoiden onnistumista selkein tulostavoittein.

Mikäli Google Analytics tulostavoitteet eivät ole entuudestaan tuttuja, suosittelen aluksi tutustumaan seuraavaan kirjoitukseen:
https://www.zoner.fi/google-analytics-tavoiteseurannan-luominen/

Yksinkertainen tulostavoiteseuranta kertoo lähinnä, mistä liikenteen lähteestä kävijä on sivustolle saapunut ja onko hän tehnyt halutun tavoitteen, kuten tilannut verkkokaupasta.

Ongelmaksi muodostuu, kun joltain yhdeltä sivustolta voi samaan aikaan tulla sekä luonnollista että maksettua liikennettä. Meidän tulee siis kyetä erottamaan maksettu liikenne normaalista kävijäliikenteestä, ja tarvittaessa vielä erittelemään eri kampanjat omiksi kokonaisuuksikseen, että pystymme todentamaan kampanjoiden tulokset.

UTM koodit yksilöivät URL linkkejä

Linkkien yksilöintiin on olemassa fiksu tapa: UTM koodit (Urchin Tracking Module), jotka ovat kehitetty Google Analytics seurantaa varten, antamaan lisätietoja linkin osalta. Myös monet muut seurantaohjelmat hyödyntävät sitä.

UTM koodit ovat URL osoitteelle lisättyjä muuttujia, jotka eivät vaikuta itse linkin toimintaan, mutta sisältävät arvokasta lisäinformaatiota. UTM koodeja on viisi erilaista; utm_source, utm_medium, utm_campaign, utm_term ja utm_content, jotka ovat selitettynä alempana.

Yksilöi eri kampanjat Googlen linkkityökalulla

Fiksu tapa UTM koodien luontiin, ja näin kampanjoiden yksilöimiseen, on käyttää Googlen Campaign URL builder -työkalua. Löydät sen osoitteesta:
https://ga-dev-tools.appspot.com/campaign-url-builder/

Työkalu kysyy kuusi eri kohtaa, joista kaksi ensimäistä ovat pakollisia. Täytettyjen tietojen pohjalta, antaa lomake valmiin linkin käytettäväksi.

campaign url builder

  • Website URL
    Täydellinen osoite, johon halutaan linkkiä klikkaava käyttäjä ohjata.

    Esimerkiksi Zonerin webhotelleista kertovan sivun osoite olisi silloin: https://www.zoner.fi/webhotellit/

  • Campaign Source (utm_source)
    Kampanjan lähde, eli missä kampanjaa on tarkoitus pitää esillä.

    Esimerkiksi Facebook -mainosta varten annetaan lähteeksi: facebook

  • Campaign Medium (utm_medium)
    Ilmentää kampanjan luonnetta, eli jos maksamme vaikkapa mainoksista klikkauksiin perustuvaa taksaa, valitsen kenttään cpc.

    Sähköpostisuoraan voisin valita vaikapa email ja bannerimainoksiin banner jne.

  • Campaign Name (utm_campaign)
    Kampanjan nimi. Tähän kenttään syötetään vapaasti valittava kampanjan yksilöivä nimi. Kannattaa huomioida, että tämäkin teksti näkyy varsinaisessa linkissä oletuksena kaikille linkkiä klikkaaville.

    Jos haluaisin vaikkapa luoda webhotellien tarjouskampanjan Helatorstaiksi, voisi kampanjan nimeksi antaa myös helatorstai.

  • Campaign Term (utm_term)
    Kampanjan avainsanat. Tätä valintaa käytetään lähinnä maksettujen hakutulosten yhteydessä yksilöimään käytettyjä avainsanoja.

    Tässä esimerkissä jätän kentän tyhjäksi.

  • Campaign Content (utm_content)
    Kampanjan sisältö. Tällä kentällä yksilöidään saman kampanjan mainokset toisistaan. Esimerkiksi samassa kampanjassa voi olla kolme mainosvariaatiota, joille voidaan antaa nimeksi vaikkapa 1, 2 ja 3.

    Muistamisen kannalta tietysti voi olla järkevämpää käyttää nimeämisessä varsinaiseen mainoksen sisältöön liittyviä asioita.

Valmis linkki olisi annetuilla arvoilla seuraavanlainen:

https://www.zoner.fi/webhotellit/?utm_source=facebook&utm_medium=cpc&utm_campaign=helatorstai&utm_content=1

Minkälaiset linkit on hyvä merkata?

Lähtökohtaisesti kaikki markkinointitoimien avulla levitetyt linkit on hyvä merkata erikseen. Näin saadaan tarvittaessa mahdollisimman tarkkaa dataa toimien vaikutuksista.

Adwords mainokset merkataan oletuksena automaattisesti
Mikäli käytät Googlen Adwords -mainontaa ja käytössäsi sieltä on automaattinen taggaus, ei Adwords mainoksiin ole tarpeellista luoda omia yksilöllisiä linkkejä Campaign URL builder -työkalun avulla.

Myös monissa muissa ohjelmissa, kuten esimerkiksi erilaisissa uutiskirjeohjelmissa, on mahdollisuus valita linkit yksilöivät merkkaukset päälle suoraan ohjelman tai yksittäisen kampanjan asetuksista, jolloin linkkejä ei tarvitse välttämättä itse käydä luomassa.

The post Hyödynnä Campaign URL builder -työkalua mainonnan tulosten kohdentamisessa appeared first on Zoner Web Hosting.

Proxy, eli välityspalvelin – Virtuaalipalvelimen käyttö proxy palvelimena

$
0
0

Virtuaalipalvelimesta on moneksi, sitä voi käyttää sivustojen kotisivutilan lisäksi myös omana proxy palvelimena.

Tässä kirjoituksessa käsittelemme, mikä proxy on ja kuinka virtuaalipalvelimesta saa tehtyä oman välityspalvelimen.

Mikä on proxy palvelin?

proxy palvelin
Proxy, eli välityspalvelin toimii tiedon välittäjänä käyttäjän koneen ja lopullisen kohteen, kuten verkkosivuston palvelimen välillä. Välityspalvelimet ovat oleellinen osa nykymuotoisen Internetin toimintaa ja usein niiden käyttö on loppukäyttäjille täysin näkymätöntä.

Mihin välityspalvelinta käytetään?

Proxyja käytetään hyvin monenlaisin tavoin ja tarkoituksiin. Siitä voi olla suurta hyötyä niin yksityishenkilön, kuin yrityksenkin näkökulmasta.

Välityspalvelin salaa identiteetin

Välityspalvelinta käytetään usein oman anonymiteetin säilyttämiseen. Kun yhteys muodostetaan proxyn kautta, näkevät vierailtujen sivustojen palvelimet proxyn IP-osoitteen, käyttäjän oman IP-osoitteen sijasta.

Välityspalvelin estää liikennettä

Välityspalvelimen saa myös estämään liikennettä ei toivotuille sivustoille, jolloin esimerkiksi toimiston työntekijät eivät pääsisi käsiksi vaikkapa joillekin viihdesivustoille työaikanaan.

Välityspalvelin pystyy myös tallentamaan historiaa käyttäjiensä selailuista sekä yrityksistä päästä, joillekin tietyille sivustoille.

Proxy toimii välimuistina

Välityspalvelin voi toimia myös välimuistina, säilyttäen tietoa aiemmin vierailluista nettisivustoista. Kun sama käyttäjä, tai joku toinen saman välityspalvelimen käyttäjä, pyytää uudemman kerran saman sivuston tietoja, ei välityspalvelimen tarvitse hakea dataa enää alkuperäiseltä sivustolta, vaan tarjoaa tiedon omasta välimuististaan.

Proxypalvelin Suomessa

Suomalainen proxypalvelin mahdollistaa esimerkiksi vain Suomessa toimivien palveluiden käytön, myös kotimaan rajojen ulkopuolelta. Kun yhteys muodostetaan suomalaisen proxyn kautta, luulee kohdesivusto myös kävijän tulevan Suomesta.

Proxypalvelimen luonti ja välityspalvelimen käyttö

Seuraavassa ohjeessa, käymme läpi, kuinka Linux proxypalvelimen saa luotua käyttöön Zonerin virtuaalipalvelimen avulla.
Esimerkin kuvat ovat tarkoitettu Debian käyttöjärjestelmälle, mutta ohessa on tarvittavat komennot myös Ubuntu käyttöjärjestelmää varten.

1. Asennetaan Squid

Squid on avoimen lähdekoodin, GNU GPL lisensillä julkaisu, välityspalvelinohjelmisto. Lisätietoja löydät Squidin kotisivuilta:
http://www.squid-cache.org/

Ubuntu: apt-get install squid
Debian: apt-get install squid3

Squid proxy asennus
Squid asennus

2. Asennetaan apache2-utils

Tulemme hyödyntämään tätä työkalua käyttäjien salasanatiedoston luontiin.

Ubuntu / Debian: apt-get install apache2-utils

proxy apache2-utils
apache2-utils asennus

3. Siirretään oletus config tiedosto sivuun

Ennen muutosten tekemistä asetuksiin, siirrämme oletuksena toimivan config tiedoston syrjään.

Ubuntu: mv /etc/squid/squid.conf squid.conf.old
Debian: mv /etc/squid3/squid.conf squid.conf.old

squid conf muutos

4. Luodaan uusi config tiedosto

Seuraavaksi luomme uuden config tiedoston, johon teemme tarvittavia muutoksia välityspalvelimen asetusten osalta.

Ubuntu: nano /etc/squid/squid.conf
Debian: nano /etc/squid3/squid.conf

proxy conf luonti

5. Lisätään tarvittavat tiedot

Seuraavaksi uuteen config tiedostoon lisätään seuraavat tiedot:

Ubuntu:
auth_param basic program /usr/lib/squid/basic_ncsa_auth /etc/squid/passwd
auth_param basic children 5
auth_param basic realm Squid proxy-caching web server
auth_param basic credentialsttl 2 hours
auth_param basic casesensitive off
acl ncsa_users proxy_auth REQUIRED
http_access allow ncsa_users
http_port 8888

Debian:
auth_param basic program /usr/lib/squid3/basic_ncsa_auth /etc/squid3/passwd
auth_param basic realm proxy
acl authenticated proxy_auth REQUIRED
http_access allow authenticated
http_port 8888

proxy palvelimen asetukset

6. Luodaan käyttäjä

Seuraavaksi luomme käyttäjän, jota proxyyn kirjautumisessa käytetään.

Ubuntu: htpasswd -c /etc/squid/passwd user
Debian: htpasswd -c /etc/squid3/passwd user

proxy user password

Annetaan käyttäjälle salasana kaksi kertaa, jonka jälkeen pitäisi tulla ilmoitus onnistuneesta käyttäjän lisäämisestä.

proxy salasana

7. Muutetaan käyttäjä/salasana tiedoston oikeudet

Nyt muokkaamme hieman luodun käyttäjä/salasana -tiedoston oikeuksia, että asentamamme Squid pystyy tätä lukemaan.

Ubuntu: chmod o+r /etc/squid/passwd
Debian: chmod o+r /etc/squid3/passwd

proxy palvelimen asetusten-muokkaus

8. Käynnistetään Squid uudelleen

Lopuksi meidän täytyy vielä uudelleenkäynnistää Squid, että luomamme uudet config määritykset tulevat voimaan.

Ubuntu: service squid restart
Debian: service squid3 restart

squid restart

9. Yhdistetään proxy palvelimeen

Nyt meidän enää tarvitsee määrittää koneemme ottamaan yhteyttä luodun välityspalvelimen kautta.

Haetaan Windowsista “Määritä Välityspalvelin”.

välityspalvelimen määritys

Valitaan “Lähiverkon asetukset”.

lähiverkon asetukset

Määritetään välityspalvelimen IP-osoite ja portti.

välityspalvelin, portti ja ip-osoite

Kun välityspalvelin on määritetty, avataan selain ja mennään johonkin sivulle normaaliin tapaan. Nyt eteen pitäisi aueta vastaava popup-ikkuna, johon tulee vielä täyttää käyttäjätunnus ja salasana, jotka aiemmin määritimme välityspalvelimen asetuksiin.

välityspalvelin salasana

Virtuaalipalvelin 30pv tyytyväisyystakuulla

Kokeile 30pv veloituksetta

The post Proxy, eli välityspalvelin – Virtuaalipalvelimen käyttö proxy palvelimena appeared first on Zoner Web Hosting.

Minecraft palvelin – Oman pelipalvelimen luonti

$
0
0

Virtuaalipalvelin on paljon muutakin kuin vain alusta kotisivustolle. Sitä voi hyödyntää myös vaikkapa omana pelipalvelimena.

Tässä kirjoituksessa käymme läpi, kuinka Zonerin virtuaalipalvelimella pystyy rakentamaan oman Minecraft pelipalvelimen.

Oma Minecraft -palvelin Suomessa

Minecraft on erittäin suosittu sandbox -peli, jossa ei ole varsinaista juonta tai päämäärää. Peli mahdollistaa kuitenkin huikeiden ja mielikuvituksellisten asioiden rakentelua ja toteutusta, jonka takia se on hyvin suosittu myös moninpelinä verkossa. Siinä missä yksinpeli onnistuu omalla tietokoneella, tarvitaan moninpeliä varten oma Minecraft -palvelin.

Oman pelipalvelimen voi luoda toki itse myös esimerkiksi omasta Linux koneesta, mutta usein tehokkaampi ja ennen kaikkea vakaampi vaihtoehto on pelipalvelimen vuokraus ja pystyttäminen virtuaalipalvelimelle.
Minecraft palvelin

Minecraft pelipalvelimen pystyttäminen

Alkuun tarvitsemme virtuaalipalvelimen, jolle on asennettu myös julkaisujärjestelmä. Tämä onnistuu seuraavan ohjeen avulla:
https://tuki.zoner.fi/index.php?/Knowledgebase/Article/View/55/2/virtuaalipalvelimen-asennus-pilvialustalle

Minecraft palvelimen palvelinvaatimukset

Pelipalvelimen luonnin yhteydessä määritetään sille myös palvelinresurssit, kuten CPU ytimien ja RAM muistin määrä.

RAM -muistia vaaditaan n. 100mt per pelaaja. 1Gt RAM määrityksellä pärjää siis usein jo hyvin pitkälle.

CPU käytön osalta 1 ydin riittää todennäköisesti 1-2 pelaajalle, mutta isommalle pelaajamäärälle on suositeltavaa lisätä CPU määrää vähintään kahteen.

Zonerin virtuaalipalvelin antaa onneksi mahdollisuuden nostaa ja laskea CPU ja RAM käyttöä suoraan hallintapaneelista käsin, joten oikeat tehot löytyvät nopeasti kokeilemalla. Ominaisuus mahdollistaa myös pelaajaporukan kasvattamisen helposti, koska tehoja on mahdollista kytkeä milloin vain lisää.

Minecraftin asennus palvelimelle

Kun meillä on toimiva virtuaalipalvelin, saamme Minecraftin asennettua seuraavien vaiheiden kautta.

1. Asennetaan Java Runtime Environment 8

Jokaisella eri pelillä ja sovelluksilla on omanlaisiaan vaatimuksia palvelinohjelmistojen suhteen. Minecraft esimerkiksi vaatii Javan toimiakseen, joten aloitamme asentamalla Java Runtime Enviroment 8:n.

A) Javan asennus, Debian

Avataan sources.list
nano /etc/apt/sources.list
Minecraft Java Runtime Enviroment 8

Lisätään jessie-backports rivi:
deb http://ftp.debian.org/debian jessie-backports main

Minecraft Debian Jessie backports

Kuvassa rivin yläpuolelle on lisätty kommentti # merkinnällä.

Päivitetään:
apt-get update

Minecraft palvelin apt-get update

Asennetaan Java:
apt-get -t jessie-backports install openjdk-8-jre

Debian Jessie Java asennus

Minecraft pelipalvelin Debian Jessie

B) Javan asennus, Ubuntu

apt-get install default-jre
Minecraft Ubuntu install Java

pelipalvelin ubuntu

2. Asennetaan screen

Screen mahdollistaa Minecraft palvelimen ajamisen taustalla ja, että SSH-yhteys palvelimeen voidaan katkaista Minecraft palvelimen käynnistämisen jälkeen.

apt-get install screen

pelipalvelin install screen

3. Kansion luonti palvelimelle

Minecraft palvelimen tiedostoja varten luodaan alkuun uusi kansio palvelimelle. Kansion voi nimetä haluamakseen, tässä tapauksessa luodaan kansio nimeltä ”server”.

mkdir server

kansion luonti palvelimelle

Siirrytään luotuun kansioon komennolla:
cd server

palvelin kansion luonti

4. Ladataan Minecraft palvelimen .jar-tiedosto

Seuraavaksi lataamme luotuun kansioon Minecraft palvelimen .jar tiedoston:
wget https://s3.amazonaws.com/Minecraft.Download/versions/1.12/minecraft_server.1.12.jar

Minecraft palvelin lataus

Esimerkissä lataamme version 1.12. Uusimman version latauslinkin voi tarkistaa täältä:
https://minecraft.net/fi-fi/download/server

5. Luodaan eula.txt tiedosto

Minecraft palvelimia koskevien säännösten vuoksi, meidän täytyy luoda erillinen eula.txt tiedosto, jolla hyväksytään EULA vaatimukset. Tarkempia tietoja EULA :sta näistä linkeistä:
https://account.mojang.com/documents/minecraft_eula
https://account.mojang.com/terms

nano eula.txt

Minecraft eula.txt

Lisätään tiedostoon seuraava rivi:
eula=true

eula.txt, EULA = true

6. Avataan uusi screen

Voidaksemme ajaa Minecraftia palvelimen taustalla, meidän täytyy luoda sille oma screeni. Screenin voi nimetä haluamakseen, tässä tapauksessa luodaan screeni nimellä ”server”.

screen -R server

palvelin uusi screeni

7. Käynnistetään Minecraft palvelin

Seuraavaksi käynnistämme Minecraft palvelimen luodussa screenissä:
java -Xmx1024M -Xms1024M -jar minecraft_server.1.12.jar nogui

Minecraft palvelin pystytys

-Xms parametriin asetetaan Minecraftin minimissään varaaman RAMin määrä. Muut VPS :n palvelut eivät varattua RAMia voi käyttää.
-Xmx parametrilla voidaan asettaa RAMille skaalautuvuutta, eli sillä voidaan rajoittaa mihin asti RAMin käyttö saa maksimissaan nousta. Jos arvo on sama kuin -Xms parametrilla, on RAMin käyttö jatkuvasti sama.

Käytettävät ovat:
M = Mt
G = Gt

Esimerkkejä:
java -Xmx1G -Xms1G …
java -Xmx2G -Xms1G …
java -Xmx1G -Xms512M …

Minecraftin käynnistämisen jälkeen luodaan automaattisesti tarvittavat tiedostot ja generoidaan aloitusalue. Tämän jälkeen palvelimeen voidaan yhdistää Minecraftin clientillä.

Minecraft aloitusalueen luominen

8. Screenin hallinta

Screenistä voidaan poistua CTRL + A + D näppäinyhdistelmällä. Tällöin screeni jää taustalle auki.
Jos suljettuun screeniin halutaan palata, onnistuu se ”screen -r server” komennolla. ”Server” toki korvataan luodun screenin nimellä.

palvelin screen hallinta

Yhdistäminen pelipalvelimelle

Luodulle pelipalvelimelle voidaan tämän jälkeen yhdistää Minecraft -pelin kautta.

1. Avataan peli ja valitaan valikosta Multiplayer
Minecraft multiplayer

2. Valitaan Add Server
Minecraft add server

3. Määritetään Server Name kenttään vapaavalintainen nimi ja määritetään IP-osoitteeksi luodun virtuaalipalvelimen IP-osoite.
Minecraft edit server info

4. Valitaan haluttu palvelin ja yhdistetään Join server -painikkeesta
Minecraft join server

Luo oma virtuaalipalvelin vaivatta

Kokeile 30pv veloituksetta

The post Minecraft palvelin – Oman pelipalvelimen luonti appeared first on Zoner Web Hosting.

5 vinkkiä Twitterin käyttöön yrityksen liiketoiminnassa

$
0
0

Twitter on suosittu lyhytviestipalvelu sisältöjen julkaisemiseen, jakamiseen ja kommentointiin. Twitter-viestinnällä yritys voi kertoa itsestään tai alastaan, tutustua sidosryhmiinsä ja seurata, mitä toimintaympäristössä tapahtuu. Tiiviit twiitit ja nopea uutisvirta voivat saada aloittelijan pään pyörälle, mutta näillä vinkeillä otat Twitterin nopeasti haltuun.

Twitter käyttöön yritykselle

1. Panosta profiiliin

Tee Twitter-profiilistasi liiketoimintaasi tukeva. Kirjoita profiilin houkutteleva kuvaus yrityksestäsi ja lisää aihetunnisteita eli #-alkuisia hashtageja, joilla haluat yrityksesi löytyvän. Muista liittää myös verkkosivuosoite. Valitse yritysilmeen mukaiset profiili- ja otsakekuvat, jotka auttavat erottautumaan.

2. Tuota sisältöä säännöllisesti

Mieti, mitä hyötyä Twitteristä on yrityksellesi. Sopiiko Twitter yrityksen tunnettuuden lisäämiseen tai brändin vahvistamiseen? Voitko Twitterin avulla palvella asiakkaita, vaikuttaa yrityksen toimintaympäristöön, osallistua oman alan keskusteluun? Kannattaako omien sisältöjen ohella jakaa muiden tuottamaa kiinnostavaa materiaalia kuten tekstejä, videoita ja kuvia? Valitse strategiasi ja toimi.

Mikäli haluat saada seuraajia Twitterissä, twiittaa usein. Twitterin uutissyöte on nopea, ja vanhat viestit uppoavat uusien viestien alle hetkessä. Ellet pysty roikkumaan linjoilla pitkin päivää, käytä twiittien ajastamiseen siihen tarkoitettua työkalua kuten Tweetdeck. Tärkeää on myös twiitata oikeaan aikaan, jotta viestisi ei kaiu uinuville korville. Mikäli et tiedä, milloin yleisösi on läsnä, selvitä se esimerkiksi Tweriod-työkalulla.

3. Hyödynnä kaikkia ominaisuuksia

Voit sijoittaa twiitteihin tekstin lisäksi myös #-alkuisia hashtageja, linkkejä ja kuvia. Oman liiketoiminnan kannalta olennaisten hashtagien määrittäminen on tärkeää, sillä kohderyhmäsi saattaa löytää yrityksesi juuri niiden kautta. Kuvat herättävät mielenkiinnon huomattavasti tehokkaammin kuin pelkkä teksti, joten käytä niitä. Linkkejä sisältävät twiitit puolestaan uudelleentwiitataan todennäköisemmin kuin linkittömät. Turhan pitkät linkit kannattaa lyhentää Bitly-palvelussa. Twitterissä voit myös kohdistaa viestisi @-alkuisella käyttäjänimellä. Suosi sitä, jos haluat osoittaa viestisi jollekulle.

4. Ole aktiivinen

Twitter perustuu seuraajien ja seurattavien vuorovaikutukseen, joten ole aktiivinen. Seuraaminen on hyvä tapa saada omia seuraajia, sillä monesti seurattavat haluavat seurata takaisin. Osallistu keskusteluihin, vaikka niitä ei olisi kohdistettu suoraan yrityksellesi. Uudelleentwiittaa muiden tuottamaa tai jakamaa sisältöä ja tykkää muiden twiiteistä.

5. Kokoa listoja

Twitterin käyttöä helpottavat listat, jotka voivat olla yksityisiä tai julkisia. Listojen avulla näet yhtenä uutissyötteenä vain kyseisellä listalla olevien Twitter-tilien twiitit. Voit koota listoja vaikkapa nykyisistä asiakkaista ja potentiaalisista asiakkaista, jotta näet, mikä heitä kiinnostaa, kilpailijoista, jotta saat selville, millaista sisältöä he julkaisevat ja sidosryhmistä, jotta voit ylläpitää suhteita. Muista vuorovaikutus: kommentoi, uudelleentwiittaa ja tykkää.

 

Vieraskirjoittaja

 

Anni Laitinen

Kirjoittaja on Viestintätoimisto Konttuurin yrittäjä, joka suunnittelee viestintää ja tuottaa sisältöjä. Hän viihtyy sosiaalisessa mediassa melkein yhtä hyvin kuin kotonaan.

 

 

 

 

 

The post 5 vinkkiä Twitterin käyttöön yrityksen liiketoiminnassa appeared first on Zoner Web Hosting.

Mariannan blogikoulu osa 1 – vinkkejä blogin aloittamiseen

$
0
0

Oikeaa tapaa blogata ei ole olemassa, on niin monia eri tyylejä tehdä ja toteuttaa. Tärkeintä on löytää se itselle luontevimmalta tuntuva bloggaustyyli. Jaan kuitenkin muutamia omia vinkkejäni vuosien varrelta nyt lähes 12 vuotta blogia kirjoitelleena.

Aloitin ensimmäisen blogini vuonna 2006, jolloin en oikeaa termiä kunnolla harrastukselle edes tiennyt. Tiesin vain haluavani purkaa inspiraatiota omalla sivulla netissä omaksi ilokseni. Suomalaisia muotiblogeja en ollut löytänyt, enkä tiennyt minkälainen valtava uusi media blogeista oli syntymässä. Enkä todellakaan olisi arvannut, että harrastuksesta tulisi vielä joku päivä kehittymään kokopäiväinen työ.

Blogeja löytyy nykyään hurja määrä ja aihepiirejäkin laidasta laitaan: muotia, kauneutta, lifestyleä, urheilua, terveyttä, matkailua, kirjallisuutta, kokkausta, perhejuttuja… Kuulen usein, miten enää ei kannata aloittaa blogia, kun niitä on jo niin monia eikä sieltä voi enää erottua, mutta tuo on aivan hölmö ajatus. Heti alussa ei kannata keskittyä lukijoiden haalimiseen tai pitää sitä tärkeimpänä prioriteettina. Tekemisen kuuluu olla kivaa ja itseä viihdyttävää, näin homma lähtee rullaamaan kuten pitääkin ja oikeat tyypitkin varmasti löytävät perille. Blogin kirjoittaminen on kuin pidempi matka, eikä niinkään mikään päämäärä. Mutta tästä ensimmäiseen vinkkiin!

mariannan blogikoulu

Näillä Mariannan blogikoulu vinkeillä pääset bloggaamisen alkuun

1. Löydä oma tyyli tehdä, kokeile ja aloita rohkeasti.

Kirjoita siitä, mikä sinua aidosti kiinnostaa. Näin motivaatio ja mielenkiinto bloggaamiseen säilyy. Älä mieti liikaa teetkö kaiken oikein tai kuinka saisit mahdollisimman paljon lukijoita nopeasti. Aloita kuin kirjoittaisit vain omaksi iloksesi, tee tekemisestä kivaa ja unohda paineet. Itselleni aloituksesta helpohkon teki se, että kuvittelin juuri tekeväni blogia vain itselleni. Tiesin aihealueet, joista halusin kirjoittaa – muoti, kauneus, lifestyle – mutten lokeroinut blogiani mitenkään. Ajatus siitä, että saan kirjoittaa aivan mistä milloinkin oikealta tuntuu, tuntui inspiroivalta. Kuitenkin luonnostaan sinne muodostuu se punainen lanka. Itselläni blogi on kuin Blogipäiväkirja, joka keskittyy silti muotiin. Kokeilemalla voi vain oppia mikä toimii itsellä.

2. Löydä oikea paikka blogillesi.

Eri blogipohjia kokeilleena sanoisin WordPressin olevan ehdottomasti suosikkini, siellä on parhaimmat blogin muokkausmahdollisuudet. Netistä löytyy paljon Wordpressiin liittyviä ohjeita ja vinkkejä, niihin kannattaa tutustua, vaikkei WordPress kovin monimutkainen olekaan.

3. Tee ulkoasusta itsesi näköinen.

Vaikka sisältö on tietysti tärkeintä, on ulkoasu se, minkä perusteella ensivaikutelma blogista syntyy. Itse arvostan blogeissa helppolukuisuutta, isoja kuvia ja yksinkertaista ilmettä, jolloin sisältö pääsee parhaiten oikeuksiinsa. Valmiita WordPress-teemoja löytyy netistä paljon (esim. ThemeForest), niitä voi vielä kustomoida itselle sopiviksi asentamalla eri vimpaimia ja muokkaamalla koodia. Vimpaimiin kannattaa tutustua niillä saa, vaikka mitä kivaa ekstraa keksittyä blogin teemaan.

Oman blogini ulkoasussa tärkeimpiä juttuja itselleni ovat:

  1. Leveät suuret kuvat eikä sivupalkkia ollenkaan
  2. Helposti löydettävät sosiaalisen median ikonit eri kanaviini
  3. Vaaleat värit ja selkeys
  4. Persoonallinen yläbanneri, josta tunnistaa heti kenen blogiin on eksynyt

Moni kuitenkin suosii sivupalkkia ulkoasussa, mutta tämä on aivan makuasia. Tärkeintä on, että kaikki linkit ovat helposti etusivulla löydettävissä.

4. Älä ota paineita ammatimaisuudesta.

Marianna MäkeläTämä on ehkä eniten kritisoitu asia nykyään muotiblogeissa, lukijat haluavat aitoutta ja samaistuttavuutta. Usein haikaillaan niitä menneitä aikoja, kun kuvat eivät olleet niin harkittuja ja käsiteltyjä, tekstit eivät olleet yhtä mietittyjä, tekeminen ei ollut yhtä lähellä muotilehtimäisyyttä. Ymmärrän tämän hyvin, blogeissa kiinnostaa persoona ja henkilöbrändi, enemmän kuin kiiltokuvamaiset kauniit kuvat.

Silti näen hyvänä asiana blogien kehittymisen, on hauskaa haastaa itseä ja kehittyä sekä valokuvaajana, koodaajana, Photoshopin käyttäjänä, että kirjoittajana. Paineiden ottaminen ammattimaisuudesta on kuitenkin turhaa, tärkeintä on löytää tasapaino ja tapa mikä itselle tuntuu oikealta, eikä varsinkaan verrata omaa tekemistä muiden tekemiseen. Eli tärkeimpänä vinkkinä aitous. Vaikka blogissani kuvat ovatkin laadukkaita ja kenties monen silmään ammattimaisia, tulee aika ajoin myös postauksia kännykkäkuvilla kuvitettuina oikeista hetkistä. Pieni vaihtelu sisällössä on mielestäni vain mielenkiintoista.

5. Älä keskity lukijamäärän kasvattamiseen, jos sinulla on jo olemassa olevia lukijoita edes muutama, arvosta heitä.

Tällainen positiivinen ilmapiiri blogissa houkuttaa varmasti uusia lukijoita parhaiten. Jos tavoitteena on heti saada suuret lukijamäärät ja paljon näkyvyyttä, ei blogi-intokaan varmasti kestä kauaa. Kysymys mitä minulle eniten esitetään, on mistä kaikki lukijani oikein tulivat, miten markkinoin blogiani. En tarkoituksellisesti markkinoinut blogiani mitenkään, mutta vasta jälkeenpäin ymmärsin mistä kaikki lähti.

Aikoinaan oli sivusto, jonne sai ladata omia asukuvia (lookbook.nu), ja sieltä tyylistäni kiinnostuneet tyypit löysivät sivulleni. Eli jos on luontevaa lisätä oman blogin linkkiä profiiliin muilla sivuilla, tämä kannattaa tehdä. Muita keinoja markkinoida omaa blogia on muille kommentoiminen blogeissa ja eri somekanavilla, mutta tätä kannattaa harrastaa hillitysti, eikä ärsyttää spämmäilyllä.

 

Marianna Mäkelä

Kirjoittaja on 26-vuotias helsinkiläinen ammattibloggaaja, joka suhtautuu intohimoisesti muun muassa muotiin, sisustussuunnitteluun ja matkustamiseen, kuten myös kirjoittamiseen ja valokuvaamiseen. Mariannan blogiin pääset tutustumaan osoitteessa mariannan.com.

 

The post Mariannan blogikoulu osa 1 – vinkkejä blogin aloittamiseen appeared first on Zoner Web Hosting.


Viiden kohdan ohje, kuinka tehdä blogi WordPressillä

$
0
0

WordPress on suosituimpia julkaisujärjestelmiä, jonka päälle pystyy rakentamaan blogin nopeasti. Blogistamme löytyy jo monia yksityiskohtaisempia ohjeita WordPressin käyttöön, joten kokosin nyt yhteen viiden kohdan blogin rakennusohjeet. Näillä ohjeilla pääset helposti alkuun.

Näillä ohjeilla pääset alkuun blogin teossa

WordPressistä on olemassa kaksi eri versiota WordPress.org ja WordPress.com. WordPress.com on teknisesti helpompi käyttää mutta sen käytössä on enemmän rajoituksia, kun taas WordPress.org on avoimenlähdekoodin omaava julkaisujärjestelmä, jota pystyy muokkaamaan monipuolisemmin omanlaisekseen. WordPress.org tarvitsee kuitenkin toimiakseen palvelintilaa kuten webhotellin. Kirjoituksessa käydään läpi blogin tekoa WordPress.org:illa.

1. Aloita oman verkkotunnuksen hankkimisesta ja webhotellin valitsemisesta

Zoner Webhotelli sekä Zoner Yrityswebhotelli toimivat hyvin yhteen WordPress.org – julkaisujärjestelmän kanssa. Molemmista webhotelleista saat palvelintilaa WordPressille ja tämän pystyy asentamaan suoraan hallintapaneelin kautta. Webhotellin saat ostettua tästä linkistä. Ostaessasi webhotellin Zonerin kautta saat samalla myös käyttöösi oman verkkotunnuksen, jonka saat blogisi verkkotunnukseksi. Tarkemmat ohjeet WordPressin asentamiseen löydät aikaisemmasta blogikirjoituksesta.

2. Valitse blogiisi sopiva ulkoasuteema

Asennettuasi WordPressin voit aloittaa sivujesi muokkaamisen blogiksi, tämä kannattaa aloittaa ulkoasuteeman valinnasta. Teeman voit valita kohdasta:

Ulkoasu -> Teemat -> Lisää uusi teema

Haluamasi teeman saat käyttöösi valitsemalla teeman kohdalta:

Asenna -> Ota käyttöön

WordPressille löytyy tuhansia ilmaisia ja maksullisia teemoja, joita pystyy asentamaan helposti omille sivuille. Voit lukea aikaisemmasta blogikirjoituksesta tarkemmin ilmaisten ja maksullisten teemojen eroista sekä tarkemmat teeman asennusohjeet tästä linkistä.

ulkoasuteema

3. Mukauta teema omaksesi

Teeman asentamisen jälkeen siitä voi muokata persoonallisemman mukauta työkalun avulla. Tämän työkalun löydät kohdasta:

Ulkoasu -> Mukauta.

Mukauta kohdasta pääsee muokkaamaan muun muassa:

  • blogin nimeä ja kuvausta
  • värejä
  • lataamaan omat kuvasi sivulle
  • lisäämään vimpaimia

Mukautus työkalussa on myös monia muita ulkoasun yleisiä muokkaus kohtia, jotka vaihtelevat teeman valinnan mukaan.

mukauta

4. Valitse lisäosat, näillä saat enemmän ominaisuuksia blogiisi

Näitä lisäominaisuuksia saat asennettua kohdasta:

Lisäosat -> Lisää uusi

Haluamasi lisäosat saat otettua käyttöön valitsemalla lisäosan kohdalta:

Asenna nyt -> Ota käyttöön

Lisäosiakin on useita ja niiden laatu voi vaihdella. Laadun varmistamiseksi onkin suositeltavaa katsoa lisäosan latausmäärät, arvostelut sekä yhteensopivuus sivujesi kanssa.

Kannattaa tutustua ainakin seuraaviin lisäosiin:

  • Yoast SEO – lisäosa parantaa blogin hakukonenäkyvyyttä, voit lukea Yoast SEO:sta enemmän vanhemmasta blogikirjoituksesta täältä.
  • Google Analytics – tämä on kävijäliikenteen seurantaan tarkoitettu lisäosa.
  • WP Super Cache – lisäosa nopeuttaa sivustoa, lisää tietoa tästä lisäosasta ja sen ominaisuuksista voit lukea vanhasta blogikirjoituksesta täältä.
  • Social Media Feather | social media sharing – tällä lisäosalla saat sosiaalisen median linkit sivullesi.

lisäosa

5. Aloita Blogin sisällön tuottaminen luomalla artikkeleita

Näiden neljän kohdan jälkeen voit aloittaa blogin sisällön tuottamisen. Uuden blogitekstin saat julkaistua kohdasta:

Artikkelit -> Lisää uusi

Lisää artikkeliin otsikko ja teksti. Tekstin tyyliä voit muokata työkalupakista. Valitse kategoria jonne blogitekstin sijoitat sekä aihettasi kuvaavia avainsanoja.

Kuvia kirjoitukselle saa kohdista:

  • Lisää media, tästä saat kuvia blogitekstisi yhteyteen.
  • Aseta artikkelikuva, tästä saat lisättyä artikkelikuvan. Tämä näkyy sivulla, jolla on kaikki blogikirjoituksesi.

Artikkeleita pystyy muokkaamaan lisää lisäosien avulla. Valmiin artikkelin julkaisuajan voi ajastaa mihin ohjeet löydät tästä linkistä, tai sen voi julkaista heti painikkeesta Julkaise.

Artikkeli

Suosittelen myös lukemaan Mariannan blogikoulun ensimmäisen osan, josta saat vinkkejä blogin kirjoittamiseen. Mariannan blogikoulun löydät täältä.

 

The post Viiden kohdan ohje, kuinka tehdä blogi WordPressillä appeared first on Zoner Web Hosting.

Subscription boxes – Kuukausilaatikot ja niiden myynti verkossa

$
0
0

Ovatko kuukausilaatikot jo tuttu käsite? Tämä suomalaisessa verkkomyynnissä vielä hieman harvinaisempi ilmiö, on maailmalla ollut iso juttu jo useamman vuoden ajan. Kuukausilaatikoiden myynti verkossa voikin olla erittäin kannattavaa yrittäjälle.

Tässä kirjoituksessa tutustumme kuukausilaatikoiden myynnin hyötyihin, haasteisiin ja alustaratkaisuihin.

Kuukausilaatikon hyödyt kauppiaalle

Kuukausilaatikoilla tarkoitetaan siis lähtökohtaisesti palvelua, joka toimitetaan asiakkaalle säännöllisesti joka kuukausi. Itse toimitettava tuote voi olla lähes mitä tahansa, kuten vaatteita, koruja, karkkia tai leluja. Laatikossa on usein myös yllätyselementti, jolloin asiakas ei etukäteen välttämättä tiedä, mitä milloinkin on luvassa.

subscription boxes - kuukausilaatikot

Kuukausilaatikoiden myynnissä on useampiakin hyödyllisiä piirteitä perinteiseen verkkokauppamyyntiin verrattuna. Näistä erottuu erityisesti kaksi hyötyä.

Tasainen tulovirta

Subscription boxes -liiketoimintamallissa on suurena etuna jatkuva, eli tasainen tulovirta. Vanhojen asiakkaiden uudelleen aktivoimisen sijaan, voidaan keskittyä enemmissä määrin uusasiakashankintaan ja asiakastyytyväisyyden ylläpitoon.

Kun toiminnalle on alkuun saatu riittävää tilaajapohjaa, on toimintaa helpompi kehittää ilman yksittäisten huonojen tilauskuukausien tuomia riskejä.

Ennustettavat kulut

Koska asiakasmäärät ja tarvittavien tuotteiden määrät ovat hyvin pitkälti tiedossa / ennustettavissa, tekee tämä myös kulujen ennakoimisesta helpompaa. Ideaalitilanteessa tavaraa ei tarvitse ottaa varastoon yhtään enempää, kuin sitä lähetetään asiakkaille.

Kuukausilaatikon haasteita

Minkälaisia haasteita kyseinen liiketoimintamalli sitten tuo kauppiaalle? Ohessa ainakin muutama mietittävä asia.
kuukausilaatikot, maksutavat

Maksutavat sivustolla

Jatkuvien kuukausimaksujen tarjoaminen edellyttää usein luottokortin käyttöä tai esimerkiksi PayPalia maksutapana. Kotimaisia verkkopankkimaksuja ei siis pysty hyödyntämään, joita suurin osa suomalaisista verkkokauppa-asiakkaista ensisijaisesti suosii.

Sisäänosto ja logistiikka

Kuukausilaatikoiden myynnissä on tärkeää hallita tuotteiden sisäänostoprosessi kunnolla. Tuotteiden täytyy olla pakattuna ja lähetettyinä aina tiettyyn määräaikaan mennessä, jolloin tavaraa täytyy myös saada riittävästi hankittua varastoon ajoissa. Tavarantoimituksen epäonnistuminen voisi pahimmillaan aiheuttaa suurta asiakaskatoa.

Kun tavara luvataan toimittaa säännöllisesti aina kuukausittain, voivat asiakkaat helposti närkästyä mahdollisista poikkeustilanteista toimitusten suhteen. Logistiikka tuleekin olla hyvin mietittynä.

Verkkokauppa-alusta avainasemassa

Yksi kuukausilaatikoiden suurimmista eduista liittyy jatkuvaan tuloon. Asiakkaan ei tulisi koskaan joutua täyttämään tilausta useampaan kertaan. Kuukausilaatikon tilaus jatkuukin aina automaattisesti, kunnes se erikseen irtisanotaan.

Asiakkaan ei tulisi koskaan joutua täyttämään tilausta useampaan kertaan.

On siis äärimmäisen tärkeää, että käytetty verkkokaupparatkaisu osaa hoitaa myös automaattisen veloituksen kuukausittain ja asiakkuuksien hallinnan. Usein alustaratkaisu löytyykin avoimen lähdekoodin verkkokauppaohjelmista.

Yleisimpiin avoimen lähdekoodin verkkokauppoihin löytyy useita erilaisia lisäosia, joilla myynnin saa laajennettua tavallisten verkkokauppatuotteiden lisäksi myös kuukausiluonteisiin tilauksiin. Ne löytyvät yleensä termeillä, kuten Subscriptions, Members tai Recurring payment. Usein pystyt myymään halutessasi samanaikaisesti myös tavanomaisia verkkokauppatuotteita.
verkkokauppa-alusta

Hyvä tiedostaa, ennen lisäosan ostamista!

Varmista aina ennen lisäosan ostamista, että se toimii käyttämälläsi verkkokaupan ohjelmistoversiolla. Osa maksumoduuleista voi olla myös spesifioitu vain jollekin tietylle maksupalveluntarjoajalle, kuten PayPal tai Stripe. Kannattaakin ennen moduulin ostamista miettiä, koko toimintamalli läpi maksupalveluntarjoajaa myöten.

The post Subscription boxes – Kuukausilaatikot ja niiden myynti verkossa appeared first on Zoner Web Hosting.

Mariannan blogikoulu osa 2 – Löydä oma tyylisi blogata

$
0
0

Mariannan blogikoulussa käydään läpi vinkkejä bloggaamiseen, ammattibloggaaja Marianna Mäkelän johdolla. Kirjoituksissa keskitytään blogin teknisen toteutuksen sijasta löytämään omaa tapaa blogata sekä tuodaan esiin vinkkejä ja erilaisia huomionarvoisia kohtia liittyen bloggaamisen.

Kirjoitus on jatkoa aiempaan; Mariannan blogikoulu osa 1 – vinkkejä bloggaamisen aloittamiseen -kirjoitukseen.

Mariannan blogikoulu osa 2 – vinkkejä bloggaamiseen

6. Löydä itsellesi sopivat sosiaalisen median kanavat

Instagram, Facebook, Snapchat, Twitter, Pinterest – somekanavia löytyy nykyään monia ja niitä syntyy edelleen lisää. Nämä kaikki antavat uutta ulottuvuutta bloggaamiseen, tarjoavat lukijalle ekstrasisältöä ja bloggaajalle hyviä alustoja verkostoitumiseen. Kaikkeen ei tarvitse lähteä mukaan, tärkeintä on löytää ne itseä innostavat. On myös hyvä miettiä omaa tunnusmaista tyyliä, Instagram-kuvien värimaailmasta Facebook-päivityksiin. Muihin bloggaajiin tutustuminen on helppoa somessa, kommenttispämmäystä kaikille eri tileille kannattaa kuitenkin välttää. Bränditkin saattavat helposti löytää tilisi esim. Instagramista, kunhan muistat täggäillä kuviin liittyviä brändejä, ja käyttää välillä sopivia hashtageja. Useasti esimerkiksi vaatemerkin tägättyä omaan kuvaan saattaa vaatebrändi pyytää lupaa kuvan jakamiseen omalla tilillään sinut siihen merkiten. Pienempien tilien on mahdollista lähteä näin aivan uuteen kasvuun.

Bränditkin saattavat helposti löytää tilisi esim. Instagramista, kunhan muistat täggäillä kuviin liittyviä brändejä, ja käyttää välillä sopivia hashtageja.

Bloggaaja Marianna Mäkelä

7. Löydä oma tunnusmainen tyylisi

Kirjoittaminen ja kuvat – mieti vahvuuksiasi ja tuo niitä esiin. Mieti minkälaisista kuvista itse tykkäät, muokkaustyylejä on niin monia, ja tietynlainen yhtenäinen fiilis blogissa ja somessa olisi hyvä olla. Jos kirjoittaminen tökkii, mitä jos kokeilisit videosisältöä? Vlogit ja Youtube ovat kovassa kasvussa, ja videot voi hyvin yhdistää blogisisältöön. Sisältöä ideoidessasi kannattaa miettiä, mikä itseäsi blogeissa kiinnostaa, mitkä jutut klikkaat yleensä auki? Luo juuri sellaista sisältöä, usein se oma tyyli tulee matkan varrella luonnostaan, siitä ei kannata turhaan ottaa stressiäkään.

8. Kaupallisia yhteistöitä sopiessa ole kriittinen

Mieti bloggaamista pitkällä tähtäimellä, jos olet kahden vaiheilla kannattaako johonkin yhteistyöhön lähteä mukaan, ei todennäköisesti kannata. Omaan sisältöön ei-sopivat mainokset vievät uskottavuutta, ja mahdollisesti estävät oikeanlaisten brändien yhteydenotot jatkossa. Yhteistöitä varten on hyvä olla olemassa myös mediakortti, jos haluaa kaupallisia yhteistöitä itsekin ehdottaa asiakkaille. Mediakortissa on tiivistetysti blogin tiedot: kuka olet, mistä kirjoitat, kävijämääristä infoa, kenties esimerkkejä menneistä kampanjoista.

9. Negatiiviset kommentit

Ei kannata lannistua kritiikistä, asiaton kommentointi saa mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Asiallinen kritiikki taas voi parhaimmillaan vain haastaa ja kehittää. Muista kuitenkin, ettei blogin tarkoitus ole miellyttää kaikkia, se on mahdotonta. Lähestulkoon jokainen bloggaaja saa myös negatiivista palautetta, siihen on opittava suhtautumaan oikein.

10. Postausajankohdat ja otsikointi

Analytiikoista voi seurata miten eri julkaisuajankohdat toimivat. Kuulen monilta bloggaajakollegoilta, että paras julkaisuajankohta olisi aikaisin aamulla, monet lukevat blogeja ennen töihin lähtöä aamiaisella lehden selailun sijasta. Omalla blogillani kuitenkin ilta toimii aamuakin paremmin. Ja tämähän ei tarkoita että töitä tarvitsisi tehdä illalla, postauksen voi aina ajastaa haluttuun kellonaikaan. Otsikoinnilla kikkailut ovat toinen pieni mutta tärkeä juttu. Koita miettiä postaukselle tarpeeksi mielenkiintoinen otsikko, joka tiivistäisi postauksen sanomaa. ”Clickbait” -otsikoita kannattaa välttää, harhaanjohtava klikkejä kalasteleva otsikko enimmäkseen ärsyttää lukijaa.

+ Pitkäjänteisyys

Kun keskittyy nauttimaan tekemisestä, ei tuijota liikaa kävijälukuja tai odota suurta läpimurtoa tapahtuvan yhdessä yössä, on bloggaaminen varmasti hauskempaa ja sisältökin parempaa. Tärkein vinkkini siis blogia aloittavalle on olla pitkäjänteinen, nähdä bloggaaminen enemmänkin matkana kuin päämääränä.

Marianna Mäkelä

Kirjoittaja on 26-vuotias helsinkiläinen ammattibloggaaja, joka suhtautuu intohimoisesti muun muassa muotiin, sisustussuunnitteluun ja matkustamiseen, kuten myös kirjoittamiseen ja valokuvaamiseen. Mariannan blogiin pääset tutustumaan osoitteessa mariannan.com.

The post Mariannan blogikoulu osa 2 – Löydä oma tyylisi blogata appeared first on Zoner Web Hosting.

SSL-salaus: 3 syytä miksi jokaisen sivuston tulisi käyttää salausta

$
0
0

SSL-salaus suojaa liikenteen sivuston palvelimen ja kävijän selaimen välillä. Tässä kirjoituksessamme aiheenamme on SSL-salauksen käyttöönotto ja miksi SSL-salaus kannattaa ottaa käyttöön kaikilla verkkosivustoilla.

Mikä ihmeen SSL?

SSL-salauksella tarkoitetaan protokollaa, jolla suojataan tietoliikennettä IP-verkkojen yli. Lyhenne SSL muodostuu sanoista Secure Sockets Layer.

Salauksella pyritään estämään arkaluontoisten tietojen päätyminen ulkopuolisten käsiin. Esimerkiksi verkkokaupoissa usein käsitellään tietoja, joiden päätyminen vääriin käsiin aiheuttaisi paljon harmia.

Varsinaisen salauksen lisäksi tarvitaan lähes poikkeuksetta myös SSL-sertifikaatti, joka on kolmannen osapuolen vahvistus sille, että sivuston liikenne on todella salattu.

3 syytä miksi jokaisen sivuston tulisi käyttää SSL-salausta

Mielestäni jokaisen sivuston tulisi jo käyttää SSL-salausta. Ohessa on kolme hyvää syytä salauksen käyttöönottoon.

1. Salaus suojaa käyttäjän yhteyden palvelimelle

Kuten ylempänä jo käsittelimme, on SSL-salauksen tarkoitus suojata yhteys käyttäjän selaimen sekä sivuston palvelimen välillä. Tämä estää, ettei ulkopuolinen taho pääse välissä käsiksi esimerkiksi sivuston käyttäjän tunnuksiin tai asiakastietoihin, joita sivustolle täytetään.

Esimerkiksi avoimen WLAN-verkon käyttö mahdollistaisi muussa tapauksessa tietojen ”salakuuntelun” ulkopuolisten toimesta.

2. SSL tuo luotettavuutta

SSL-salaus estää selainten varoitus-ilmoituksia. Moni onkin jo varmaan huomannut törmänneensä erilaisiin selaimen antamiin varoitusteksteihin, käyttäessään suojaamattomia verkkosivustoja.

Esimerkiksi Chrome-selaimen uusin versio varoittaa selaimen käyttäjiä, mikäli sivustolle syötetään tietoa, mutta sivusto ei hyödynnä SSL-salausta.

SSL-salaus, Chrome varoitus

Tulevaisuudessa Chrome, sekä todennäköisesti muutkin selaimet, tulevat antamaan varoituksia entistäkin näkyvämmin selainten käyttäjille kaikilla sivustoilla, jotka eivät käytä SSL-salausta.

3. SSL parantaa sijoituksia hakukoneissa

SSL-salauksen käyttöönotto vaikuttaa positiivisesti myös sivuston sijoituksiin Googlen hakukonetuloksissa. Google on virallisesti todennut, että SSL-salaus on yksi monista muuttujista, joka huomioidaan laskettaessa sivujen sijoituksia hakukoneen tulossivuilla.

Kuinka salaus otetaan käyttöön sivustolla?

Salauksen käyttöönotto on aina kaksivaiheinen prosessi. Tarvitaan varsinainen SSL-tuki sekä myös muutoksia sivustolle, jotta se osaisi hyödyntää salausta.
ssl-suojaus kotisivuilla

SSL-tuki ja SSL-sertifikaatti

Alkuun tarvitset palvelimelle tuen SSL-salausta varten sekä SSL-sertifikaatin. Zonerin webhotelliasiakkaat voivat suoraan hyödyntää seuraavaa ohjetta:
https://tuki.zoner.fi/index.php?/Knowledgebase/Article/View/89/1/lets-encrypt-sertifikaatin-kayttoonotto

Muutokset sivustolle

Salauksen käyttöä varten tarvitaan sivustolle myös tehdä muutoksia, että kaikki tiedostot varmasti ladataan salatulla https protokollalla.

Useimmissa julkaisujärjestelmissä ja verkkokauppaohjelmistoissa, on sisäänrakennettuja toimintoja SSL-salauksen käyttöönotolle tai vähintään lisäosia, joilla tämä automatisoituu. Esimerkiksi suosittua WordPress julkaisujärjestelmää varten olemme myös tehneet valmiin ohjeen:
SSL-salauksen käyttöönotto WordPress -sivustolla

Lisäksi on suositeltavaa myös tehdä kävijäliikenteen ohjaus siten, että kaikki http:// alkuisella osoitteella sivustolle pyrkivät, ohjataan automaattisesti käyttämään https:// muotoista osoitetta. Tarvittaessa konsultoi kotisivujen toteuttajaa sivuston muutosten osalta.

SSL-salaus webhotellissa

SSL-salaus webhotelliasiakkaille on lähtökohtaisesti ilmaista. Uusimmat webhotellit sisältävät veloituksetta HTTPS tuen jaetulla IP-osoitteella sekä myös mahdollisuuden luoda ilmaisia Let’s Encrypt SSL sertifikaatteja. Lue lisää Let’s Encrypt sertifikaateista täältä.

SSL-salaus webhotelliasiakkaille on lähtökohtaisesti ilmaista

SSL-salaus jaetulla IP-osoitteella

Webhotelleissa hyödynnetään salauksen mahdollistavan SNI:n (Server Name Indication) avulla. SNI-salauksesta käytetään usein myös termia jaettu salaus, koska se ei vaadi omaa IP-osoitetta, vaan saman palvelimen samalla IP-osoitteella, voi käyttää useita eri sertifikaatteja.

Koska SNI on hieman uudempi keksintö, ei salaus toimi kaikkein vanhimmilla laitteilla oikein. Itse SNI-salausta käyttävät sivustot toki toimivat myös vanhemmilla laitteilla, mutta selain todennäköisesti herjaa kävijälle sertifikaatin luotettavuudesta. Onneksi näiden laitteiden ja selainten käyttö on jo todella marginaalista.

Salaus, jaetulla IP-osoitteella, ei toimi hyvin vanhoilla selaimilla / laitteilla, kuten:

  • Internet Explorer 6 tai aiempi versio
  • Mikä tahansa IE selain Windows XP tai vanhemmalla Windows -käyttöjärjestelmällä
  • Safari Windows XP tai vanhemmalla Windows -käyttöjärjestelmällä
  • BlackBerry OS 7.1 tai vanhempi
  • Windows puhelimet 6.5 tai vanhempi versio
  • Android oletusselain 2.x versioissa
  • Nokia oletusselain Symbian -puhelimissa
  • Opera -selain Symbian -puhelimissa

Oma IP-osoite ja SSL-suojaus

Webhotelleihin on aina mahdollista tilata myös oma yksilöllinen IP-osoite lisäpalveluna asiakaspalvelumme kautta. Yksilöllinen IP-osoite mahdollistaa salauksen toiminnan myös vanhemmilla selaimilla ja laitteilla.

SSL-salaus virtuaalipalvelimella

Virtuaalipalvelin sisältää useimmiten aina oman julkisen IP-osoitteensa, jolloin salauksen käyttöönotto tarvitsee vain sertifikaatin sekä salauksen asennuksen palvelimelle.

Virtuaalipalvelin antaa lisäksi myös enemmän mahdollisuuksia räätälöidä sivustokohtaisempia tietoturvaratkaisuja.

The post SSL-salaus: 3 syytä miksi jokaisen sivuston tulisi käyttää salausta appeared first on Zoner Web Hosting.

Kuvien optimointi – kaksi näppärää työkalua optimointia varten

$
0
0

Kotisivuja voi optimoida monella tavalla. Usein optimointi kohdistuu sivujen latautumisnopeuden parantamiseen, jossa kuvatiedostot voivat olla suuressa roolissa.

Tässä kirjoituksessa käymme läpi, kuinka yksittäisiä kuvia on mahdollista optimoida siten, että ne säästävät palvelintilaa, kuukausittaista liikennöintiä sekä parantavat näin sivuston latautumisnopeutta.

Kuvien optimointi

Alkuun lienee hyvä selkeyttää miksi kuvia olisi hyvä optimoida ja mitä optimoinnilla oikein tarkoitetaan. Kuvat ovat lähtökohtaisesti sivuston raskaimpia yksittäisiä elementtejä, jotka vievät levytilaa palvelimelta sekä kuluttavat palvelintilaan usein liitettyä kuukausittaista liikennöintikiintiötä.

Mitä enemmän ja mitä raskaampia kuvia sivustolla on, sitä hitaammin se myös latautuu selaimessa kävijälle. Hitaus taas karkottaa kävijöitä ja potentiaalisia asiakkaita, lue aiheesta lisää täältä:
https://www.zoner.fi/kotisivujen-nopeuden-merkitys/

kuvien optimointi

Mitä optimoinnissa sitten tapahtuu?

Optimoinnilla tarkoitetaan yleisesti kuvien kompressointia siten, että sama kuva veisi jatkossa vähemmän tilaa. Tämä saavutetaan vähentämällä kuvassa käytettyjen värien määrää yhdistelemällä hyvin lähellä toisiaan olevia värejä samoiksi. Koska muutokset ovat hyvin hienovaraisia, ei eroavaisuuksia yleensä edes huomaa ihmissilmällä. Kuvatiedostosta myös poistetaan erilaiset exif-tiedot, joillain tarkoitetaan siis vaikkapa kuvaan tallentuneita päivämääriä tai käytetyn kameran tietoja.

Optimointia on toki myös kuvien kuvasuhteiden muokkaaminen valmiiksi haluttuun kokoon. Mikäli sivuston leveys on esimerkiksi 1000px, ja kuva halutaan koko näkymän levyiseksi, on turha ladata leveydeltään tätä suurempaa kuvaa palvelimelle. Vaikka selain osaisikin automaattisesti pienentää kuvan oikeaan kokoon, ladataan se silti alkuun täysikokoisena, joka nostattaa sivun latautumisnopeutta.

Yhteenvetona

  • Optimoidut kuvat vievät vähemmän palvelintilaa ja kuukausittaista liikennöintiä.
  • Kuvien optimointi vaikuttaa parantavasti sivuston latautumisnopeuteen ja sitä kautta myös hakukonesijoituksiin.

Kaksi työkalua kuvien optimointiin

Kuvien käsittelyyn ja optimointiin on olemassa lukuisia selainpohjaisia ohjelmia. Valitsin tähän kirjoitukseen kaksi, joita itse olen testaillut ja havainnut toimiviksi.

TinyPNG

TinyPNG on yksinkertainen ja helppokäyttöinen sovellus, jota itse olen hyödyntänyt optimoinnissa. Sen perusominaisuudet ovat täysin ilmaisia ja ilmaisversiossa voi kerralla käsitellä 20 kuvaa, maksimikoon ollessa 5Mt per kuva. Maksullinen versio mahdollistaa useampien kuvien käsittelyn samanaikaisesti ja nostaa maksimikoon 25Mt per kuva.

Esimerkkinä olen TinyPNG:n avulla käsitellyt webhotellit -sivumme 10 kuvaa. Kuvat olin jo aiemmin tallentanut Photoshopilla nettikäyttöön soveltuviksi ja veivät yhteensä 562Kt tilaa. Kompressoinnin jälkeen samat kuvat veivät enää 209Kt tilaa, joten hyötyä oli hyvinkin merkittävästi.

TinyPNG on tarkoitettu vain PNG ja JPEG -muotoisten kuvien tiedostokoon pienentämiseen ja ainoastaan kompressoi kuvat pienempiin tiedostokokoihin. Se ei siis sisällä ominaisuuksia kuvan muuhun muokkaamiseen, kuten rajaamiseen tai kuvasuhteiden muuttamiseen.

TinyPNG tarjoaa myös erillistä maksullista lisäosaa Photoshopiin, jolla optimoituja kuvia saisi suoraan kuvankäsittelyohjelmasta tallennettuna. Tätä en vielä testannut, mutta todennäköisesti päätyy hankintalistalle.

TinyPNG:n kotisivut löydät täältä:
https://tinypng.com/

Imageresize.org

Toinen kirjoitukseen päässyt työkalu taas puolestaan mahdollistaa myös kuvasuhteiden käsittelyn sekä kuvan rajaamisen. Käytän itse kuvien käsittelyyn aina ensisijaisesti Photoshopia, mutta mikäli koneelta ei kuvankäsittelyohjelmia löydy tai tarve on vain yksittäisille kuville, voivat nettipohjaiset ilmaiset sovellukset, kuten imageresize.org, hyvin riittää hommaan.

Työkalu mahdollistaa muun muassa seuraavat toiminnot:

  • Kuvan rajaaminen, eli croppaus
  • Kuvan kääntäminen 90 asteen kulmassa
  • Kuvan kääntäminen peilikuvaksi
  • Kuvasuhteen pienentäminen helposti, esim. 2000px levyisestä kuvasta -> 500px leveyteen
  • Kuvan tallentaminen eri kuvanlaaduilla, tiedostokoon pienentämiseksi

Imageresize.org kotisivut löydät täältä:
https://imageresize.org/

The post Kuvien optimointi – kaksi näppärää työkalua optimointia varten appeared first on Zoner Web Hosting.

Verkkosivuston kytkeminen Google Search Console -työkaluun

$
0
0

Datan merkitys verkkosivustojen kehittämisessä ja optimoinnissa on korostunut viime vuosina entistäkin enemmän. Kilpailua kun löytyy runsaasti verkosta alalla kuin alalla.

Tässä kirjoituksessa käymme läpi, kuinka verkkosivut saa kytkettyä Google Search Console -työkaluun, joka on aiemmin kulkenut nimellä Google Webmaster Tools (Verkkovastaavan työkalut) Se on täysin ilmainen työkalu havainnollistamaan oman sivuston näkyvyydestä Googlen hakutuloksissa.

Google Search Consolen käyttöönotto

Google Search Consolen käyttöönotto vaatii useita eri työvaiheita, jotka käymme läpi tässä ohjeessa vaihe vaiheelta ja kuvien kera.

1. Luo Google -tili

Google Webmaster Toolsin käyttöönotto vaatii, kuten kaikissa muissakin Googlen palveluissa, alkuun oman Google-tilin luomisen. Mikäli käytät Gmailia, Youtubea tai muuta Googlen tarjoamaa palvelua, on sinulla jo tarvittavat tunnukset ja voit käyttää samaa Google-tiliä myös Google Search Console -tilin luomista varten.

Mikäli sinulla ei ole lainkaan Google -tiliä käytössäsi, voit luoda sen alkuun täältä:
https://accounts.google.com/SignUpWithoutGmail?hl=fi

2. Kirjaudu Google Search Console -tilille

Seuraavaksi suunnataan varsinaisen Search Console -työkalun omille verkkosivuille, jolta varsinaiset operaatiot sivuston liittämiseksi ja seuraamiseksi tapahtuvat.

Pääset kirjautumaan Google Search Console -tilillesi täältä:
https://www.google.com/webmasters/tools/?hl=fi

Anna alkuun sähköpostiosoite, jolla loit Google-tilin.

Google Search Console kirjautuminen

Anna seuraavaksi Google-tilillesi määrittämäsi salasana.

Google Search Console

3. Liitä verkkosivusto Google Search Consoleen

Seuraavaksi liitämme luodulle seurantatilille kaikki verkkosivustot, joita haluamme työkalulla seurata. Tämä onnistuu heti työkalun etusivulta, löytyvän kentän kautta, johon verkkosivuston osoitteen voi liittää.

Syötä kenttään osoite, jossa verkkosivusto toimii ja paina Lisää ominaisuus -painiketta. Suosittelen kopioimaan sivuston etusivun osoitteen selainriviltä, jolloin käytetyt etuliitteet tulevat myös varmasti oikein. Tässä esimerkissä käytän oman isäni verkkosivustoa, joka toimii SSL-salauksen kera osoitteessa https://www.katajaguitars.com/

Google Webmaster Tools

4. Vahvista verkkosivuston omistajuus

Seuraavaksi meidän täytyy vahvistaa, että omistamme kyseisen verkkosivuston. Tämä on fiksua, sillä muutenhan, kuka tahansa pääsisi tietoihin käsiksi tai muokkaamaan sivuston ominaisuuksia Google-hauissa.

Omistajuuden vahvistus HTML-tiedostolla

Helpoin ja suositeltavin tapa vahvistaa omistajuus, on lisätä palvelimelle erillinen vahvistuksen suorittava html-tiedosto. Lataa HTML-vahvistustiedosto klikkaamalla sinistä linkkitekstiä. Saat koneellesi kyseisen tiedoston, joka tulee seuraavaksi viedä palvelimella kyseisen sivuston juurihakemistoon.

vahvista verkkosivusto

Zonerin webhotelleissa oikea hakemisto olisi silloin oman domainin alta löytyvä public_html kansio, jonka juureen tiedoston voi viedä joko FTP-ohjelman avulla tai webhotellin DirectAdmin-hallintapaneelin Files -toiminnon avulla.

Kun tiedosto on lisätty palvelimelle, tarkista kohdan vahvistusnäkymän linkistä, että se varmasti onnistui oikein. Sinun tulisi nähdä esimerkin kaltainen yksinkertainen sivu.

Google Search Console vahvistus

Mikäli tiedosto aukeaa, suorita vahvistus loppuun alhaalta painikkeesta vahvista. Jos kaikki on kunnossa, saat vielä onnittelunäkymän vahvistuksen onnistumisesta.

Search Console vahvistus

Vaihtoehtoiset vahvistuskeinot

Joissain tapauksissa, kuten esimerkiksi joidenkin kotisivukoneiden tapauksessa, palvelimelle ei ole mahdollista ladata tiedostoja. Tällöin vahvistuksen voi suorittaa myös vaihtoehtoisilla tavoilla.

Vaihtoehtoisia tapoja ovat muun muassa:

  • HTML-tagi verkkosivuille lisättynä
  • DNS-tietueen lisääminen verkkotunnuksen DNS-hallinnasta
  • Google Analytics -tilin käyttäminen
  • Google Tag Manager -tilin käyttäminen

vaihtoehtoinen verkkosivuston vahvistus

5. Odota tietojen päivittymistä

Kun verkkosivusto on onnistuneesti liitetty Search Consoleen, saat eteesi todennäköisesti näkymän, josta Nykyinen tila -osion alla mainitaan; Tietoja ei käytettävissä.

Google Search Console nykyinen-tila

Tämä johtuu siitä, etteivät verkkosivuston tiedot ole vielä päivittyneet Search Console -tilillesi. Suora lainaus Googlen ohjeista:

Kun lisäät sivustosi Search Consoleen, diagnostiikkatiedot ja muut tiedot ovat käytettävissä usein vasta jonkin ajan kuluttua. Tämä on normaalia. Voi kestää jonkin aikaa, että Search Console kerää ja käsittelee sivustosi tiedot.

Tietojen päivittymisessä voi kestää muutamia päiviä, joten varsinaista analyysiä ja dataa päästään käsittelemään vasta hieman myöhemmin.

6. Lataa verkkosivuston sitemap Search Consoleen

Pystyt kuitenkin tässä välissä jo tekemään erään tärkeän toimenpiteen ja toimittamaan Googlelle verkkosivustosi Sitemap-tiedoston, eli sivukartan. Sitemapin avulla Googlen hakurobotit osaavat varmasti hakea ja indeksoida kaikki sivustosi alasivut. Tämä on erityisen tärkeää erityisesti uusien verkkosivustojen kohdalla ja nopeuttaa sivuston löytymistä Googlen hakutuloksista.

Pystyt lisäämään sivukartan valitsemalla ensin vasemmasta laidasta löytyvästä valikosta osion Indeksointi -> Sivustokartat ja yläoikealta painikkeen Sivustokartan lisäys/testaus.

Search Console Sitemap

Painaessasi Sivustokartan lisäys/testaus -painiketta, aukeaa sen alapuolelle kenttä, johon voit kirjoittaa sivustokartan sijainnin. Sijainti taas riippuu sivuston toteutuksesta.

Mikäli et tiedä, missä sivustokartta omalla verkkosivustollasi sijaitsee, kannattaa tästä tiedustella esimerkiksi kotisivujen tekijältä. Monissa julkaisujärjestelmissä, kuten WordPressissä, sivustokartta muodostetaan erillisen lisäosan avulla. WordPress -verkkosivuilla saat sivustokartan luotua parhaiten hyödyntämällä Yoast SEO -lisäosaa.

sitemap sivustokartta

Syötettyäsi sivustokartan osoitteen, paina lopuksi Lähetä -painiketta. Voit myös testata, että Google löytää sivukartan painamalla Testissä -painiketta ja seuraamalla ohjeita. Kun sivustokartta on onnistuneesti lisätty, näkyy se osion listauksessa. Google myös näyttää listauksen perässä, mikäli sen osalta olisi ongelmia.

sivustokartat

Nyt sivustokartta on lisätty onnistuneesti ja voimme vain odotella, että Google indeksoi sivukartan ja verkkosivuston (mikäli kyseessä uusi sivusto) ja päivittää tiedot myös Search Consoleen. Tulemme seuraavassa kirjoituksessa tutustumaan tarkemmin, minkälaista dataa toiminnon avulla saadaan ja kuinka niitä voidaan hyödyntää omassa toiminnassa.

The post Verkkosivuston kytkeminen Google Search Console -työkaluun appeared first on Zoner Web Hosting.

Suojaa WordPress-sivut roskakommenteilta – Akismet-lisäosan käyttöönotto

$
0
0

Tuoreessa WordPress-asennuksessa on aina valmiiksi asennettuna muutama lisäosa. Yksi näistä on Akismet.

Akismet on spam-filtteri eli roskakommenttisuodatin, joka oppii ja kehittyy sitä mukaa, kun se estelee päivittäin satoja tuhansia WordPress-sivustoja pommittavia roskaviestirobotteja jättämästä viestejään kommenttikenttiin.

Pitäisikö minunkin asentaa roskaviestisuodatin?

Kyllä, suosittelen. Erityisen tärkeää on asentaa suodatin, jos haluaa pitää blogissaan kommentoinnin aktiivisena ja helposti moderoitavana. Kuitenkin, vaikka poistaisit kommentoinnin käytöstä blogisivuilta tai et pidä blogia lainkaan, löytävät robotit sopivan kommentointikentän sivustoltasi ennemmin tai myöhemmin. Esimerkiksi WordPress-asennuksen mukana tuleva oletusartikkeli Hello world! jää usein poistamatta artikkelilistasta, jos blogi-ominaisuutta ei oteta käyttöön ja tämä artikkeli on yleensä se, mihin kommentteja alkaa jossain vaiheessa ilmaantua. Kommenttikenttiä löytyy myös mm. mediatiedostoista.

Kun roskaviestejä levittävä botti löytää sivustosi, alkaa kommenttitulva. Lyhyessä ajassa erilaisia linkkejä ja kyseenalaisia mainoksia sisältäviä kommentteja alkaa ilmaantumaan kymmenittäin sivustosi hallintaan ja usein kommentista tulee sinulle vielä ilmoitus sähköpostitse. Ärsyttävää. Sivustosi oikeiden kävijöiden kommentit katoavat roskan sekaan ja jos olet valinnut hyväksyä kaiken kommentoinnin automaattisesti ilman moderointia, on blogisi kommenttiosio vähintäänkin hämmentävää luettavaa.

Mitä haittaa roskaviesteistä on?

Roskaviestit ovat paitsi ärsyttäviä, ne myös syövät sivustosi resursseja ja haittaavat sivustosi näkyvyyttä hakukoneiden tuloksissa epäilyttäväksi merkityillä linkeillään. Lukijoille näkyvät roskakommentit viestivät huonosta moderoinnista ja luovat epäluotettavan kuvan sivustosta.

Kuinka asennan roskaviestisuodattimen?

Akismet on esiasennettu, muttei aktivoitu WordPressin lisäosaluettelossa. Tämä johtuu siitä, että lisäosan aktivoiminen edellyttää kirjautumista ja henkilökohtaista tuoteavainta (API key). Näin aktivoit Akismet-suodatuksen.

1. Mene Lisäosat – Asennetut lisäosat -listaukseen ja klikkaa kohdan Akismet-roskaviestisuodatus alta Aktivoi.

Akismet roskaviestisuodatus

2. Listauksen yläpuolelle ilmaantuu vihreä palkki. Klikkaa siitä Set up your Akismet account.

setup your Akismet account

3. Klikkaa Hae API-avain -> rekisteröityminen aukeaa uudelle välilehdelle

aktivoi akismet

4. Klikkaa Get an Akismet API key.

get an akismet api key

5. Klikkaa sign up for Akismet now ja luo itsellesi WordPress.com-tili tai kirjaudu sisään olemassaolevilla WordPress.com -tunnuksilla.

sign up for akismet

6. Valitse taso. Personal on tarkoitettu pienille yksityisille sivustoille ja ylemmät, maksulliset portaat kaupallisille sivustoille. Maksullisilla tasoilla on tarjolla mm. statistiikkaa ja tukipalvelut.

akismet personal

7. Jos haluat valita maksuttoman Personal-tason, siirrä hinnan osoittava liukuvalitsin vasempaan reunaan, jolloin maksukorttitietoja ei tarvitse syöttää. Anna maksukorttisi tiedot, jos valitsit maksullisen tason.

akismet maksuton personal taso-taso

8. Kohtaan Personal Site URL where you will use Akismet annetaan nettisivujesi osoite. Kohtaan Contact info kirjoitetaan etunimi (First name) ja sukunimi (Last name). Klikkaa Continue with personal subscription tai Continue, jos valitsit maksullisen tason.

akismet sivuston url

10. Tarvittava API-avain on nyt saatavilla. Maalaa avain ja kopioi se leikepöydälle joko klikkaamalla hiiren oikeanpuoleista näppäintä -> Kopioi tai näppäinyhdistelmällä CTRL+C (iOS-laitteissa CMD+C).

akismet api key

11. Siirry takaisin WordPressin hallinnan välilehdelle, liitä avain sille varattuun laatikkoon (hiiren oikeanpuoleinen näppäin -> Liitä tai näppäinyhdistelmällä CTRL+V (iOS-laitteissa CMD+V)) ja klikkaa Connect with API-key.

akismet connect with api key

12. Roskaviestisuodatin on nyt aktivoitu! Voit halutessasi muokata suodattimen asetuksia. Asetukset löytyvät jatkossa valikosta kohdasta Asetukset – Akismet-roskaviestisuodatus. Jos valitsit maksullisen tason, näet Akismetin luomia tilastoja sivustosi Ohjausnäkymässä.

akismet asetukset

Voit käydä läpi sivustollesi tulleet kommentit ja siivota roskaviestit helposti. Toiminto löytyy kommenttilistauksesta, listan yläpuolella olevalla nappulalla Etsi Roskaviestejä. Suodatin siirtää roskaviestiksi katsomansa viestit suoraan Roskaviestit-listalle, josta ne voi käydä poistamassa valikoiden tai kaikki kerrallaan.

Akismet on tehokas väline, joka saattaa satunnaisesti merkitä myös oikeita kommentteja roskaviestiksi, joten roskaviestiksi merkityt kommentit kannattaa käydä läpi ennen lopullista poistamista, ettei vahingossa menetä arvokkaita käyttäjäkommentteja.

Akismetin perusominaisuutena on suojata kommenttikenttiä roskaviesteiltä, mutta sen voi pienillä muokkauksilla ottaa käyttöön myös yhteydenottolomakkeissa. Tutustu käyttämäsi lomakelisäosan ohjeistukseen löytääksesi oikeat asetukset. Ohjeet suositun Contact Form 7 -lomakelisäosan suojaamiseen Akismetin avulla löydät täältä https://contactform7.com/spam-filtering-with-akismet/.

The post Suojaa WordPress-sivut roskakommenteilta – Akismet-lisäosan käyttöönotto appeared first on Zoner Web Hosting.


Blogger ja oman blogin luominen

$
0
0

Blogin perustaminen on nykyään melko helppoa ja alustoja blogin pitämiseen löytyy monenlaisia. Yksi tapa luoda ilmainen blogi on käyttää Googlen tarjoamaa Blogger blogipalvelua. Blogger sai alkunsa vuonna 1999 Pyra Labs nimisen yrityksen ansiosta. Google osti kyseisen yrityksen vuonna 2003 ja näin ollen omistaa Bloggerin nykyään.

Tässä kirjoituksessa käymme samalla läpi kuvallisin ohjein, kuinka Blogger-tilin luominen onnistuu.

Blogger vai Blogspot?

Bloggerista puhuttaessa käytetään usein myös termiä Blogspot. Blogger ja Blogspot tarkoittavat käytännössä yhtä ja samaa palvelua, mutta jälkimmäistä termiä käytetään lähinnä blogeille tulevien osoitteiden takia. Bloggerissa luotujen blogien osoitteet ovat blogspot.com päätteisiä, eli kun oma ilmainen blogi luodaan, tulee verkkotunnus olemaan muotoa esimerkki.blogspot.com. Blogspot.com on siis verkkotunnus ja esimerkki.blogspot.com on verkkotunnuksen alidomain, joita blogger-blogit voivat käyttää ilmaiseksi, kunhan haluttu alidomain on vapaa.

Blogger ja oma verkkotunnus

Blogger blogipalvelu mahdollistaa myös oman verkkotunnuksen ohjaamisen palveluun. Oman verkkotunnuksen yhdistämisestä ei myöskään veloiteta mitään. Kustannukseksi jää siis vain verkkotunnuksen rekisteröintimaksut.

Blogi kannattaa toteuttaa oman verkkotunnuksen alle, sillä mikäli haluaa vaihtaa blogialustaa, käy siirto huomattavasti helpommin. Jos omaa verkkotunnusta ei ole, blogialustaa vaihtaessa voi yksittäisten kirjoitusten sivuosoite muuttua ja olemassa olevat linkit lakata toimimasta. Lue lisää aiheesta täältä: https://www.zoner.fi/oman-verkkotunnuksen-kaytto-blogger-ja-wordpress-blogipalvelussa/

Oman verkkotunnuksen voit tilata vaikka meiltä Zonerilta tästä osoitteesta: https://www.zoner.fi/verkkotunnus/.

Ohjeet oman verkkotunnuksen ohjaamiseen Bloggeriin löydät täältä: https://tuki.zoner.fi/index.php?/Knowledgebase/Article/View/63/0/verkkotunnuksen-ohjaus-bloggeriin

Blogger – Mitä hyvää ja mitä huonoa?

Bloggerissa on paljon hyviä puolia, mutta niin on myös huonojakin puolia. Käydään läpi ensin hyvät puolet.

  • Ilmainen blogi.
    Blogger on oiva alusta luoda oma blogi jo täysin ilmaiseksi. Tämä tekee siitä helposti lähestyttävän ja etenkin aloittelijalle se on oiva valinta.
  • Ulkoasun muokkaaminen.
    Blogger blogipalvelusta löytyy myös erilaisia teemoja, jotka on helppo asentaa ja ulkoasun muokkaaminen on todella helppoa erilaisien gadgetien avulla. Gadget vastaa WordPressin vimpaimia.
  • Vaivatonta.
    Koska Blogger on Googlen palvelu, ei ohjelmistopäivityksistä tarvitse itse murehtia, kuin esimerkiksi palvelimelle asennettavan WordPress -version kanssa.
  • Googlen palvelut.
    Bloggerin ollessa Googlen omistuksessa, saa muitakin Googlen tarjoamia palveluita helposti ja vaivattomasti käytettyä yhdellä tunnuksella.

Entäs sitten ne huonot puolet?

  • Omistus.
    Kuten jo aiemmin tuli ilmi, Blogger on Googlen omistuksessa ja näin ollen et itse omista blogin alustaa. Google voi näin ollen milloin tahansa vaikka sulkea yksittäisen blogin, lopettaa koko palvelun tai tehdä siitä maksullisen.
  • Muokattavuus.
    Siinä missä WordPress on avoimen lähdekoodin julkaisualusta, ei Blogger valitettavasti omaa samaa ominaisuutta, joten sivun ulkoasun muokkaaminenkin on rajallista. Bloggeriin ei pysty omia teemoja esimerkiksi lisäämään vaan tarjolla on tietyt teemat ja oma blogi voikin helposti näyttää samalta kuin joku toinen blogi.
  • Ohjeet ja neuvot.
    Bloggerilta löytyy perusohjeet sekä käyttäjäfoorumi. Kuitenkin verrattuna WordPressiin, jolla on hyvinkin laaja ja aktiivinen verkosto valmiina auttamaan, on Bloggerin tuki hyvin minimaalinen.

Luo oma ilmainen blogi näillä ohjeilla

Seuraavaksi ohjeistan, kuinka pääset alkuun oman blogisi luomisessa.

1. Blogin aloitus

Mene osoitteeseen  https://www.blogger.com/ ja klikkaa kohtaa Luo oma blogi.

Luo blogi

2. Kirjautuminen Googleen

Seuraavaksi näet edessäsi Googlen kirjautumisikkunan. Mikäli omaat jo Googlen tunnukset, voit kirjautua niillä tai sitten luoda täysin uudet tunnukset painamalla Lisäasetukset ja valitsemalla Luo tili.

luo google tili

3. Google-tilin luominen

Tässäkin on mahdollista kirjautua jo voimassa olevalla sähköpostiosoitteella kunhan painaa Haluan käyttää nykyistä sähköpostiosoitettani kohtaa ja täyttää tiedot. Luodaan nyt kuitenkin oma Google-tili. Täytä tiedot ja paina seuraava vaihe. 

Perusta blogi

4. Tietosuojan hyväksyminen

Painamalla Seuraava vaihe nappulaa, saat eteesi Tietosuojan ja käyttöehdot, lue ne läpi ja paina hyväksyn.

blogin aloitus

5. Tilin vahvistus

Seuraavaksi sinua pyydetään vahvistamaan tilisi. Syötä oma puhelinnumerosi kenttään ja valitse haluatko saada vahvistuskoodi tekstiviestillä vai puhelimitse, paina jatka ja seuraavassa näkymässä pääset syöttämään saamasi koodin. Paina jälleen jatka. 

Blogi tili vahvistus

Bloggaaminen

6. Sähköpostin vahvistus

Jos teit kohdassa 3 samoin kuin minä ja loit uuden Google-tilin, voit hypätä suoraan kohtaan 7. Mikäli kuitenkin käytit jo voimassa olevaa sähköpostiosoitettasi niin nyt saat näkymän, missä sinulle kerrotaan vahvistussähköpostin saapumisesta. Käy nyt katsomassa oma sähköpostisi, avaa auki sähköpostiosoitteen vahvistus viestissä ilmoitettu linkki.

Blogi ja email

7. Tervetuloa Blogger blogipalveluun

Sinut on nyt toivotettu tervetulleeksi ja voit nyt painaa Jatka palveluun Blogger.

blogger

8. Blogger-profiili ja Google+ -profiili

Seuraavana sinulla on mahdollisuus valita joko Google+ -profiili tai rajoitettu Blogger-profiili. Google+ profiililla saa mahdollisuuden käyttää kaikkia Googlen ominaisuuksia, myös lukijat pystyvät jakamaan ja suosittelemaan sisältöäsi verkossa sekä Google+ palvelussa. Mikäli kuitenkin haluat käyttää vaikkapa nimimerkkiä tai jotain muuta identiteettiä, voit valita Blogger-profiilin. Valitaan nyt vaihtoehdoksi Google+ profiili. 

ilmainen blogi

9. Profiilin luominen

Päästään uuteen näkymään luomaan profiilia, täytä tiedot ja paina Luo profiili.

blogialusta

10. Tilin muokkaaminen

Nyt voit muokata itsellesi avatarin, voit ladata omalta koneeltasi haluamasi kuvan klikkaamalla kameran kuvaa. Paina lopuksi tallenna. 

oma blogi

11. Profiilin vahvistaminen

Seuraavaksi avautuu näkymä, jossa sinua pyydetään vahvistamaan profiilisi. Voit painaa jatka bloggeriin mikäli loit täysin uuden sähköpostiosoitteen. Kuitenkin jos käytit jo voimassaolevaa sähköpostiosoitetta, valitse Siirry google + palveluun ja näin pääset valitsemaan blogillesi nimen ja päivittämään omaa profiiliasi.

blogin luominen

12. Ilmoitus evästeistä

Nyt saat todennäköisesti ilmoituksen evästeiden käytöstä, luettuasi sen voit klikata ilmoituslaatikon oikeassa yläreunassa näkyvää ruksia ja saat näkymän pois.

blogger blogi

13. Blogin aloittaminen

Nyt, kun tunnukset ovat kunnossa ja evästeopastukset luettuna, voit aloittaa uuden blogin painamalla Luo uusi blogi kohtaa.

blogspot luo blogi

14. Luo blogi

Pääset nyt luomaan oman blogisi. Anna mieleisesi otsikko, haluamasi verkkotunnus ja valitse teema. Lopuksi paina Luo blogi!

blogspot

Ja näin olet nyt päässyt hyvään alkuun oman ilmaisen blogin luomisessa Blogger blogipalvelulla.

Blogger-profiilin yhdistäminen Google+ -profiiliin

Blogger-profiili

Mikäli valitsit rajoitetun Blogger-profiilin Google+ -profiilin sijaan kohdassa 8, pääset suoraan luomaan itsellesi Blogger-profiilin. Painamalla jatka bloggeriin, pääset etusivulle ja luomaan uuden blogin.

ilmainen blogger blogi

Blogger-profiilin yhdistäminen Google+ -profiiliin

Jos haluat kuitenkin myöhemmin yhdistää Blogger-profiilin Google+ -profiiliin niin se onnistuu klikkaamalla sivun vasemmassa laidassa näkyvää  Asetukset ja sen jälkeen käyttäjäasetukset.

blogger blogin kirjoittaminen

Google+ -profiilin valitseminen

Eteen avautuu näkymä, missä voit valita Käyttäjäprofiiliksi Google+. Voit tallentaa muutokset painamalla oikeassa yläkulmassa Tallenna asetukset.

blogspot ja blogger

Muutosten hyväksyminen

Seuraavaksi sinulle kerrotaan muutoksista, mitkä tulevat tapahtumaan. Klikkaa kohtaa ”Olen lukenut yllä olevan…” ja vaihda nyt.

ilmainen oma blogger blogi

 

 

The post Blogger ja oman blogin luominen appeared first on Zoner Web Hosting.

Vaikuta Facebook-julkaisun ulkoasuun Open Graph -tiedoilla

$
0
0

Uudet viimeisen päälle hienot nettisivut ovat vihdoin valmiit ja olet valmis julkistamaan sen maailmalle. Kirjoitat tai liität osoitteen Facebookin tekstikenttään ja klikkaat Julkaise.

Kauhuksesi huomaat, että julkaisuun ilmestyy joku aivan kamala kuva sivustoltasi tai kuva, jota ei pitäisi siellä edes olla tai joissain tapauksissa ei kuvaa lainkaan. Kuvan alle ilmestyvät tekstitkin ovat mitä kummallisempia litanioita eikä niissä ole myynnillisyyden palaakaan. Uudet upeat nettisivusi näyttäytyvät Facebookin käyttäjille epämääräisenä sekasotkuna.

Tarkista sivustosi Open Graph -tiedot

Facebook hakee julkaistavan postauksen tiedot sivustosi Open Graph eli OG-tiedoista. Mikäli et ole tehnyt näiden tietojen eteen mitään, on haettu data vain satunnaisia otoksia sivustoltasi. Facebook kehitti Open Graphin vuonna 2010. Sen tarkoitus on välittää helposti löydettäviä, yhtenäisiä tietueita nettisivujen ja Facebookin välillä ja niiden avulla Facebook luo jokaisesta sivustosta samanmuotoisen julkaisun. Sittemmin myös muut sosiaalisen median alustat ovat ottaneet OG-tiedot hyötykäyttöön.

Tietoja haetaan ja näytetään sivustoilta tietyssä järjestyksessä. Järjestyksen ymmärtämällä voi päätellä, onko isommille muokkauksille tarvetta jokaisen sivun kohdalla vai näkyykö sivu Facebook-julkaisussa oikein ns. perusasetuksilla. Esimerkiksi sivustosi näyttämä, Facebook-julkaisun yhteydessä näkyvä OG-kuva (og:image) haetaan käyttäen seuraavaa järjestystä:

  1. Sinun asettamasi Facebook OG-kuva
  2. Artikkelikuva
  3. Muut sivulla käytetyt kuvat
  4. Kuva Embedly tai Getty -palveluista, jos niitä on käytetty sivustolla
  5. Oletusarvoinen lisäosan avulla asetettu OG-kuva (ohje tämän artikkelin lopussa)
  6. Ei kuvia = ei kuvaa

WordPress-sivuston Open Graph -tietojen muuttaminen Yoast SEO -lisäosan avulla

Asenna sivustollesi Yoast SEO -lisäosa ja ota se käyttöön https://www.zoner.fi/paranna-wordpress-sivuston-hakukonenakyvyytta-seo-lisaosan-avulla/ ellet ole jo asentanut sitä aiemmin. Keskitymme tässä ohjeessa nimenomaan OG-tietojen muokkaukseen, mutta kannattaa tutustua linkin takaa myös lisäosan muihin ominaisuuksiin.

1. Yoast SEO -laatikko

Mene haluamasi sivun muokkaustilaan ja etsi Yoast SEO -laatikko. Se on teemasta riippuen joko tekstieditorin ylä- tai alapuolella.

Sivun muokkaaminen

Laatikon vasemmassa reunassa näkyvät Yoastille tyypilliset liikennevalot, jakamisen kuvake ja asetuksia merkkaava rataskuvake. Klikkaa jakamisen kuvaketta.

Yoast Seo jakopainike

2. Facebook-julkaisut

Syötä tiedot, jotka haluat näkyviin, kun ko. sivu jaetaan Facebookissa. Voit halutessasi määrittää Twitteriin omat tietonsa.

  • Facebook Title = Facebook-julkaisun otsikko. Jos jätät kohdan tyhjäksi, hakee Facebook tähän ko. sivun otsikon
  • Facebook Description = Otsikon alle tuleva teksti. Jos jätät kohdan tyhjäksi, hakee Facebook tähän ko. sivun meta-selostuksen tai sen puuttuessa osan sivun teksteistä sisältäen myös mm. artikkelin päivämäärä- ja kirjoittajatiedot
  • Facebook Image = Julkaisun kuva. Määritä, mikä kuva julkaisussa näkyy. Suosituskoko on 1200 x 630px. Jos jätät kohdan tyhjäksi, hakee Facebook tähän artikkelikuvan tai satunnaisen, sopivan kokoisen kuvan sivustoltasi.

Facebook tiedot

3. Tallenna muutokset

Lopuksi tallenna muutokset painamalla Päivitä painiketta.

Tallenna muutokset wordpress

WordPress-sivuston oletusarvoisen OG-kuvan asettaminen

Jos haluat varmistaa, että sivustosi jokainen sivu näyttää jaettaessa parhaan mahdollisen kuvan, mutta et jaksa käydä jokaista sivua erikseen läpi, voit asettaa sivustolle kuvan joka näytetään julkaisussa automaattisesti, mikäli toista ei ole määritetty.

Simple Facebook OG Image https://fi.wordpress.org/plugins/simple-facebook-og-image/  on helppo ja yksinkertainen lisäosa, jonka avulla asetat ns. hätävarakuvan.

Simple facebook og image

Lisäosan asentamisen jälkeen löydät lisäosan asetukset valikkokohdasta Asetukset – Simple Facebook OG Image.

wordpress simple facebook og image asetukset

Kohtaan Default Image ladataan oletusarvoinen OG-kuva ja Tallennetaan muutokset.

oletuskuva

Open Graph -tietoja voi muokata myös html-koodin avulla. Lisätietoja löytyy vaikkapa täältä http://ogp.me/

Kerro muutoksista myös Facebookille

Facebookin hakurobotit vierailevat sivustoilla kohtuullisen harvoin ja siksi tehdyistä muutoksista pitää ilmoittaa, jotta ne tulevat voimaan heti. Kutsu siis ”raapijat” kylään käyttämällä Facebookin Sharing Debugger https://developers.facebook.com/tools/debug/sharing/ -työkalua.

Syötä sivustosi osoite kohtaan Enter an URL to see information that is used when it is shared on Facebook ja klikkaa Debug. Jos kyseessä on osoite, jota ei ole vielä jaettu Facebookissa, saat siitä ilmoituksen. Klikkaa ilmoituksesta nappulaa Fetch New Information.

Facebook sharing debugger

nouda uudet tiedot

Saat näkymän ja tiedot, jotka Facebookilla on sivustostasi tällä hetkellä. Kohdasta Time Scraped näet, kuinka kauan edellisestä tietojen tarkistuksesta on. Klikkaa Scrape Again saadaksesi Facebookin hakemaan tiedot uudestaan.

Scrape again

Sivu päivittyy ja nyt tietojen pitäisi vastata juuri tekemiäsi muutoksia. Tee Scrape again aina kaikkien muutosten jälkeen, niin uusissa Facebook-julkaisuissa on varmasti oikeat tiedot. Muutokset eivät näy vanhoissa, ennen muutoksia tehdyissä julkaisuissa.

The post Vaikuta Facebook-julkaisun ulkoasuun Open Graph -tiedoilla appeared first on Zoner Web Hosting.

10 tutkitusti toimivaa tapaa saada lisää linkkejä ohjautumaan sivustollesi

$
0
0

Sivustolle ohjautuvien linkkien merkitystä hakukoneoptimoinnissa ei voida liikaa korostaa. Se on yksi tärkeimmistä kriteereistä, kun Google määrittää hakukonetulostensa sijoituksia.

Omalle sivustollesi ohjautuvien linkkien (backlink) hankkiminen onkin yksi tärkeimpiä asioita hakukoneoptimoinnissa. Tässä kirjoituksessa käymme läpi kymmenen toimivaksi testattua tapaa, joilla saat ohjattua linkkejä ulkoisilta sivuilta omille kotisivuillesi.

Linkkien hankinta on tärkeä osa hakukoneoptimointia

Tämän kirjoituksen tarkoituksena on antaa vinkkejä oikeasti toimivista tavoista, joilla linkkejä on mahdollista saada hankittua.
backlink
Miksi linkit ovat sitten niin arvokkaita?

Linkit kannattaa nähdä eräänlaisina suosituksina. Kun yksi sivusto linkittää ulos toiselle sivustolle, tulkitsee Google tämän suosituksena, että linkin kohteena oleva sivu on hyödyllistä sisältöä alkuperäisen sivuston mielestä.
On kuitenkin tärkeää myös muistaa, että kaikki linkit eivät suinkaan ole samanarvoisia ja osa linkeistä voi myös aiheuttaa negatiivisia vaikutuksia hakukonetuloksiin.

Mitkä linkit ovat sitten hyödyllisimpiä?

Parhaimmat linkit tulevat aina niiltä sivustoilta, jotka Google on jo itse tulkinnut arvostetuiksi ja hyödyllisiksi sivustoiksi. Tähän luonnollisesti vaikuttaa niin sivuston ikä, kuin sen itsensä keräämät ulkopuoliset linkit.

Mitä enemmän linkittävä sivusto liittyy myös linkitetyn sivuston aihealueeseen sen parempi. Myös sillä on merkitystä, kuinka moniin sivustoihin linkittävä sivu linkittää. Tästä johtuen erilaiset linkkilistat eivät anna samanlaista hyötyä, kuin esimerkiksi lähdelinkki laajassa blogikirjoituksessa.

Lisää linkki itse

Linkkien pyytäminen ja saaminen voi olla joskus todella haastavaa. On kuitenkin monia tapoja sekä sivustoja, joihin voit itse päästä lisäämään arvokkaan linkin. Ohessa muutamia tähän soveltuvia keinoja:

1. Tee vieraskirjoitus

Idea on hyvin yksinkertainen. Etsitään sopivia sivustoja, kuten esimerkiksi blogeja, joissa julkaistaan sellaista sisältöä, jonka aihepiiristä tiedät paljon. Annetaan omaa osaamista vieraskirjoituksen muodossa, vastikkeeksi näkyvyydestä ja arvokkaasta linkistä.

Parhaassa tapauksessa molemmat osapuolet myös hyötyvät järjestelystä. Sivusto saa sisältöä hyödynnettäväksi ja kirjoittaja saa linkin, joka auttaa oman sivuston nousemista hakukoneissa. Vieraskirjoitus onkin yksi parhaimmista tavoista saada linkki omille sivuilleen. Linkit ovat myös usein aidosti hyödyllisiä, koska ne tulevat sivulta, joka sisältää paljon merkitsevää sisältöä sekä vähän muita ulkopuolelle ohjautuvia linkkejä. Pystyt usein myös itse vaikuttamaan linkin ankkuritekstiin.

Haasteena onkin löytää omaan aihealueeseen liittyviä sivustoja ja tuottaa sellaista sisältöä, joka sopii kyseiselle sivustolle julkaistavaksi.

Toimi näin:

  • Löydä omaan aihealueeseesi liittyviä sivustoja, jotka julkaisevat vieraskirjoituksia.
  • Lähesty sivuston ylläpitäjää aiheesta sähköpostilla. Muista esitellä myös aikaisemmin julkaisemiasi kirjoituksia.

2. Referenssinä toimiminen

Kaikki tietävät referenssien merkityksen omilla sivuillaan, mutta oletko koskaan vapaaehtoisesti tarjoutunut toimimaan referenssinä?

Jokainen meistä käyttää omassa toiminnassaan paljon erilaisia palveluita. Monilla näistä yrityksistä on myös sivuillaan referenssitarinoita, joten mukaan pääseminen ei pitäisi olla mahdotonta. Parhaimmassa tapauksessa kyseinen yritys hoitaa myös varsinaisen sisällöntuotannon puolestasi.

Vinkiksi myös, että esimerkiksi Zoner julkaisee mielellään asiakastarinoita blogissaan:
https://www.zoner.fi/category/referensseja/

Toimi näin:

  • Kartoita kaikki eri palvelut joita käytät ja selvitä onko heidän nettisivuilla esillä referenssiasiakkaita.
  • Lähesty kohteliaasti sähköpostilla ja tarjoa omaa yritystäsi referenssiksi. Mieti samalla myös miksi juuri oma yrityksesi olisi erinomainen referenssikohde ja kiteytä se viestiin.

3. Julkaise lehdistötiedote

Lehdistötiedotteen laatiminen ja julkaiseminen on myös yksi keino saada näkyvyyttä sekä arvokkaita linkkejä sivustolleen.

Mikäli toiminnassa tapahtuu jotain merkittävää, on siitä hyvä laatia myös lehdistötiedote ja jakaa se potentiaalisille julkaisijoille. Tiedotteen loppuun kannattaa sijoittaa myös oma kotisivujen osoite, jonka moni julkaisija voi myös lisätä linkkinä julkaisuun.

Haasteena on tietysti keksiä riittävän merkittäviä tapahtumia ja löytää aiheesta kiinnostuneita julkaisijoita. Yrityskaupat, uudet innovaatiot ja mahdolliset palkinnot voisivat hyvin olla tämänkaltaisia tapahtumia. Hyvin pienilläkin paikallislehdillä on nykypäivänä myös verkkojulkaisu, joten tiedotteita kannattaa tarjota rohkeasti.

Toimi näin:

  • Aina kun toiminnassa tapahtuu jotain merkittävää, laadi asiasta myös lehdistötiedote.
  • Panosta tiedotteen laatuun. Voit myös palkata ulkopuolisen tahon laatimaan tiedotteen tai tarjota jutun aihetta esimerkiksi tietylle medialle, jolloin he saatavat tehdä varsinaisen sisällön tuottamisen, esimerkiksi haastattelemalla sinua.
  • Lisää tiedotteen loppuun myös linkki sivustollesi.

4. Yrityshakemistot ja -listaukset

Netti on pullollaan erilaisia yrityshakemistoja ja -listauksia, joihin on helppo saada oma yritys listattua linkin kera. Hakemistot vaihtelevat aina maailmanlaajuisista hakemistoista hyvin paikallisiin, jopa kaupunkikohtaisiin tai yritysalakohtaisiin hakemistoihin.

Nettihakemistot ovat käytännössä sisällöltään vain suuria linkkiluetteloja, joten Googlen silmissä niiden hyöty on kyseenalainen. Aikaisemmin hakemistolistauksia pidettiin suuremmassa arvossa, ja esimerkiksi DMOZ -hakemistoon pääsy oli tärkeää hakusijoitusten kannalta.

Parhaimmat hakemistot ovat usein sellaisia, joihin yritys saa itse oman profiilisivun sekä tuottaa haluamansa sisältötekstin. Osa hakemistoista voi vaatia listauksesta myös maksun, johon kannattaa suhtautua hyvin varauksellisesti.

Toimi näin:

  • Kartoita kaikki alueelliset ja toimialaan sidotut hakemistot ja selvitä saatko oman sivustosi niihin listattua linkin kera.
  • Jos pystyt itse kirjoittamaan kuvauksen toiminnasta, kirjoita sivulle yksilöllinen teksti, jota ei ole kopioitu muualta, kuten esimerkiksi suorana kotisivuilta.
  • Ulkomaiset ja maksulliset hakemistoluettelot on usein parempi jättää väliin.

5. Nettiprofiilit

Monilla nettisivustoilla, kuten keskustelufoorumeilla, vaaditaan käyttäjää rekisteröitymään palveluun. Rekisteröidyillä käyttäjillä on sivustolla usein myös julkinen profiilisivu, josta erinäisten yhteystietojen lisäksi löytyy myös usein paikka kotisivujen linkille.

Tämänkaltaisten linkkien keruu on suhteellisen helppoa, mutta niiden vaikutus hakukonetuloksissa on todennäköisesti jossain hyvin pienen ja olemattoman välimaastossa. Osa sivustoista saattaa myös sivuston koodissa merkitä nämä linkit nofollow -merkinnällä, joka ohjeistaa Googlea olemaan huomioimatta tätä linkkiä suosituksena. Tästäkin huolimatta, näitä linkkejä kannattaa myös napata hyötykäyttöön.

Toimi näin:

  • Kartoita vähintään kaikki ne nettipalvelut, joita muutenkin käytät, ja tarkista saako niiden profiilinäkymään lisättyä linkin kotisivuille.

Linkeistä maksaminen

linkkien ostaminen
Linkkejä saa tietysti myös rahalla. Tämän kategorian alle menevät samalla myös erilaiset tuotelahjat ja muut annetut etuudet.

Kannattaa myös huomioida, että Googlen sääntöjen mukaan, linkkien ostaminen on yksiselitteisesti kiellettyä. Kiinnijääminen voi siis aiheuttaa isoja rangaistuksia oman sivuston hakukonetuloksiin.

Googlen sääntöjen mukaan, linkkien ostaminen on yksiselitteisesti kiellettyä.

6. Linkkien ostaminen

Raha on tunnetusti iso motivaatio mihin tahansa. Rahaa tarjoamalla saa varmasti linkkejä erilaisille sivustoille ja moni sivusto myös myy aktiivisesti linkkitilaa.

Netissä on myös paljon palveluita, jotka lupaavat sinulle tiettyä summaa varten tietty suurta määrää linkkejä. Näihin tarjouksiin ei kannata tarttua. Useimmiten kyseessä on erilaisista blogeja ja yhteydenottolomakkeita spämmäävistä bottipalveluita, joiden kautta hankitut linkit helposti tunnistetaan -> saaden pahimmillaan aikaiseksi Googlelta sijoitusten laskuun vaikuttavia rangaistuksia.

Mikäli ostat linkkejä rahalla, osta niitä aina vain suoraan sivuston omistajalta, linkki kerrallaan.

Toimi näin:

  • Kontaktoi sivuston omistaja aina suoraan.
  • Varmista, että linkki on dofollow -muotoa (oletus) ja että linkki säilyy pysyvästi sivustolla.
  • Vältä aina palveluita, jotka lupaavat sinulle paljon linkkejä kiinteään hintaan.

7. Hyväntekeväisyys

Erilaisista yleishyödyllisistä järjestöistä ja hyväntekeväisyyskohteista ei liene koskaan pulaa. Monet järjestöt lisäävät mielellään lahjoittajien tietoja sekä linkkejä kotisivuilleen. Samaa lahjoitusta voi käyttää hyödyksi myös muualla omassa markkinointiviestinnässään.

Mikään ei kuitenkaan takaa, että lahjoittajat saavat haluamaansa näkyvyyttä ja linkkiä. Jos samalla sivulla listataan paljon eri linkkejä, vähenee myös linkin tuoma hyöty Googlesijoitusten suhteen.

Toimi näin:

  • Kartoita tahoja, jotka ottavat lahjoituksia vastaan ja listaavat lahjoittajia sivustollaan.
  • Lähesty järjestöjä suoraan, kerro harkitsevasi lahjoituksen tekemistä ja tiedustele kohteliaasti, minkälaisella summalla saisi myös maininnan ja linkin lahjoittajien joukkoon.

8. Anna tuote tai palvelu maksutta

Suoraa rahakorvausta yleisempi muoto, on antaa yrityksen fyysisiä tuotteita tai palveluita veloituksetta. Erityisesti monet bloggaajat kirjoittavat näistä annetuista tuotteista vastikkeeksi arvosteluita omilla sivuillaan linkin kera.

Haasteena on löytää sopivat blogit mukaan yhteistyöhön. Seuratuimmat bloggaajat saavatkin valtavasti tämän kaltaisia yhteistyöpyyntöjä, joten varaudu myös siihen, että moni bloggaajista joko kieltäytyy tai pyytää lisäksi myös rahallista korvausta kirjoitusta vastaan.

Toimi näin:

  • Kartoita mahdollisimman lähelle omaa aihealuettasi käsitteleviä bloggaajia ja sivustoja.
  • Tiedustele, olisivatko he valmiita tekemään tuotteestasi arvostelun tai lisäämään maininnan ja linkin jo mahdollisesti vastaavan olemassa olevan kirjoituksen yhteyteen.

Etsi muiden tuottamia sisältöjä, joita täydentää omalla linkillä

Seuraavat keinot ovat hieman haastavampia toteuttaa, mutta usein sitäkin arvokkaampia toimiessaan. Tarkoituksena on siis löytää sellaisia ulkopuolisia sisältöjä, kuten nettisivustoja sekä blogikirjoituksia, joita voi suoraan täydentää linkillä omalle sivustollesi.

Nämä vinkit edellyttävät usein myös erilaisten maksullisten työkalujen käyttöä, joiden avulla saadaan tietoa siitä, miten ja missä toiminnasta jo kirjoitetaan sekä millä sivustoilla haetun sivuston linkkejä jo löytyy.

9. Etsi toiminnastasi jo löytyviä kirjoituksia

On hyvin mahdollista, että joku kertoo jo palveluistasi, mutta ei vielä linkitä sivustollesi. Esimerkiksi jokin sivusto voi hyvin olla kirjoittanut jostain tuotteestasi tai palvelustasi, mutta ei ole syystä tai toisesta lisännyt kirjoituksen yhteyteen linkkiä, joka johtaisi kävijät suoraan halutulle sivustolle ja auttaisi näin hakukoneoptimoinnissa.

Olisi siis hyvä etsiä, kirjoittaako joku jo toiminnastasi ja pyytää heitä myös lisäämään linkki kirjoituksen yhteyteen.

Toimi näin:

  • Etsi toiminnastasi tai tuotteistasi kertovia kirjoituksia ja sivustoja, jotka eivät vielä linkitä sivuillesi.
  • Pyydä sivuston ylläpitäjää lisäämään myös linkki kirjoituksen yhteyteen.

10. Etsi kilpailijoistasi kertovia kirjoituksia

Toinen tehokas keino kerätä linkkejä, on vakoilla kilpailijoiden toimintaa. Linkkien seurantaan tarkoitettujen työkalujen avulla, voidaan nähdä, ketkä linkittävät kilpailijoidesi sivuille. Selvittämällä, mistä kilpailijasi saa linkkejä, voidaan itsekin hyödyntää samoja lähteitä.

Voit esimerkiksi löytää kirjoituksia sellaisista tuotteista ja palveluista, joita sinullakin on myynnissä, mutta jotka linkittävät vain kilpailijasi sivustolle. Mikään ei estä tämän jälkeen pyytämästä sivuston ylläpitäjää lisäämään linkin myös omaan sivustoosi. Tämä keino toimii parhaiten, mikäli sivustollasi on esimerkiksi hyödyllistä informaatiota, kuten ohjeita tai lisätietoja, jotka täydentävät olemassa olevaa kirjoitusta.

Toimi näin:

  • Tutki miltä sivustoilta kilpailijasi saavat linkkejä.
  • Selvitä mitkä kirjoitukset koskevat myös omia palveluitasi ja pyydä sivuston ylläpitäjää lisäämään linkki myös omaan sivustoosi.

The post 10 tutkitusti toimivaa tapaa saada lisää linkkejä ohjautumaan sivustollesi appeared first on Zoner Web Hosting.

WordPress Child Theme, eli lapsiteema selitettynä

$
0
0

Käyttäessäsi valmisteemaa voit muokata sivustosi ulkoasua ja toimintoja teeman mahdollistamissa rajoissa. Jos haluat kuitenkin tehdä muutoksia, jotka onnistuvat vain koodia muokkaamalla, kannattaa ehdottomasti ottaa käyttöön lapsiteema (child theme).

Tässä kirjoituksessa tutustumme siihen, mikä lapsiteema on ja kuinka se otetaan käyttöön WordPress-sivustolla.

Mikä lapsiteema on?

Child Theme, eli lapsiteema on käytännössä valju kopio pääteemastasi. Se tarvitsee aina toimiakseen sivustolle asennetun pääteeman, josta se hakee käyttöön pääteeman omat ominaisuudet ja asetukset, jos niitä ei löydy lapsiteemasta. Lapsiteemasta ei esimerkiksi löydy kaikkia pääteeman tiedostoja, mutta pääteemaa vastaavia tiedostoja voi luoda ja muokata lapsiteeman hakemistorakenteeseen aina tarpeen mukaan.

Jos esimerkiksi haluat tehdä muokkauksia header.php-tiedostoon, sinun pitää kopioida (huom! kopioi, älä siirrä) ko. tiedosto pääteemasta lapsiteeman hakemistoon. Huomioi, että hakemistorakenteen tulee olla samanlainen eli jos header.php on vaikkapa pääteeman kansiossa Template, on myös lapsiteemaan luotava ensin kansio Template ja vasta sitten header.php kopioidaan kansioon. Nyt voit muokata lapsiteeman header.php-tiedostoa mielesi mukaan ja muutokset näkyvät sivustolla.

Miksi lapsiteema on suositeltava?

Ilman lapsiteemaa kaikki teeman tiedostoihin tehdyt muutokset katoavat teeman päivityksen yhteydessä. Nykyään WordPressin Oma CSS -muokkaimeen tehdyt muutokset säilyvät yleensä myös päivitysten jälkeen, mutta suosittelen silti ottamaan lapsiteeman käyttöön aina, jos aikoo kirjoittaa rivinkin omaa koodia, myös CSS-puolella.

Lapsiteeman luominen

Lapsiteeman voi rakentaa ns. perinteisellä tavalla luomalla lapsiteemalle oman hakemistokansion, kopioimalla sinne functions.php ja style.css -tiedostot pääteemasta ja muokkaamalla ko. tiedostoja niin, että ne toimivat lapsiteemassa. Tarkemmat ohjeet tähän löytyvät WordPressin Codexista. https://codex.wordpress.org/Child_Themes

Jos tiedostojen luominen ja muokkaaminen ei kiinnosta, voit käyttää lapsiteeman luomiseen lisäosaa.

1. Uuden lisäosan lisääminen

Valitse Lisäosat – Lisää uusi

Kirjoita hakukenttään Child theme configurator (lisäosan sivusto löytyy osoitteesta https://fi.wordpress.org/plugins/child-theme-configurator/)

hae child theme configurator

2. Asennus

Kun olet löytänyt oikean lisäosan, klikkaa Asenna.

Asenna child theme configurator

3. Käyttöönotto

Asennuksen valmistuttua klikkaa Ota käyttöön.

Ota child theme configurator käyttöön

4. Työkalun sijainti

Uusi työkalu löytyy vasemman reunan valikosta kohdasta Työkalut -> Child Themes

child themes

5. Luo lapsiteema seuraavasti:

5.1. Uuden lapsiteeman luominen

Laita valinta kohtaan Create a new child theme

luo uusi lapsiteema

5.2. – 5.3. Pääteeman valitseminen

Valitse pääteema, josta haluat tehdä lapsiteeman ja klikkaa sitten Analyze.

Valitse lapsiteemalle teema

5.4. Hakemistonimen määrittäminen

Anna teemalle hakemistonimi. Tämä voi olla oletusmuodossaan eli Teemannimi-child

Anna teemalle uusi hakemistonimi

5.5. Tyyliohjeiden tallennuspaikka

Laita valinta kohtaan Primary stylesheet

Valitse tyyliohjeen tallennuspaikka

5.6. WordPress style queue

Laita valinta kohtaan Use the WordPress style queue

valitse wordpress tyyli

5.7. Lapsiteeman tietojen muokkaaminen

Jos haluat muokata lapsiteeman nimeä ja muita lisätietoja, klikkaa Show/hide child theme attributes.

  • Child theme name = Uuden lapsiteeman nimi
  • Theme website = Teeman nettisivu
  • Author = Teeman tekijä
  • Author website = Teeman tekijöiden nettisivu
  • Theme description = Teeman kuvaus
  • Theme tags = Teemaan liittyvät avainsanat
  • Version = Teeman versio

Muokkaa lapsiteeman tietoja

5.8. Pääteeman valikkojen ja vimpaimien kopiointi

Laita valinta ruutuun Copy menus widgets and…

Laita valinta ruutuun

5.9. Lapsiteeman luominen

Klikkaa Create new child theme

klikkaa luo uusi lapsiteema

6. Teeman esikatselu ja julkaisu

Sivun yläosaan tulee ilmoitus onnistuneesta lapsiteeman luonnista. Klikkaa linkkiä Preview your child theme nähdäksesi, miltä lapsiteema näyttää sivustollasi. Jos kaikki näyttää samalta kuin pääteeman kanssa, klikkaa Aktivoi & julkaise.

Esikatsele lapsiteema

Aktivoi ja julkaise sivu

Nyt sivustolla on aktiivisena teemana luomasi lapsiteema. Sivuston lataamisen yhteydessä haetaan tietoja ensin lapsiteemasta ja niiden puuttuessa haku kohdistuu pääteemaan.

Koska sivustolla ei kannata säilyttää turhia tiedostoja, voi Child theme configurator  -lisäosan poistaa heti onnistuneen lapsiteeman luonnin jälkeen. Toimi näin:

7. Asennettujen lisäosien sijainti

Vasemman reunan valikosta valitaan  Lisäosat -> Asennetut lisäosat.

Asennetut lisäosat

8. Child Theme Configuratorin poisto

Tekstin Child theme configurator alta klikataan Poista käytöstä ja kun sivu päivittyy, klikataan samasta kohdasta Poista ja vahvistetaan poistaminen.

Poista Child Theme configurator

vahvista child theme configuratorin poisto

Miten lapsiteemaa muokataan?

Lapsiteeman kansiot ja tiedostot löytyvät nyt webhotellin tiedostoista kohdasta /wp-content/themes/ Kansiossa on aluksi vain 2-3 tiedostoa ja suurin osa muutoksista onkin selkeintä tehdä näihin functions.php ja style.css -tiedostoihin. Mikäli sinulla on tarvetta muokata jotain muuta teeman tiedostoa, niin etsi se ensin pääteemastasi, kopioi tiedosto (huom! kopioi, älä siirrä) ja liitä se sitten lapsiteeman hakemistoon. Muista kopioida myös hakemistorakenne. Tee haluamasi muokkaukset vasta lapsiteeman tiedostoon. Ennen muokkauksen aloittamista kannattaa aina varmistaa, että sivusto toimii oikein. Myös varmuuskopio kannattaa ottaa ennen muutosten tekemistä.

Jos lapsiteeman tiedoston muokkaamisen jälkeen tulee virhetilanne eikä sivusto esim. lataudu lainkaan, voit aina palauttaa tilanteen ennalleen poistamalla tekemäsi muokkaukset tai koko tiedoston lapsiteemasta. Älä koskaan poista tiedostoa pääteemasta! En myöskään suosittele muokkaamaan pääteeman tiedostoja, sillä muokkaukset katoavat päivitysten yhteydessä.

Itse teen nykyään lapsiteeman automaattisesti jo WordPressin asennuksen yhteydessä, koska aina voi tulla eteen tilanne, jossa koodia tarvitsee muokkailla omiin tarkoituksiin sopivaksi.

The post WordPress Child Theme, eli lapsiteema selitettynä appeared first on Zoner Web Hosting.

Hakukoneoptimointi, eli SEO

$
0
0

Hakukoneoptimointi, eli SEO (Search Engine Optimization), on tärkeä osa verkkosivustojen kehitystä ja markkinointia. Koska hakutuloksissa 1. – 3. sijat saavat sivustot rohmuavat suurimman osan kävijäliikenteestä, kannattaa hakukoneoptimointiin panostaa.

Tässä kirjoituksessa perehdytään hakukoneoptimoinnin perusteisiin ja käydään läpi yksittäisiä tärkeitä kohtia, joilla tuloksiin voidaan vaikuttaa. Toivon, että kirjoituksesta olisi hyötyä mahdollisimman monelle ja se olisi hyvä opas hakukoneoptimointiin aloittelijan näkökulmasta. Listaan kirjoituksessa myös useita tehtäviä, jotka olisi syytä suorittaa jokaisella sivustolla.

Koska kirjoitus aiheesta on poikkeuksellisen laaja, voit hyödyntää myös seuraavaa navigaatiota:

Mitä hakukoneoptimointi on?

Hakukoneoptimointi tarkoittaa sananmukaisesti optimointia, eli parannustoimia, joilla saadaan hakukoneista enemmän ja laadukkaampia kävijöitä sivustolle. Käytännössä usein puhutaan, että saadaan oma sivusto nousemaan hakukonesijoituksissa paremmille sijoituksille tärkeillä avainsanoilla sekä löytämään lisää avainsanoja, joilla saadaan sivustolle sen aihepiiristä kiinnostuneita kävijöitä.

Hakukoneoptimoinnin tavoitteina ja hakukoneoptimoijan tehtävinä voidaankin pitää muun muassa seuraavia kohtia:

  • Selvittää minkälaista sisältöä kävijät etsivät
  • Luoda sisältöä, jota kävijät etsivät ja seurata sen sijoituksia
  • Optimoida jo luotua sisältöä vastaamaan paremmin kävijöiden hakuja
  • Hankkia linkkejä ulkopuolisille sivustoille, jotka linkittävät luotuun sisältöön omalla sivustollaan
  • Löytää ja korjata hakukonetuloksia heikentäviä kohtia sivustolla

Hakukoneoptimointi on nykyään ennen kaikkea sisällöntuotantoa

Hakukoneoptimointi on nykyään ennen kaikkea sisällöntuotantoa, jossa tulisi keskittyä kävijöille mahdollisimman hyödyllisen sisällön tuottamiseen. Sisällön täytyy olla myös sellaista, jota ihmiset aktiivisesti myös etsivät hakukoneista. Suurin virhe onkin tuottaa sellaista sisältöä, jota kukaan ei hae.

Luontaiset hakukonetulokset vs. maksetut mainokset

Kun puhutaan Googlen tuloksista, on tärkeä myös ymmärtää mitkä ovat niin sanottuja luontaisia hakukonetuloksia ja mitkä luokitellaan maksetuiksi mainoksiksi.

Ohessa on esimerkiksi hakukonetulos hakutermillä ”auton vuokraus”.

google hakukonesijoitukset

Ennen luontaisia hakukonetuloksia, näyttää Google sivulla maksettuja mainoksia. Mainosten määrä vaihtelee yhdestä neljään, riippuen kuinka kilpailtu kyseinen hakusana mainostajien keskuudessa on. Tämän jälkeen Google esittää 10 luontaista hakukonetulosta, joiden jälkeen voi tulla myös lisää maksettuja mainoksia. Varsinkin kuvassa näkyvät kolme ensimmäistä luontaista hakukonesijoitusta ovat ne arvokkaimmat sijoitukset, jotka tuovat eniten kävijöitä Googlesta.

Kaikki tulokset eivät ole linkkejä kotisivuille
Kaikki Googlen hakukonetulokset eivät suinkaan ole linkkejä kotisivuille, vaan Google näyttää myös muunlaisia hakukonetuloksia.

Tässä esimerkkihaussa näkyy myös niin sanottuja paikallisia tuloksia, joita Google esittää, joko yritysten lisäämien My Business -paikkamerkintöjen, tai sivujen koodiin lisättyjen jäsenneltyjen tietojen perusteella. Google tulkitsee, että auton vuokraus on paikallinen haku ja koska haku tehtiin Vantaalla, näyttää se käyttäjää lähellä olevia yrityssijainteja.

Hakutuloksissa voidaan esittää myös monia muita laajennoksia, kuten esimerkiksi Googlen kuvahaun tuloksia, Youtube-videoita tai erilaisia inforuutuja.

Tehtävä:

Varmista sivustosi näkyminen myös paikallisissa hauissa, esimerkiksi luomalla yrityksellesi ainakin Google My Business -profiili.

Liikenteen jakautuminen kärkisijojen kesken

Kuinka kaikki liikenne sitten jakaantuu kärkisijojen kesken? Chitikan vuonna 2013 tekemän tutkimuksen mukaan, jakaantuma näyttää tältä:

Sijoitus Googlessa Liikenteen osuus
1. 32.5%
2. 17.6%
3. 11.4%
4. 8.1%
5. 6.1%
6. 4.4%
7. 3.5%
8. 3.1%
9. 2.6%
10. 2.4%
11. 1.0%
12. 0.8%
13. 0.7%
14. 0.6%
15. 0.4%

Tuloksista silmiinpistävää on tietysti, että 1. sija vie ylivoimaisen leijonan osuuden kävijäliikenteestä ja top3-sijoitusten yhteenslaskettu osuus on jopa 61,5%. Hakukoneoptimoinnin tavoitteeksi tuleekin määrittää mahdollisimman monen avainsanan saanti top3-sijoituksille.

Huomionarvoista on myös todeta, että vain ensimmäinen Googlen hakukonetulosten sivu merkitsee, sillä sijalle 11., ja samalla toiselle sivulle, jäävä tulos kerää enää 1% kävijäliikenteestä.

Kuinka kauan sivulla kestää näkyä Googlessa?

Usein meillekin esitetään kysymyksiä, kuten: ”Kauanko kestää, että sivu löytyy Googlesta?”

Tämä on hyvä kysymys, johon ei ole suoraa yksiselitteistä vastausta. Sivun löytymiseen Googlesta vaikuttaa myös, onko kyseessä uusi alasivu jo tunnetulla sivustolla vai kokonaan täysin uusi verkkotunnus ja sivusto.

Vain 5,7% sivuista pääsi top 10 sijoitukselle vuoden sisällä julkaisusta

Tunnettu hakukonetyökaluyhtiö Ahrefs teki tutkimuksen kahdesta miljoonasta satunnaisesti valitusta sivusta, joka osoittaa, että luontaisten hakukonetulosten kärkeen pääsemiseen tarvitaan taitojen lisäksi myös aikaa.

Tutkimuksen mukaan:

  • Keskimääräiset top 10-sijoitukset olivat yli 2 vuotta vanhoja sivuja
  • 1. sijan sivut olivat keskimäärin 3 vuotta vanhoja
  • Vain 5,7% sivuista pääsi top 10 sijoitukselle vuoden sisällä julkaisusta
  • Näillä 5,7% sivuilla kesti top 10 sijoituksen saavuttamiseen 2 – 6 kuukautta.

Google selkeästi suosii vanhaa sisältöä juuri luodun sisällön sijasta, mutta luvuista ei kannata vielä masentua. Mitä todennäköisemmin nämä mainitut 5,7% sivuista nousivat hakutulosten kärkisivulle nopeammin juuri hyvin tehdyn hakukoneoptimoinnin ansiosta.

Miksi hakukonesijoitukset vaihtelevat?

Hakukonesijoitukset elävät jatkuvasti. Google haluaa tarjota käyttäjilleen mahdollisimman hyviä hakutuloksia, jolloin se jatkuvasti testaa ja vertailee, mitkä hakutulokset ovat sen käyttäjien kannalta parhaita.

Juuri hakusijoitusten vaihtelu mahdollistaa hakukoneoptimoinnin, eli uudet ja paremmat sisällöt voivat korvata vanhoja tuloksia ajan myötä kärkisijoilta.

Oheisessa esimerkissä on graafinen kuvaaja erään avainsanan top5-sijoitusten historiasta viimeisen kuuden kuukauden ajalta.

hakukonesijoitukset

Kuten kuvaajasta nähdään, ovat muutamat tulokset pysyneet hyvin tasaisesti kärjesssä. Yksi tuloksista on melko hiljattain noussut uutena tulokkaana kärkeen ja erään tuloksen kohdalla ei Google selkeästi ole vielä osannut päättää, onko tulos hyvä vai ei.

Erityisesti avainsanat, joiden kärkisijoituksissa esiintyy suurta vaihtelua, ovat otollisia kohteita hakukoneoptimointia ajatellen. Näillä sanoilla on siis usein helpompaa ja nopeampaa päästä kärkisijoille, koska ne eivät ole vielä kovin vakiintuneita.


Personoidut hakukonetulokset

Kannattaa myös huomioida, että Googlessa näkemäsi hakukonetulokset perustuvat myös aina osin aiempaan käyttöhistoriaasi, kuten aiempiin hakuihin tai selainhistoriaasi. Google siis lähtökohtaisesti tarjoilee sinulle erilaisia tuloksia kuin jollekin toiselle käyttäjälle. Tästä syystä hakukonesijoitusten tarkka seuranta vaatii omia apuohjelmia.

Avainsanatutkimus

Kaikki hakukoneoptimointi lähtee liikkeelle huolellisesta avainsanatutkimuksesta. Avainsanatutkimuksessa selvitetään millä yksittäisillä hakutermeillä ihmiset ylipäänsä etsivät tietoa Googlesta, toimintaasi liittyen.

Avainsanatutkimuksella voidaan selvittää myös, onko ideoitua sivustoa tai yksittäistä alasivua / blogikirjoitusta kannattavaa toteuttaa sekä se voi helposti vaikuttaa myös sivustolla käytettävään verkkotunnukseen ja URL-osoitteisiin.

Lue lisää avainsanatutkimuksesta seuraavasta kirjoituksestamme:
https://www.zoner.fi/huolellinen-avainsanatutkimus-parantaa-sivuston-nakyvyytta-googlessa/

Verkkotunnus

Sivuston osoitteella, eli verkkotunnuksella, on iso merkitys hakukonetuloksiin. Mikäli verkkotunnus sisältää jo haettavan termin, saa sivusto, ja erityisesti sen etusivu, merkittävää etua hakutuloksissa haetulla sanalla.

Usein sivustot kuitenkin löytyvät Googlen hakukonetuloksista useilla kymmenillä tuhansilla eri avainsanoilla, joten kokonaisuuden kannalta voi hyviä tuloksia saavuttaa myös brändiin pohjautuvalla verkkotunnuksella.

Verkkotunnuksen ikä

Verkkotunnuksen ja sivuston iällä on myös vaikutusta hakukonetuloksiin. Mitä vanhempi verkkotunnus on kyseessä, sitä luotettavammalta se näyttää Googlen silmissä. Tästä syystä on erittäin tärkeä huolehtia, ettei verkkotunnus pääse vanhenemaan vahingossa välissä. Tämä on yksi syy, miksi meillä Zonerilla uusitaan asiakkaiden verkkotunnukset aina automaattisesti ilman asiakkaan erillisiä toimia.

Koska vanhemmat verkkotunnukset nauttivat jo olemassa olevaa arvostusta, voi sivustoa perustettaessa olla järkevää miettiä myös olemassa olevan sivuston / verkkotunnuksen ostamista, uuden verkkotunnuksen rekisteröinnin sijasta.

Uusien verkkotunnusten yhteydessä, myös verkkotunnuksen rekisteröintiajan pituudella voi olla merkitystä. Tämä perustuu teoriaan, jossa heti viideksi vuodeksi rekisteröity verkkotunnus olisi todennäköisesti luotettavampi ja vähemmän todennäköisesti huijaustarkoituksiin rekisteröity, kuin vain yhdeksi vuodeksi rekisteröity verkkotunnus.

Tehtävä:

Varmista, että kaikilla verkkotunnuksillasi on automaattinen uusinta käytössä, etteivät ne pääse vanhenemaan vahingossa.

Verkkotunnuksen pääte

Yllättävää kyllä, myös valitun verkkotunnuksen päätteellä voi olla merkitystä. Esimerkiksi Google on ilmoittanut, että se hyödyntää maakohtaisia päätteitä apuna, tunnistaakseen mille käyttäjäryhmälle sivusto on suunnattu.

Eli jos sivusto on puhtaasti tarkoitettu suomalaisille kävijöille, on suositeltavaa valita käyttöön kotimainen .fi pääte. Jos taas sivustoa rakennetaan ruotsalaisille kävijöille, olisi suositeltavaa valita .se pääte.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö myös .com tai .info päätteellä voisi saada erinomaisia hakukoneoptimointituloksia myös suomenkielisillä sivustoilla. Kyseessä on vain yksi työkalu Googlen pakissa kohdistusta selvittäessä. Kohdistusta voi ilmaista sivustolla myös muilla tavoilla, kuten hreflang -tageilla koodissa.

Vältä ilmaisia verkkotunnuksia!
Verkossa on myös paljon ilmaisia verkkotunnuspäätteitä, kuten tk, .ml, .ga, joiden käyttö ei ole suositeltavaa. Niiden ongelmana on siis, että kuka tahansa voi rekisteröidä niitä ilman kustannuksia, joten niitä käytetään yleisesti erilaisilla huijaussivustoilla.

Palvelintilan valinta

Palvelintilan valinnalla ja valitulla palveluntarjoajalla on suuri merkitys hakukoneoptimointiin ja sen tuloksiin. Heikolla palvelimella ei yksinkertaisesti ole mahdollista päästä samoihin sijoituksiin, kuin huippuunsa viritetyllä palvelinkokonaisuudella. Palvelintila kannattaakin nähdä ennemmin sijoituksena, kuin pakollisena kulueränä.

Palvelimen fyysinen sijainti

Sivuston käyttämän palvelimen sijainnilla on väliä. Pitkät fyysiset välimatkat todellisiin käyttäjiin, vaikuttavat suoraan sivuston latautumisnopeuteen ja sitä kautta käytettävyyteen ja hakukonesijoituksiin. Suomalaisille kävijöille suunnatun sivuston palvelimen tulisi sijaita aina Suomessa.

Suomalaisille kävijöille suunnatun sivuston palvelimen tulisi sijaita aina Suomessa

Fyysisen sijainnin merkitystä voidaan pienentää ottamalla käyttöön CDN (Content Delivery Network)-palveluita, jotka tarjoavat välimuistista staattista sisältöä kävijöille heitä lähellä sijaitsevilta palvelimilta.

Palvelimen luotettavuus / katkokset

Kotisivuilla käytettävän palvelimen tulee olla myös luotettava. Liian useat pitkät katkokset, johtavat auttamatta myös sijoitusten putoamiseen Googlessa. Esimerkiksi Zonerin webhotellipalvelimilla on n. 99,9% uptime, eli saavutettavuus.

Palvelimen suorituskyky

Palvelimen suorituskyvyllä on suuri merkitys kotisivujen latautumisnopeuteen, jolla puolestaan on huomattava merkitys myös sivuston hakukonetuloksiin sekä sivuston tuottavuuteen.

Palvelimen suorituskykyyn taas vaikuttavat muun muassa käytetyn palvelimen rauta, konfiguraatio sekä paljonko yksittäisellä palvelimella on eri asiakkaita ja sivustoja.

Meillä Zonerilla onkin jo pitkään panostettu palvelinten laatuun sekä rajoitettu käyttäjien määrää palvelimilla. Näin jo webhotellitkin pyörittävät sivustoja rivakasti, mutta nopeuksia voi tarvittaessa hakea lisää Teho-webhotellistamme tai oman palvelimen avulla.

SSL-salaus

SSL-salaus suojaa kävijän selaimen ja palvelimen välisen liikenteen siten, ettei ulkopuoliset tahot pääse dataan käsiksi. Tämä vaikuttaa positiivisesti hakukoneoptimoinnin kannalta kahdellakin tavalla.

1. Kävijäkokemus sivustolla paranee, kun selaimet eivät varoita suojaamattomasta yhteydestä.

2. Myös Google on myöntänyt, että se antaa hakukonetuloksissaan plussaa niille sivustoille, jotka käyttävät SSL-salausta.

Kaikissa Zonerin tarjoamissa webhotelleissa ja palvelimissa on mahdollisuus hyödyntää SSL-salausta ilman eri kulua. SSL-salauksen hyödyistä ja käyttöönotosta voit lukea lisää seuraavasta kirjoituksestamme:
https://www.zoner.fi/ssl-salaus-3-syyta-miksi-jokaisen-sivuston-tulisi-kayttaa-salausta/

Tehtävä:

Varmista, että sivusto ja sen kaikki alasivut käyttävät SSL-salausta.

Sisältö on aina tärkein

Mies suunnittelee kotisivujen sisältöä
Luonnollisesti tärkein asia kotisivuilla ja hakukoneoptimoinnissa on itse sisältö. Tämä tulee aina olemaan tärkein yksittäinen tekijä, joka määrää sijoituksen hakukoneissa, mutta myös sisältöön liittyy paljon optimoitavaa. Hyvä hakukoneoptimoija on aina samalla myös sisällöntuottaja.

Sisällön määrä ja laatu

Kotisivujen sisällön määrällä ja laadulla on suuri merkitys hakukoneoptimoinnin kannalta. Hakukoneet pyrkivät luokittelemaan yksittäisiä sivuja merkityksellisiin ja vähemmän merkityksellisiin. Puhtaan sisällön määrän helppona nyrkkisääntönä voidaan pitää, että yksittäisen sisältösivun tulisi sisältää vähintään 300 sanaa.

yksittäisen sisältösivun tulisi sisältää vähintään 300 sanaa.

Jokaisella yksittäisellä sivulla olisi siis tärkeää olla runsaasti luonnollista tekstisisältöä. Yksi yleisimmistä virheistä liittyykin siihen, että sivustolta löytyy useita suppeita sisältösivuja, jotka voivat heikentää myös kattavien alasivujen näkyvyyttä. Erityisesti verkkokauppojen haasteena ovat usein aivan liian lyhyet tuotekuvaukset yhdistettynä tuotesivujen suureen määrään.

Sisällön määrä ei kuitenkaan korvaa laatua, eli sisällön tulee myös oleellisesti liittyä siihen aihepiiriin, jonka hakusanoilla halutaan löytyä hakukoneista, sekä olla ennen kaikkea kävijän mielestä arvokasta.

Varmista, että tärkeät avainsanat löytyvät sivulta
Mikäli teit huolellisen avainsanatutkimuksen, löysit varmaankin useita sanoja ja hakutermejä aihealueeseen liittyen.

Hakukonesijoitusten kannalta on tärkeää, että avainsanat löytyvät ja myös toistuvat sivulla. Älä kuitenkaan toista yksittäistä avainsanaa liiallisuuksiin, vaan pidä maltti mukana. Google osaa myös yhdistää synonyymejä sekä saman aihepiirin sanoja keskenään, joten sivu voi löytyä myös sellaisilla hakusanoilla, joita tekstissä ei suoraan esiinny.

Tehtävä:

Varmista, että jokaiselta sivulta löytyy vähintään 300 sanaa yksilöllistä tekstiä.

Tuplasisältö

Tuplasisällöllä tarkoitetaan sellaista sisältöä, joka esiintyy identtisenä useampaan kertaan. Tuplasisältöä on sekä samalla sivustolla, kahteen kertaan eri sivuilla oleva tekstikappale, kuin myös kahdella täysin erillisellä sivulla oleva identtinen kappale.

Google arvostaa yksilöllistä sisältöä, jolloin se antaa vähemmän merkitystä sellaisille sisällöille, jotka esiintyvät moneen kertaan eri paikoissa. Tämä esiintyy varsinkin siten, että arvostusta saatetaan jakaa vain ensimmäisenä julkaistulle versiolle ja muut myöhemmin kopioidut tekstit muilla sivustoilla jäävät ilman huomiota.

Vältä tuplasisältöä!
Koska sisällön tulee olla uniikkia, tulee tuplasisältöä välttää. Tämä tarkoittaa käytännössä ettei valmistajan tai tavarantoimittajan antamia valmiita kuvaustekstejä kannata suoraan lisätä sellaisenaan omille sivuille. Myöskään omia kopioituja vakiokappaleita ei kannata kierrättää jokaisen alasivun tai tuote-esittelysivun yhteydessä.

Kirjoita siis valmiiksi annetut tekstit vähintään omin sanoin uusiksi sekä lisää sekaan myös itse tuottamaasi sisältöä. Pyri välttämään saman sisällön kierrätystä sivustolla.

Tehtävä:

Varmista, ettei sivustolla esiinny kopioituja sisältökokonaisuuksia.

Sisällön hyödyllisyys

Hakukoneoptimoinnin kannalta on erittäin tärkeää, että sisältö on myös kävijöille hyödyllistä. Tähän Google myös on viime vuosina enemmissä määrin panostanut, eli se myös tutkii ja tekee havaintoja, mitkä hakutulokset käyttäjät löytävät hyödyllisimmiksi hakiessaan tietoa.

Google arvostelee sivustoja siis myös kävijöiden kokemuksien mukaisesti, jolloin hakutulosten mittareina toimivat esimerkiksi sivustolla vietetty aika, välitön poistumisprosentti ja uudelleenkäynnit. Mikäli kävijöiden mielestä muut sivut ovat tehtyihin hakuihin nähden hyödyllisempiä, menetät arvokkaita sijoituksia nopeasti. Tähän voidaan parhaiten vaikuttaa juuri sisällön laadulla ja hyödyllisyydellä.

Sisältöjä voi ja kannattaa parantaa käyttäjäkokemuksen kannalta erilaisin ohjein, videoin, asiakastarinoin, eli monin tavoin, jotka sivuston kävijä voisi kokea hyödylliseksi hakemastaan aiheesta.

Sisältösivujen rakenne

Laadukas sisältö tulee osata myös hyödyntää oikein. Oikeanlainen rakenne helpottaa ennen kaikkea sisältötekstien lukemista ja auttaa kävijää hahmottamaan sisällöstä oleellisimmat kohdat nopeasti.

Kun sivustolla hyödynnetään otsikointeja, lihavointeja, ranskalaisia listoja, kuvituskuvia ja muita sisällön elävöittämisen keinoja runsaan leipätekstin ohella, palkitsee Google todennäköisesti sivuston myös paremmilla hakukonesijoituksilla. Tämä perustuu siihen, että oikeiden avainsanojen löytyminen myös otsikoista ja muista korostetuista elementeistä on arvokkaampaa kuin pelkässä leipätekstissä esiintyminen.

Otsikointi on tärkeää!
Käytä leipätekstin lisäksi myös eritasoisia otsikointeja (h2, h3, h4) sivustolla selkeyttämään tekstiä. Pääotsikkoa h1 tulee käyttää vain kerran per yksittäinen sivu ja sen tulisi olla jokaisella sivulla yksilöllinen. Muistathan hyödyntää aina avainsanatutkimusta apunasi, jolloin löydät parhaimmat termit otsikoihin sekä leipätekstin sekaan.

Tehtävä:

Varmista, että jokaiselta sivulta löytyy vain yksi h1-tason pääotsikko ja myös alemman tason otsikoita (h2, h3). Varmista, että jokaisen sivun h1-tason pääotsikko on yksilöllinen.

Kuvat hakukoneoptimoinnissa

Kuvat ovat luonnollisesti tärkeä osa sisältöä, mutta niihin liittyy useita erilaisia huomioon otettavia asioita, jonka takia kuvat on eriytetty aivan omaksi tarkastelun aiheekseen.

Kuvat auttavat itse sivua nousemaan hakukonetuloksissa sekä mahdollistavat sivuston löytymisen myös Googlen kuvahaun puolelta. Kuvahaun tulokset nousevat monesti myös perinteisen haun tulosten kärkeen, jolloin omalla kuvalla on mahdollista saada paljon näkyvyyttä aihetta käsittelevien hakujen yhteydessä.

Muista siis hyödyntää myös kuvia sivustolla ja jokaisella yksittäisellä sisältösivulla. Nimeä aina kuvat, kuvien otsikoinnit ja alt-tekstit tärkeiden avainsanojen mukaan.

Kuvien nimeäminen

Pieni, mutta helposti ohitettu yksityiskohta liittyy kuvatiedostoihin ja kuvatiedostojen nimeämiseen. Kuvien tiedostonimet tulisi olla myös määritetty tärkeiden avainsanojen mukaan.

kuvien tiedostonimet

Kuvien toimivuuden varmistamiseksi, vältä tiedostojen nimeämisessä ääkkösiä ja muita erikoismerkkejä, isoja kirjaimia sekä välilyöntejä. Välilyönnit kannattaa korvata ensisijaisesti väliviivalla, eli – merkillä.

Kuvien ALT-tekstit

Jokaiselle sivulla olevalle kuvalle on tärkeää määrittää myös vaihtoehtoinen ALT-teksti (Alternative text). Sitä kutsutaan toisinaan myös nimellä Alt attribuutti tai selaimissa usein nimellä liittyvä teksti.

esimerkki, jossa rinnakkain kuva sekä kuvan alt-teksti

Alt-tekstejä käytetään kolmessa eri tarkoituksessa:

  1. Kuvien vaihtoehtoista tekstiä käytetään erilaisissa lukulaitteissa, jotka lukevat sivuston tekstejä, esimerkiksi visuaalisesti rajoittuneiden kävijöiden avuksi ääneen.
  2. Alt-teksti näytetään kävijälle, jos kuva ei jostain syystä lataudu oikein.
  3. Vaihtoehtoisella tekstillä on myös suuri merkitys hakukoneille, jotka hyödyntävät sitä kuvia indeksoidessaan.

Mitä vaihtoehtoiseksi tekstiksi kannattaa laittaa?
Alt-teksti ei ole oikea paikka lisätä kaikkia sivuston avainsanoja listaksi, vaan sitä tulisi käyttää kuvaamaan mahdollisimman hyödyllisesti itse kyseistä kuvaa.

Yksinkertainen tapa on käyttää kuvan alt-tekstinä, kuvan pääasiallista termiä. Esimerkiksi, jos kuvassa on pala juustokakkua, voisi vaihtoehtoinen teksti olla ”juustokakku”, mutta vielä parempi teksti voisi esimerkiksi olla ”pala juustokakkua, tarjoiltuna kahvin kera”.

Tehtävä:

Varmista, että kaikille sivuston kuville on määriteltynä myös vaihtoehtoinen ALT-teksti.

Kuvien koko ja optimointi

Huomioi, että kuvien fyysisellä tiedostokoolla on myös suuri merkitys sivuston latautumisnopeuteen, jonka takia ne tulee optimoida mahdollisimman tehokkaasti. Ylisuuret tiedostot kasvattavat turhaan latausaikoja, jolloin ne tulee käsitellä mahdollisimman fiksuun kokoon jo ennen sivustolle lataamista.

Lue kuvien optimoinnista lisää seuraavasta kirjoituksestamme:
https://www.zoner.fi/kuvien-optimointi-kaksi-napparaa-tyokalua-optimointia-varten/

Tehtävä:

Varmista, että kaikki sivustolle tarkoitetut kuvat optimoidaan ja kompressoidaan ennen sivustolle lataamista.

Sivuston toteutus ja rakenne

Kotisivujen teknisellä toteutuksella on myös suuri merkitys hakukoneoptimoinnin kannalta. Nykyaikana yleistyneet julkaisujärjestelmät, kuten WordPress, helpottavat huomattavasti sisällöntuotantoa ja ylläpidettävyyttä, mutta tekniikka voi helposti luoda myös turhia pullonkauloja, kuten hidastaa sivuston latautumisnopeutta heikoilla koodausratkaisuilla.

Kotisivujen latautumisnopeus

Kotisivujen nopea latautuminen on hyvin tärkeää. Tärkeys korostuu erityisesti käytettävyyden puolella, koska hidas latautuminen tutkitusti myös karkottaa kävijöitä ja vähentää esimerkiksi verkkokaupan ostotapahtumia.

Google on myös avoimesti kertonut latausnopeuden vaikuttavan myös hakukonesijoituksiin, jonka takia kotisivujen optimointiin ja nopeuden parantamiseen kannattaa panostaa. Lisää tietoa kotisivujen nopeuden vaikutuksista voit lukea seuraavasta kirjoituksesta:
https://www.zoner.fi/kotisivujen-nopeuden-merkitys/

Kotisivujen nopeuteen voidaan vaikuttaa monilla tavoilla, kuten:

  • Kotisivujen koodin optimoiminen
    Koodin optimointi tarkoittaa, että sivuston rakenteen muodostava koodi käydään kammalla läpi ja niiden latautumisjärjestystä optimoidaan. Turhat elementit ja koodinpätkät kannattaa myös poistaa kokonaan käytöstä, kuormittamasta latausnopeutta.
  • Palveluntarjoajan valinta
    Palvelinten nopeuksissa on suuria eroja. Palveluntarjoajia vertailemalla ja vaihtamalla voidaan saavuttaa suuriakin muutoksia latausnopeuksiin, jotka näkyvät heti myös sivuston tuloksissa positiivisesti.
  • Välimuistin hyödyntäminen
    Välimuisti muodostaa dynaamisista kotisivuista staattisia HTML-sivuja, jotka latautuvat huomattavasti nopeammin suoraan välimuistista ladattuna.

Selkokieliset URL-osoitteet

Pääosoitteen, eli domainin, lisäksi myös sivuston alasivujen lopullisilla osoitteilla on samankaltainen merkitys. Tästä syystä on erittäin tärkeää hakukonetulosten kannalta, että kotisivujen alasivujen osoitteisto on fiksusti nimetty ja selkokielinen.

Mitä tarkoittaa selkokielinen URL-osoite?
URL-osoite tarkoittaa selaimen osoiteriville kirjoitettavaa osoitetta, jolla päästään suoraan yksittäiselle sivulle sivustolla. Selkokielisyydellä tarkoitetaan, että epämääräisen kirjainnumeroyhdistelmän sijasta, osoitteessa lukee usein selvää suomea ja sisältää avainsanoja, joilla halutaan myös löytyä Googlesta. Esimerkiksi Zonerin webhotelleista kertova sivu löytyy osoitteella: https://www.zoner.fi/webhotellit/

Kuinka selkokieliset URL-osoitteet saa otettua käyttöön?
Tämä riippuu ohjelmistosta, jolla sivusto on toteutettu. Useimmat nykyaikaiset julkaisujärjestelmät sisältävät toiminnon jo valmiiksi, jolloin se todennäköisesti vain täytyy aktivoida käyttöön sivuston hallintajärjestelmästä. Jos sivusto taas on toteutettu yksinkertaisista HTML-sivuista, voi ne nimetä haluttujen avainsanojen mukaisesti jo ennen palvelimelle vientiä.

selkokieliset url-osoitteet

Esimerkiksi WordPress-sivustoilla selkokieliset URL-osoitteet saa käyttöön suoraan yleisistä asetuksista vaihtamalla oletuksena tarjottavan Riisuttu -vaihtoehdon vaikkapa vaihtoehtoon artikkelin nimi.

Sivukartta, eli sitemap

Oletko koskaan miettinyt, kuinka Google löytää kaiken tiedon ja sivustot verkosta? Tai miksi juuri luotu kotisivu ei näy heti millään hakusanalla?
Googlen hakutulokset perustuvat hakurobotteihin, jotka penkovat ja indeksoivat Internetiä läpi. Hakurobottien työtä on myös mahdollista helpottaa, ilmoittamalla niille sivuston rakenteesta sitemapin eli sivukartan avulla. Näin hakurobotit löytävät varmasti kaiken sisällön ja osaavat indeksoida sivuston hakutuloksiin.

Tämän takia on sivustolla hyvä olla erillinen sitemap.xml tiedosto, joka muuttuu automaattisesti, kun sivustolle liitetään tai sivustolta poistetaan yksittäisiä sivuja.

Ilmoita sivukartta Googlelle
Sitemap kannattaa myös ilmoittaa Googlelle. Helpoiten tämä onnistuu lisäämällä se omasta Google Search Consolesta käsin. Mikäli Google Search Console ei ole tuttu, tutustu alkuun tähän kirjoitukseen: https://www.zoner.fi/verkkosivuston-kytkeminen-google-search-console-tyokaluun/

Toimintoa voi myös viedä eteenpäin ja sivuston voi myös automatisoida ilmoittamaan hakuroboteille, aina kun sivustolla tehdään muutoksia rakenteeseen.

Tehtävä:

Varmista, että sivustollasi on olemassa sitemap ja se on myös lisätty Google Search Consoleen.

Sivujen metatiedot

Metatiedoilla tarkoitetaan eräänlaisia piilossa olevia tietueita, joita käytetään hakukonetuloksen yhteydessä kertomaan sivustosta Googlen käyttäjille.

metatiedot

Metatiedot määritetään jokaiselle yksittäiselle alasivulle erikseen ja ne voidaan karkeasti jakaa kolmeen elementtiin:

  • Meta Title, eli metaotsake
    Meta title on yksi tärkeimmistä elementeistä hakukoneiden silmissä. Useimmiten otsikko on muotoa Sivun nimi | sivuston nimi, mutta sitä voi hyvin elävoittaa myös erilaisin tekstein.

    Meta Titlen suositeltu pituus on 40 – 70 merkkiä. Title kenttään kannattaa määrittää aina vähintään yksi tärkein hakusana tai muutama tärkeintä hakutermiä kyseisellä sivulla. Otsakkeen tulisi myös olla houkutteleva, että käyttäjä valitsee juuri oman hakutuloksesi.

  • Meta Description, eli metakuvaus
    Metakuvauksen tarkoitus on esittää haluttu ote sivuston sisältötekstistä jo hakutuloksen yhteydessä. Sen avulla voi ennen kaikkea saada hakutulosten lukijan klikkaamaan omaa linkkiä ennen kilpailijan tulosta.

    Suositeltu metakuvaustekstin pituus on noin 160 merkkiä. Muista käyttää yksilöllisiä metakuvaustekstejä jokaisella sivullasi!

  • Meta Keywords, eli avainsanat
    Meta avainsanat ovat menettäneet suuremmilta osin merkityksensä hakukoneissa. Google ei käytä niitä enää mihinkään ja ne ovat marginaaliosiossa myös muiden hakukoneiden hakukriteereissä.

    Käytännössä voit siis turvallisesti olla määrittämättä lainkaan meta-avainsanoja sivustollesi.

Kuinka metatiedot asetetaan?
Metatietojen hallinnointi riippuu tietysti käytetystä sivustosta, mutta WordPress-sivuilla helpoin tapa on ottaa käyttöön erillinen lisäosa:
https://www.zoner.fi/paranna-wordpress-sivuston-hakukonenakyvyytta-seo-lisaosan-avulla/

Tehtävä:

Käy läpi sivustosi kaikki alasivut sekä etusivu ja varmista, että niille on jokaiselle määritetty yksilölliset meta title- ja meta description arvot.

Sivuston mobiilikäytettävyys

Jo sivuston toteutusvaiheessa kannattaa huomioida myös sivuston käytettävyys mobiililaitteilla. Usein puhutaan responsiivisuudesta, eli ominaisuudesta, jolla sivusto osaa mukauttaa näkymäänsä käytetyn laitteen näytönleveyden mukaan. Sama sisältö siis esitetään aina käyttäjän laitteen koon mukaan optimoituna. Jos sivusto ei tue mobiilikäyttöä, pudottaa Google sen sijoituksia huomattavasti mobiililaitteilla tehtyjen hakujen hakutuloksissa.

Voit tarkistaa täältä, ovatko omat kotisivusi Googlen mielestä mobiiliystävälliset:
https://search.google.com/test/mobile-friendly?hl=fi

Tehtävä:

Tarkista, että sivustosi läpäisee Googlen mobiilikäytettävyystestin.

Hakukonerobotit

hakukonerobotit

Hakukoneoptimoinnista puhuttaessa on myös hyvä ymmärtää hieman hakukoneiden toimintaa ja erityisesti niiden käyttämien hakukonerobottien asemaa. Hakukonerobotit ovat siis ohjelmia, joiden tarkoitus on kerätä niille määritettyjä tietoja eri sivustoilta. Tämä osio koskee erityisesti Googlen hakukonerobotteja, joiden tehtävänä on käydä sivustoja läpi ja indeksoida ne osaksi Googlen hakukonetuloksia.

Hakukonerobottien toiminta muistuttaa monin tavoin tavallisten kävijöiden selailua, joten ne usein yrittävät päästä aina eteenpäin klikkailemalla erilaisia linkkejä sivustolla. Verkkokaupoissa tämä saattaa näkyä myös haamuostoskoreina, kun botit keräävät ostoskoriin paljon tavaroita, mutta eivät jostain kumman syystä ikinä vie tilausta loppuun asti. Juuri tämän klikkailun vuoksi, on sivuston sisäisellä linkityksellä myös oma arvonsa osana hakukoneoptimointia.

Hakukonerobotteja voi myös ohjeistaa olemaan seuraamatta tai indeksoimasta sivustoa tai joitain sen osa-alueita, kuten yksittäisiä alasivuja. Tämä onnistuu vaikkapa erillisen Robots.txt -tiedoston avulla tai määrittämällä noindex tai nofollow -määrityksiä halutun sivun metatietoihin. On kuitenkin aina hakukonerobotista itsestään kiinni, noudattaako se tätä ohjetta vai ei.

  <meta name="robots" content="noindex,follow">

Esimerkin määritys sivulla kertoo hakukoneroboteille, ettei sitä tule indeksoida, mutta sen linkkejä olisi hyvä seurata eteenpäin. Index ja follow -määritykset ovat aina oletuksia, joten niitä ei välttämättä tarvitse koskaan edes mainita roboteille.

Noindex
Noindex määritys tarkoittaa, ettei hakukonerobotin ole tarkoitus indeksoida kyseistä sivua lainkaan. Näin ollen se ilmaisee myös Googlelle, ettei kyseistä sivua myöskään saisi löytyä hakukonetuloksista. Määrittämällä jo Googlen löytämä sivu Noindex -tilaan, ei kuitenkaan automaattisesti tai välittömästi poista sivua tuloksista.

Nofollow
Nofollow määritys tarkoittaa, ettei hakukonerobotin ole tarkoitus seurata linkkejä kyseiseltä sivulta eteenpäin. Mikäli sivu on pitkään yhtäjaksoisesti määritetty Nofollow -tilaan, muuttuu se Googlen hakukonerobottien silmissä myös samalla Noindex -tilaan.

Miksi sivuja olisi hyvä estää hakukoneroboteilta?
On monia hyviä syitä kuitenkin myös rajoittaa hakukonerobottien toimintaa. Esimerkiksi vasta rakenteilla olevilla uusilla sivuilla on tapana estää hakukonerobotit, etteivät ne indeksoi keskeneräisiä sisältöjä.

Sivustolla voi myös olla monia erilaisia sivuja, joiden sisältö on hyvin suppea ja joita ei ole varsinaisesti edes tarkoitettu löytymään hakukoneista. Voi olla usein kannattavaa määrittää erilaiset sisäänkirjautumisruudut, kassa- ja tilausvaiheet ja sisäisen haun tulossivut kokonaan pois indeksoinnista, jolloin hakukonerobotit keskittyvät enemmän merkitseviin sisältöihin sivustolla. Mahdollisesti hakukoneiden olisi hyvä kuitenkin seurata linkkejä muiden merkitsevien sisältösivujen toivossa, joten yleisesti tällöin suositaan noindex, follow -määritystä.

Linkit ja hakukoneoptimointi

Kuva solmusta, joka kuvastaa linkkiä sivustolta toiselle

Linkkien rakennus on edelleen erittäin tärkeä osa hyvää hakukoneoptimointia. Google näkee linkit eräänlaisina suosituksina sivustolta toiselle ja niiden avulla myös hakukonerobotit liikkuvat sulavasti sivustojen välillä.

Sivustolle johtavat ulkoiset linkit

Sivustollesi muilta verkkosivustoilta johtavat linkit ovat yksi tärkeimmistä hakukoneoptimoinnin osa-alueista. Hakukoneoptimoinnin näkökulmasta yksittäisen sivun nousemista auttaa sekä suorat linkit kyseiselle sivulle että myös kaikki muut sivustolle ohjautuvat linkit.

Linkeissä on kuitenkin useita eroja sekä linkin voi toteuttaa hyvin monella eri tapaa aina siinä käytettyjä termejä ja määrityksiä myöten. Tutkitaan hieman tarkemmin linkkien anatomiaa hakukoneoptimoinnin näkökulmasta.

Dofollow ja Nofollow
Linkit jaetaan aluksi kahteen kategoriaan sen perusteella, miten linkin asettaja on päättänyt ohjeistaa hakukoneita linkin suhteen.

Linkille voidaan siis erikseen antaa määritys: rel=”nofollow”, jolloin Googlea ohjeistetaan olemaan huomioimatta linkkiä suosituksena. Tämä on hyvin tyypillistä monille vieraskirjoille, kommenttiosioille ja muille ihmisten itse täyttämille kentille, joita usein spämmätään erilaisin linkkimainoksin.

Mikäli linkille ei anneta erikseen kyseistä määritystä, on se automaattisesti dofollow-muotoa, jolloin se jakaa niin sanotusti rakkautta eteenpäin ja toimii arvokkaana suosituksena sivustolta toiselle.

Linkin ankkuriteksti
Linkin ankkuriteksti on siis varsinaisen linkin tekstiosa, jota klikkaamalla päästään toiselle sivulle.

Hakukoneoptimoinnissa usein ajatellaan, että mikäli linkki sisältää tietyn avainsanan ankkuritekstinä, nostaa se myös sivun näkyvyyttä kyseisellä avainsanalla. Tätä ajattelua kannattaakin hyödyntää, mutta välttää ylioptimointia. Linkkien tulisi olla aina mahdollisimman luonnollisia, joten liian usein toistuvat samat ankkuritekstit voivat johtaa ongelmiin.

Linkin ympäröivä teksti
Google osaa lukea ja tulkita myös linkin ympäröivää tekstiä, jolloin linkin ankkuritekstin ei tarvitse aina sisältää määriteltyjä avainsanoja, ollakseen hyödyllinen kyseisillä avainsanoilla. Näin ollen myös linkin sijainnilla on merkitystä ja sisältötekstien sisältä löytyvä toimituksellinen linkki on arvokkaampi, kuin vaikkapa sivun alapalkkiin liitetty mainoslinkki.

Tavoitteena laadukas linkkiprofiili
Linkkiprofiili termillä tarkoitetaan kaikkia sivustollesi ohjautuvia linkkejä kokonaisuutena.

Hyvä linkkiprofiili sisältää paljon linkkejä erilaisista lähteistä, painottuen laadukkaisiin sivustoihin, läheltä omaa aihealuettasi. Hyvä linkkiprofiili on usein luonnollisesti rakennettu ja ansaittu, sisältäen hyviä toimituksellisia sisältöön sidottuja linkkejä.

Huono linkkiprofiili taas käsittää usein pääosin keinotekoisia linkkejä heikoilta sivustoilta, joissa myös mahdollisesti toistuvat samat linkin ankkuritekstit ja ympäröivät tekstit. Yksittäiset heikompiarvoiset linkit eivät vielä suinkaan tarkoita huonoa linkkiprofiilia, vaan kokonaisuus ratkaisee aina.

Linkkien hankinta
Ongelmana on usein, että laadukkaiden linkkien saanti ja keruu on vaikeaa ja työlästä. Mitä arvostetumpi sivusto on kyseessä, sen vaikeampaa on saada linkkejä sen kautta.

Linkkien hankintaan on pääsääntöisesti kaksi tapaa:

  1. Luo niin hyvää sisältöä, että ihmiset haluavat linkittää omilta sivuiltaan sivuillesi.
  2. Pyydä ihmisiä linkittämään sivuillesi.

Useimmiten joudut käyttämään näitä molempia keinoja yhdistettynä. Kun olet luonut riittävän hyvää sisältöä, voit lähestyä hyväksi havaittujen sivustojen omistajia ja kertoa heille sisällöstäsi. Sopivien ja arvokkaiden sivustojen löytämiseen taas usein tarvitaan erilaisia apuohjelmia, kuten vaikkapa Ahrefs.

Oheisesta artikkelista löydät myös muutamia vinkkejä, joilla saat kalasteltua linkkejä omalle sivustollesi:
https://www.zoner.fi/10-tutkitusti-toimivaa-tapaa-saada-lisaa-linkkeja-ohjautumaan-sivustollesi/

Sivuston sisäiset linkit

Myös sivuston sisäisillä linkeillä on merkitystä hakukonetulosten kannalta. Niiden avulla Google tulkitsee muun muassa sivuston sisäistä arvojärjestystä.

Navigoinnin merkitys
Sivuston navigaatiolla on suuri merkitys siihen, miten kävijät löytävät sisältösi. Haluat yleisemmin ohjata kävijöitä aina tärkeimpiin sivuihisi. Samaa ajattelutapaa käyttää myös Google indeksoidessaan sivustoasi. Tämän takia sivustosi pääsivut arvostetaan yleisemmin korkeammalle, kuin yksittäisten laskeutumissivujen, jotka eivät löydy navigaatiosi kautta.

Arvokas linkkimehu
Usein puhutaan terminä myös linkkimehusta. Linkkimehulla tarkoitetaan arvostusta, joka saadaan ulkoisten linkkien kautta omalle sivustollesi. Eli kun hakukonerobotti saapuu ulkoisen linkin kautta sivustollesi, saa sivu, jolle robotti saapuu linkkimehua. Tämä linkkimehu valuu myös osittain sisäisten linkkien kautta muille alasivuille.

Kaikkia sivuja ei toki kannata tämän takia yrittää änkeä päävalikkoon, mutta sivustossa on muitakin rakenteita, joihin voidaan lisätä linkkejä alasivuille. Esimerkiksi sivuston alkapalkki, eli footer sekä sivupalkki, eli sidebar, ovat tämänkaltaisia potentiaalisia paikkoja linkeille.

Meillä Zonerilla löytyy esimerkiksi tästä syystä alapalkista myös uusimmat blogikirjoitukset, jonka yhtenä tarkoituksena on myös saada uudet blogikirjoitukset mahdollisimman nopeasti näkymään Googlessa.

Toimitukselliset linkit sisällön sisällä
Kävijöiden pitäminen sivulla ja ohjaaminen sivuston muihin sisältöihin on kullan arvoista. Esimerkiksi välitön poistumisprosentti ja sivustolla käytetty aika ovat signaaleja myös Googlelle tulkittaessa sisällön osuvuutta tarjottuihin hakukonetuloksiin nähden.

Tätä kannattaa toteuttaa muun muassa hyvillä toimituksellisilla linkeillä, eli linkeillä, jotka ohjaavat kävijää yhdestä sisällöstä tutustumaan toiseen. Myös tässä artikkelissa on viitattu moniin tärkeisiin osa-alueisiin, joista löytyy oma kirjoituksensa.

Sosiaalisen median jaot

Myös linkkien jako sosiaalisen median kanavissa vaikuttavat sivuston, ja sen alasivujen, hakukonesijoituksiin. Siksi hyvään hakukoneoptimointiin liittyy myös osana ihmisten aktivointi jakamaan omaa sisältöäsi sosiaalisessa mediassa.

Merkityksellisiä jakoja hakukoneoptimoinnin kannalta ovat ainakin linkit Facebookissa, Twitterissä, Google+ palvelussa, Pinterestissä ja todennäköisesti myös monessa muussa sosiaalisen median alustassa.

Osallistu myös itse sosiaaliseen mediaan
Hyvä keino sisällön jakamiseen on osallistua myös itse kyseiseen sosiaaliseen mediaan ja sitä kautta jakaa omaa sisältöä omille seuraajilleen.

Ota käyttöön jako-painikkeet sivuillasi
Jakamista helpottaa huomattavasti, mikäli tarjoat sivuston kävijälle valmiit jakopainikkeet sivuillasi. Erityisesti verkkokaupoille tämä on kullanarvoinen tapa saada myös välitöntä myyntiä.

SEO-työkalut

Markkinoilla on useita erilaisia SEO-työkaluja, joiden avulla oman sivuston ja sen hakukonesijoitusten analysointi helpottuu. Tässä kappaleessa esittelen omasta mielestäni parhaat SEO-työkalut.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että useimpien SEO-työkalujen kuukausihinnat lähtevät jo sadan dollarin tuntumasta ja ne ovat usein suunniteltu erityisesti hakukoneoptimointiin erikoistuneiden ammattilaisten käyttöön. Ilahduttavasti moni ohjelmisto kuitenkin tarjoaa ilmaisen kokeilujakson tai rajoitettuja ilmaisia toimintoja pysyvästi.

Ahrefs

Ahrefs on erinomainen työkalu erityisesti avainsanojen sijoitusten seuraamista sekä linkkien ja linkitysmahdollisuuksien löytämistä varten. Se sisältää myös runsaasti muita hyödyllisiä toimintoja aina sivuston auditoinnista kilpailijoiden vakoilemiseen asti.

Ahrefs näkymä avainsanalle hakukoneoptimointi

Ahrefin yksi vahvuuksista on sen laaja indeksointi. Ahrefs käy siis läpi kaikkia maailman sivustoja osatakseen tarjota niistä käyttäjilleen tarkkoja tietoja. Ahrefsin hakukonerobotit ovatkin heti Googlen jälkeen maailman toisiksi ahkerimpia hakukonerobotteja. Tämän ansiosta on muun muassa kilpailijoiden sivustojen analysointi huomattavasti helpompaa.

Ahrefs tarjoaa uusille käyttäjille 7 päivän kokeilujakson 7 dollarin hintaan, joka edellyttää luottokorttia. Kuukausijäsenyyden normaalihinta lähtee käyntiin heti kokeilujakson päätyttyä.

Ahrefsin kotisivut löydät osoitteesta:
https://ahrefs.com

Moz

Kuten Ahrefs, myös Moz on hyvin suosittu ja toimiva työkalu hakukoneoptimoinnin avuksi. Moz sisältää myös runsaasti toimintoja, erityisesti sivuston ongelmakohtien analysointiin sekä hakukonenäkyvyyden seurantaan oman ja kilpailijoidesi sivustojen välillä.

moz

Moz tarjoaa ilmaisen 30pv kokeilujakson, joskin kuten Ahrefsin osalta, Moz vaatii heti luottokortin rekisteröintiä varten ja laskutus lähtee välittömästi käyntiin kokeilujakson päätyttyä.

Mozin kotisivut löytyvät osoitteesta:
https://moz.com

SEMrush

SEMrush markkinoi itseään erityisesti sivuston auditointiin tarkoitettuna työkaluna. Sivuston auditointi auttaa löytämään erilaisia ongelmakohtia, kuten puuttuvia metatietoja, tuplasisältöjä tai teknisempiä ongelmia, kuten puutteita salauksissa tai vääriä konfiguraatioita. SEMrushin ilmaisella kokeiluversiolla saa tehtyä 100-alasivun auditoinnin kuukaudessa, joten se usein riittää hyvin pienempien sivustojen tutkimiseen.

semrush

Sivuston auditoinnin raportti listaa selkeitä ongelmakohtia sekä myös ohjeistaa kevyesti miten ongelman saa korjattua.

Ohjelmistosta löytyy toki kattavasti muitakin ominaisuuksia, joten sitä ei kannata pitää puhtaasti auditointiin tarkoitettuna työkaluna. SEMrush sisältää myös linkkien sekä avainsanojen löytämiseen ja seuraamiseen tarkoitettuja toimintoja sekä

SEMrushin kotisivut löytyvät osoitteesta:
https://www.semrush.com

Pingdom nopeustesti

Sivuston latausnopeuden tarkistamiseen löytyy useitakin työkaluja, joista yksi hyvä on Pingdom. Se mahdollistaa sivuston latausnopeuden tarkistamisen neljästä eri maantieteellisestä sijainnista. Suomea lähin testisijainti löytyy Tukholmasta.

Pingdom nopeustestin tulosten yhteenvedon näkymä

Nopeustesti myös osaa näyttää sivuston koodit lataamat elementit yksitellen, joista voi nähdä mahdollisia pullonkauloja, kuten ylisuuria kuvia tai koodin lataamia tiedostoja, joita ei enää kohdepalvelimelta löydy (404-virhe).

Pingdom tarjoaa myös maksullisia palveluita, joiden avulla sivuston saavutettavuutta sekä latausnopeuksia voi tarkastella säännöllisesti jatkuvana palveluna.

Pingdomin nopeustestin löydät osoitteesta:
https://tools.pingdom.com/

WordPress SEO-lisäosat

Jokaisen WordPress-sivuston omistajan kannattaa ladata käyttöön myös WordPress SEO-lisäosa. Niiden avulla saa saa runsaasti ohjeistuksia sisällön jäsentelemiseksi haluttujen avainsanojen ympärille. Lisäosat ovat pääsääntöisesti täysin ilmaisia ja niistä voi ostaa myös maksullisen Premium-version, joka sisältää vielä enemmän toiminnallisuuksia.

WordPressille suosituimmat SEO-lisäosat ovat Yoast ja All in One SEO. Löydät ohjeen Yoastin asentamiseksi seuraavasta blogikirjoituksestamme:
https://www.zoner.fi/paranna-wordpress-sivuston-hakukonenakyvyytta-seo-lisaosan-avulla/

The post Hakukoneoptimointi, eli SEO appeared first on Zoner Web Hosting.

Viewing all 97 articles
Browse latest View live